Hirdetés
Hirdetés

Meghökkentő jelenséget figyeltek meg a Nagy-korallzátonyon - mégis van remény?

2018. december 11., 11:13

Ha egy hőhullám nem pusztítja el teljesen a korallokat, akkor azok rendbejönnek, de úgy, hogy utána jóval ellenállóbbá válnak a víz felforrósodására, fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport. Azt, hogy a virágállatok a korábbi tapasztalataikra építve megváltoztatják a hőtűrésüket, ökológiai memóriának nevezték el.

Fotó: ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies
Fotó: ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies

Felcsillant némi remény a Nagy-korallzátonyon: egy friss tanulmány szerint azok a korallok, melyek túlélték a 2016-os év óceáni hőhullámát, jobban ellenálltak a fehéredésnek, amikor a rá következő évben is forrni kezdett körülöttük a víz. A Nature Climate Change című folyóíratban lehozott szöveg szerint a tudósok "megdöbbenve" figyelték a fejleményeket, mely mögött az úgynevezett ökológiai memória jelensége áll.

A nemzetközi kutatócsoport a Nagy-korallzátonyt sújtó 1998-as, 2002-es, 2016-os és 2017-es korallfehéredéseket hasonlította össze. Azt találták, hogy a zátony mindössze 7 százaléka úszta meg a fehéredéseket, és az egyes korallok 61 százaléka legalább egyszer átesett már komolyabb fehéredésen. A 2016-os jelenség masszív pusztulást hozott, különösen a zátony északi részén, ahol egyes korallok majdnem teljesen kifakultak, ám azok a korallok, melyek túlélték a két évvel ezelőtti hőhullámot, ellenállóbbnak mutatkoztak a tavaly érkező, még durvább felmelegedésre. Mivel csak a "keményebb" korallok élik túl a fehéredéseket, a zátony korallösszetétele nagyon gyorsan változik.

Hirdetés

A klímaváltozás radikálisan megváltoztatja az egyes időjárási jelenségek intenzitását, gyakoriságát és térbeli kiterjedését is. Ahogy egyre rövidebb lesz a környezet számára sokkot okozó jelenségek közt eltelő idő, úgy válik egyre valószínűbbé, hogy az aktuális válasz, amit az ökoszisztémák az extrém jelenségre adnak, a korábbi tapasztalataikra épül. Ezt nevezi a szöveg ökológiai memóriának.

A tanulmány szerint attól még persze muszáj lenne valahogy visszafogni a klímaváltozást, hogy megmentsük a korallokat. A 2016-os, északi pusztítás után a tavalyi hőhullám a Nagy-korallzátony középső részén okozott tömeges fehéredést. A déli részeken mindkét évben hűvösebb maradt a víz, így ott nem következett be komolyabb fehéredés. A szöveg egyik társszerzője szerint viszont csak idő kérdése, és megtörténik az újabb tömeges korallfehéredés, mely az az egyik legrosszabb forgatókönyv szerint a zátony déli részére is masszív pusztulást hoz majd.

(Guardian)

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mindenki tudta, hogy nagy bukás lesz Londonban - ütni kezdték a forintot

Mindenki tudta, hogy nagy bukás lesz Londonban - ütni kezdték a forintot

Mivel borítékolható volt, hogy elbukik a parlamentben a Brexit-megállapodás tervezete, inkább a várható kínai gazdaságélénkítő lépések mozgatják a piacokat - Londonban azért van egy kis hullámvasutazás, a brit fontot is megrángatták. Budapesten két papír is limittel emelkedik, a forint viszont határozottan gyengül az inflációs adatközlés óta.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?