Hirdetés
Hirdetés

Megalakult a „migránspárt” Ausztriában – itt van, mit akarnak

2019. június 06., 12:26
Cimkék
Ausztria
, migráns

Kisebb pártok és mozgalmak egyesülésével létrejött a sajtóban „migránspártként” emlegetett, a Jövő Szociális Ausztriája (SÖZ) elnevezésű párt Ausztriában.

Az alapítók hangsúlyozták, hogy nemcsak a migránsok, hanem más társadalmi kisebbségek, köztük a nők, a gyerekek és a fogyatékkal élők érdekeit is képviselni szeretnék. A SÖZ egyik alapítója, az Együtt Bécsért (Gemeinsam für Wien) 2015-ben már részt vett az önkormányzati választásokon, és többek szerint elismerésre méltóan szerepelt.

De alapítóként csatlakozott az új párthoz az Új Mozgalom a Jövőért (Neue Bewegung für die Zukunft), valamint a Több Ausztria (Mehr Österreich) elnevezésű kezdeményezés is. Jelenleg tárgyalásokat folytatnak más mozgalmakkal is, hogy ők is csatlakozzanak a szerveződő párthoz. A SÖZ nem véletlenül kapta a nevét, a rövidítés a török nyelvben ígéretet jelent.

Hirdetés

Noha a párt tagjai között a legtöbben migrációs hátterűek, az alapítók elsősorban azokat szeretnék megszólítani, akik úgy érzik, hogy a régi pártok már nem képviselik kellőképpen az érdekeiket. Céljuk, hogy a kisebbségek jogait védjék, köztük a migránsokét, de a nőkét és a gyerekekét is.

Komoly tervekkel jönnek

A programnak része lesz az adócsökkentés, a 30 órás munkahét követelése, valamint a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése. Emellett határozottan szeretnének fellépni a nemek közötti egyenjogúságért, valamint a diszkrimináció ellen. Többek között azt követelik, hogy ne különböztessék meg azokat, akik vallási jellegű tárgyakat viselnek.

A SÖZ listavezetője, a török származású Hakan Gördü Bécsben született, és ott is nőtt fel. Hangsúlyozta, hogy a párt alapítói közül már mindenki Ausztriában született, és bár migrációs hátterük van, szerinte ugyanúgy bécsiek, mint Kurz vagy Strache.

A tervek szerint a SÖZ listát állít a 2020-as bécsi önkormányzati választásokon, de egyes újságírói vélemények szerint az sem kizárt, hogy már a szeptemberi parlamenti választásokon is indul.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mi a baj az európai baloldallal és miért nem találják a kiutat?

Mi a baj az európai baloldallal és miért nem találják a kiutat?

Az új, meghódítani kívánt társadalmi csoportok csak a fejetlenséget növelik ezekben a pártokban, ahogyan azt jól láthatjuk napjainkban az amerikai Demokrata Párt esetében. Mivel a globális politikai elitek nem hajlandók a szükséges gazdasági és társadalmi paradigma-váltást levezényelni, a biztonságpolitikai hőmérséklet további ütemes emelkedésére lehet számítani az elkövetkező időszakban is – az pedig nem igazán a baloldal terepe. Káncz Csaba jegyzete

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?