3p
Úgy tűnik, Moszkva megint megpróbálja az elnöki címhez segíteni Donald Trumpot - ennek érdekében még a demokrata ellenfelét is megpróbálják maguk kiválasztani. Moszkva szerint persze az egész csak kitaláció.
A 2020-as amerikai elnökválasztáson ismét induló Donald Trump republikánus párti elnök támogatói egy kampányrendezvényen Las Vegasban 2020. február 21-én. MTI/EPA/Etienne Laurent

Trump nem azért lett ideges, mert az oroszok kavarnak - hanem mert erről beszélnek

Miután az Egyesült Államokban hivatalos tényként kezelik, hogy Donald Trump legutóbb orosz támogatással nyerte el az elnöki címet (a kampányba való beavatkozásért még szankciókat is életbe léptettek Oroszországgal szemben, amit ironikusan Trump elnöknek kellett kézjegyével ellátnia), a közelgő újabb elnökválasztás miatt árgus szemekkel keresik annak jeleit, hogy az oroszok most is akcióra készülnek.

A The New York Times a napokban arról írt: a hírszerzés egyik szakembere az amerikai törvényhozóknak zárt ajtók mögött arról adott tájékoztatást, hogy Moszkva Donald Trump amerikai elnök újraválasztását támogatja. Trump azonban nem azon dühödött fel, hogy az oroszok megint beavatkoznánal a választásokba: a lap meg nem nevezett forrásai szerint az bosszantotta fel az elnököt, hogy egyáltalán tájékoztatták a törvényhozókat Moszkva esetleges beavatkozási kísérletéről. Az elnök ugyanis a The New York Times szerint úgy véli, hogy ezt az információt a demokrata párti politikusok fegyverként használhatják ellene a választási kampányban.

Az eset után a tájékoztatót szervező Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) éléről távozott is az ügyvezető igazgató, Joseph Maguire - egyes kommentárok szerint az egybeesés nem véletlen.

Az oroszok azt szeretnék, ha Bernie Sanders indulna Trump ellen?

Úgy tűnik, a moszkvai matek azt dobta ki, hogy a számukra legoptimálisabb forgatókönyv szerint a demokraták Bernie Sanders szenátort indítanák Trump ellen. A The Washington Post című lap pénteken meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva azt közölte internetes oldalán: az amerikai hírszerzés tisztségviselői külön tájékoztatták a szenátort arról, hogy Oroszország megpróbálja segíteni a kampányát.

"Nem világos, hogy a Bernie Sanders szenátornak nyújtott orosz támogatás milyen formát öltött" - írta a lap, hozzátéve, hogy Donald Trump amerikai elnököt és a kongresszus politikusait szintén tájékoztatták az esetleges orosz beavatkozásról a demokraták elnökjelölési folyamatába.

Sanders, aki a demokrata elnökjelölt-aspiránsok között a legnagyobb támogatásnak örvend a választók körében, közleményében úgy fogalmazott: azon tréfálkozik magában, hogy kitalálja, vajon Vlagyimir Putyin orosz elnök mégis kit akarna amerikai államfőnek. "Az én üzenetem Putyinnak világos: maradjon távol az amerikai választásoktól, és elnökként én majd gondoskodni is fogok arról, hogy ez így legyen" - fogalmazott a vermonti szenátor.

Moszkva természetesen mindent tagad

Valótlan és paranoid az amerikai hírszerzésnek az az állítása, miszerint Oroszország beavatkozik a 2020-as amerikai elnökválasztási küzdelembe - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Moszkvában. "Ezek újabb paranoid állítások, amelyek sajnálatunkra mind gyakoribbakká válnak a választások közeledtével. Természetesen semmi közük sincs a valósághoz" - hangoztatta Peszkov.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG