Hirdetés
Hirdetés

Meghökkentő jelenséget figyeltek meg a Nagy-korallzátonyon - mégis van remény?

2018. december 11., 11:13

Ha egy hőhullám nem pusztítja el teljesen a korallokat, akkor azok rendbejönnek, de úgy, hogy utána jóval ellenállóbbá válnak a víz felforrósodására, fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport. Azt, hogy a virágállatok a korábbi tapasztalataikra építve megváltoztatják a hőtűrésüket, ökológiai memóriának nevezték el.

Fotó: ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies
Fotó: ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies

Felcsillant némi remény a Nagy-korallzátonyon: egy friss tanulmány szerint azok a korallok, melyek túlélték a 2016-os év óceáni hőhullámát, jobban ellenálltak a fehéredésnek, amikor a rá következő évben is forrni kezdett körülöttük a víz. A Nature Climate Change című folyóíratban lehozott szöveg szerint a tudósok "megdöbbenve" figyelték a fejleményeket, mely mögött az úgynevezett ökológiai memória jelensége áll.

A nemzetközi kutatócsoport a Nagy-korallzátonyt sújtó 1998-as, 2002-es, 2016-os és 2017-es korallfehéredéseket hasonlította össze. Azt találták, hogy a zátony mindössze 7 százaléka úszta meg a fehéredéseket, és az egyes korallok 61 százaléka legalább egyszer átesett már komolyabb fehéredésen. A 2016-os jelenség masszív pusztulást hozott, különösen a zátony északi részén, ahol egyes korallok majdnem teljesen kifakultak, ám azok a korallok, melyek túlélték a két évvel ezelőtti hőhullámot, ellenállóbbnak mutatkoztak a tavaly érkező, még durvább felmelegedésre. Mivel csak a "keményebb" korallok élik túl a fehéredéseket, a zátony korallösszetétele nagyon gyorsan változik.

Hirdetés

A klímaváltozás radikálisan megváltoztatja az egyes időjárási jelenségek intenzitását, gyakoriságát és térbeli kiterjedését is. Ahogy egyre rövidebb lesz a környezet számára sokkot okozó jelenségek közt eltelő idő, úgy válik egyre valószínűbbé, hogy az aktuális válasz, amit az ökoszisztémák az extrém jelenségre adnak, a korábbi tapasztalataikra épül. Ezt nevezi a szöveg ökológiai memóriának.

A tanulmány szerint attól még persze muszáj lenne valahogy visszafogni a klímaváltozást, hogy megmentsük a korallokat. A 2016-os, északi pusztítás után a tavalyi hőhullám a Nagy-korallzátony középső részén okozott tömeges fehéredést. A déli részeken mindkét évben hűvösebb maradt a víz, így ott nem következett be komolyabb fehéredés. A szöveg egyik társszerzője szerint viszont csak idő kérdése, és megtörténik az újabb tömeges korallfehéredés, mely az az egyik legrosszabb forgatókönyv szerint a zátony déli részére is masszív pusztulást hoz majd.

(Guardian)

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán keményen nekitámadt Brüsszelnek és mindenkit szavazni hívott

Orbán keményen nekitámadt Brüsszelnek és mindenkit szavazni hívott

Orbán interjút adott a közmédiában, a miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában járt. Itt mindenkit arra kért, hogy menjen el szavazni az európai parlamenti választásokon, emellett pedig ismételten szidta Brüsszelt egy sort.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?