Hirdetés
Hirdetés

Mégis kapnak pénzt a kórházak az adósságaik rendezésére

Baka F. Zoltán, 2018. november 29., 12:27

A kormány azonban feltételekhez köti a kifizetést: ahol baj van a gazdálkodással, leválthatják a kórház vezetőjét.

Portálunk régóta foglalkozik a kórházak, egészségügyi intézmények eladósodásával. Az elmúlt években több Kormányinfón is rákérdeztünk a tájékoztatót vezető miniszternél (Lázár Jánosnál), hogy mit kezd a kormány a minden évben felhalmozódó adóssággal és milyen intézkedésekkel próbálja elérni, hogy ne termelődjön újra a finanszírozási hiány - írja az mfor.hu.

A válaszok ugyanazok voltak az elmúlt években: egyesével meg fogják vizsgálni a kórházak gazdálkodását, és ahol kiderül, hogy nem a szükségesnél alacsonyabbra beállított források miatt keletkezik adósság, hanem a nem megfelelő gazdálkodás miatt, ott személyi felelősségrevonásra kell majd számítani.

Hirdetés

Ilyen intézkedésről azonban nem tudni, a kormány ezek szerint csak fenyetőzött, nem cselekedett. A héten újra szóba hoztuk a kórházak adósságát a Kormányinfón, immár Gulyás Gergely miniszternél érdeklődtünk, idén rendezi-e a kormány a kifizetetlen számlákat.

72 százalékkal emelik a közalkalmazottak, védőnők bérét

Kásler Miklós egyúttal bejelentette azt is: a kormány döntött az egészségügyi közalkalmazottak, védőnők, egészségügyben dolgozó nem egészségügyi felsőfokú végzettséggel rendelkezők béremeléséről. Négy év alatt négy lépcsőben emelik a béreket, ez 2022-re 72 százalékos emelést jelent. Részletek >>>

Olyan hírek jöttek ugyanis a napokban, hogy ezúttal elmaradhat a konszolidáció. Egy ágazati rendezvényen azt közölte hallgatóságával Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója, hogy a kórházi vezetők helyében nem számítana olyan adósságrendezési csomagra, mint amilyen tavaly volt. A Népszava beszámolója szerint ez hidegzuhany volt a teremben ülőknek.

A kérdésünkre adott válasz alapján azonban van remény rá, hogy idén is rendezik a kórházak adósságát. Mint Gulyás Gergely kérdésünkre elmondta, a kormány kész arra, hogy kifizesse az adósságok egészét, vagy egy részét, de csak akkor, ha az adott intézmény eleget tett a gondos gazdálkodás feltételeinek. Ezt egyesével fogják megvizsgálni és a miniszter személyi következményeket is kilátásba helyezett arra az esetre, ha a közpénzekkel nem a megfelelően gazdálkodtak.

Nagyon ismerős szavak voltak ezek, erre fel is hívtuk a miniszter figyelmét.

"Talán 5 éve járunk már Kormányinfókra, minden évben elhangzik ez a mondat" - jeleztük a miniszternek.

"Ebből látszik, hogy a kormány következetes" - felelte Gulyás Gergely némi malíciával.

A kormány legközelebb a december 12-i ülésén tárgyalja az erről szóló előterjesztést. A miniszter szerint jócskán 10 milliárd forint feletti összegről van szó. A Magyar Államkincstár adatai szerint idén októberig 54,2 milliárd forint adósság keletkezett a kórházaknál, egészségügyi intézményeknél.

Időközben jött a hír, hogy a kormány 55 milliárd forinttal konszolidálja idén a kórházakat. Ezt Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter jelentette be ma. Vagyis a kormány nem várta meg december közepét, hamarabb döntött az adósságok rendezéséről.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Szerelmi dráma bonyolítja a brit miniszterelnök-választást

Szerelmi dráma bonyolítja a brit miniszterelnök-választást

Érezhetően csökkent Boris Johnson népszerűsége a múlt heti családi perpatvar után egy felmérés szerint. A miniszterelnöki posztért folyó verseny esélyese csúnyán összekapott párjával, de továbbra is vele együtt szeretne beköltözni a Downing Street 10-be. Johnson a történteket nem kommentálta, megerősítette viszont, hogy győzelme esetén október 31-én kilépteti országát az EU-ból.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?