Hirdetés
Hirdetés

Mégis megmarad az IIB diplomáciai mentessége?

2019. május 16., 11:51

A kormány nem tervezi módosítani a jogszabályt, pedig felröppentek ilyen hírek is.

Varga Mihály pénzügyminiszter és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank elnöke (Fotó: MTI/Pénzügyminisztérium)
Varga Mihály pénzügyminiszter és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank elnöke (Fotó: MTI/Pénzügyminisztérium)

Mint lapunk ma megírta, David Cornsteint amerikai nagykövet egy, az ATV-nek adott interjúban egyebek mellett arról beszélt, hogy egyeztetései alapján mégsem élvezhet diplomáciai mentességet a Nemzetközi Beruházási Bank, vagyis az IIB. Az orosz és más, közép-európai állam tulajdonában lévő bank a gyanú szerint orosz hírszerző tevékenységet fed, a vezetésben szerepet kapó személyek múltja legalábbis erre enged következtetni.

A parlament döntése alapján az IIB - amely budapesti központot választott nemrég magának - teljes diplomáciai védettségre jogosult, a magyar hatóságok korlátozott hatáskörrel rendelkeznek.
Emiatt számos kritika érte a szabályozást, sajtóhírek szerint az amerikai diplomácia is jelezte aggodalmát. Ennek megerősítését jelentette a nagykövet nyilatkozata, amiből az derült ki, hogy az ügyben egyeztetések zajlottak az amerikai és magyar fél között. Melynek eredményeként - derült ki a beszélgetésből - a nagykövet olyan jelzéseket kapott, melyek alapján mégsem élvezhet diplomáciai mentességet az IIB Magyarországon a jövőben.

Hirdetés

Gulyás Gergelyt erről is megkérdeztük a mai Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter válasza alapján úgy tűnik, a magyar kormány mégsem adja be a derekát. Mint mondta, nem tudja, mire gondolt David Cornstein, de a magyar jogszabályok pontosan azokat a jogokat biztosítják az IIB számára, mint minden más, hasonló pénzintézet számára. Többször rákérdeztünk, hogy a kormány, illetve a kormánypártok beadnak-e módosító indítványt e tárgyban, végül Gulyás közölte, hogy ez nincs tervben.

Ami azt jelenti, hogy vagy Gulyáshoz nem jutott még el az információ a nagykövet megbeszéléseiről, vagy Cornsteint kapott félreérthető választ a kérdéseire.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még nincs vége: Európához képest is drágák a magyar lakások

Még nincs vége: Európához képest is drágák a magyar lakások

A hazai ingatlanpiaci őrületet mostanra már senkinek sem kell bemutatni, még azok is találkoztak az időnként brutális lakás- és házárakkal, akik nem adták mostanában vásárlásra a fejüket. Ebből a szempontból mostani cikkünk sem kecsegtet sok jóval, hiszen az Eurostat statisztikája alapján egyelőre nem igazán látszik a hazai ingatlanpiacon tapasztalt félelmetes áremelkedés vége.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?