Hirdetés
Hirdetés

Mégis kapnak pénzt a kórházak az adósságaik rendezésére

Baka F. Zoltán, 2018. november 29., 12:27

A kormány azonban feltételekhez köti a kifizetést: ahol baj van a gazdálkodással, leválthatják a kórház vezetőjét.

Portálunk régóta foglalkozik a kórházak, egészségügyi intézmények eladósodásával. Az elmúlt években több Kormányinfón is rákérdeztünk a tájékoztatót vezető miniszternél (Lázár Jánosnál), hogy mit kezd a kormány a minden évben felhalmozódó adóssággal és milyen intézkedésekkel próbálja elérni, hogy ne termelődjön újra a finanszírozási hiány - írja az mfor.hu.

A válaszok ugyanazok voltak az elmúlt években: egyesével meg fogják vizsgálni a kórházak gazdálkodását, és ahol kiderül, hogy nem a szükségesnél alacsonyabbra beállított források miatt keletkezik adósság, hanem a nem megfelelő gazdálkodás miatt, ott személyi felelősségrevonásra kell majd számítani.

Hirdetés

Ilyen intézkedésről azonban nem tudni, a kormány ezek szerint csak fenyetőzött, nem cselekedett. A héten újra szóba hoztuk a kórházak adósságát a Kormányinfón, immár Gulyás Gergely miniszternél érdeklődtünk, idén rendezi-e a kormány a kifizetetlen számlákat.

72 százalékkal emelik a közalkalmazottak, védőnők bérét

Kásler Miklós egyúttal bejelentette azt is: a kormány döntött az egészségügyi közalkalmazottak, védőnők, egészségügyben dolgozó nem egészségügyi felsőfokú végzettséggel rendelkezők béremeléséről. Négy év alatt négy lépcsőben emelik a béreket, ez 2022-re 72 százalékos emelést jelent. Részletek >>>

Olyan hírek jöttek ugyanis a napokban, hogy ezúttal elmaradhat a konszolidáció. Egy ágazati rendezvényen azt közölte hallgatóságával Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója, hogy a kórházi vezetők helyében nem számítana olyan adósságrendezési csomagra, mint amilyen tavaly volt. A Népszava beszámolója szerint ez hidegzuhany volt a teremben ülőknek.

A kérdésünkre adott válasz alapján azonban van remény rá, hogy idén is rendezik a kórházak adósságát. Mint Gulyás Gergely kérdésünkre elmondta, a kormány kész arra, hogy kifizesse az adósságok egészét, vagy egy részét, de csak akkor, ha az adott intézmény eleget tett a gondos gazdálkodás feltételeinek. Ezt egyesével fogják megvizsgálni és a miniszter személyi következményeket is kilátásba helyezett arra az esetre, ha a közpénzekkel nem a megfelelően gazdálkodtak.

Nagyon ismerős szavak voltak ezek, erre fel is hívtuk a miniszter figyelmét.

"Talán 5 éve járunk már Kormányinfókra, minden évben elhangzik ez a mondat" - jeleztük a miniszternek.

"Ebből látszik, hogy a kormány következetes" - felelte Gulyás Gergely némi malíciával.

A kormány legközelebb a december 12-i ülésén tárgyalja az erről szóló előterjesztést. A miniszter szerint jócskán 10 milliárd forint feletti összegről van szó. A Magyar Államkincstár adatai szerint idén októberig 54,2 milliárd forint adósság keletkezett a kórházaknál, egészségügyi intézményeknél.

Időközben jött a hír, hogy a kormány 55 milliárd forinttal konszolidálja idén a kórházakat. Ezt Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter jelentette be ma. Vagyis a kormány nem várta meg december közepét, hamarabb döntött az adósságok rendezéséről.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Az év kiugró emelkedéssel indult: a kereslet jelentősen erősödött az eladó és a kiadó lakásoknál egyaránt. A fokozódó kereslet és a lakások folyamatos drágulása azonban nem azt jelenti, hogy bármilyen ingatlant bármilyen áron lehet értékesíteni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?