Hirdetés
Hirdetés

Mégis megmarad az IIB diplomáciai mentessége?

2019. május 16., 11:51

A kormány nem tervezi módosítani a jogszabályt, pedig felröppentek ilyen hírek is.

Varga Mihály pénzügyminiszter és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank elnöke (Fotó: MTI/Pénzügyminisztérium)
Varga Mihály pénzügyminiszter és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank elnöke (Fotó: MTI/Pénzügyminisztérium)

Mint lapunk ma megírta, David Cornsteint amerikai nagykövet egy, az ATV-nek adott interjúban egyebek mellett arról beszélt, hogy egyeztetései alapján mégsem élvezhet diplomáciai mentességet a Nemzetközi Beruházási Bank, vagyis az IIB. Az orosz és más, közép-európai állam tulajdonában lévő bank a gyanú szerint orosz hírszerző tevékenységet fed, a vezetésben szerepet kapó személyek múltja legalábbis erre enged következtetni.

A parlament döntése alapján az IIB - amely budapesti központot választott nemrég magának - teljes diplomáciai védettségre jogosult, a magyar hatóságok korlátozott hatáskörrel rendelkeznek.
Emiatt számos kritika érte a szabályozást, sajtóhírek szerint az amerikai diplomácia is jelezte aggodalmát. Ennek megerősítését jelentette a nagykövet nyilatkozata, amiből az derült ki, hogy az ügyben egyeztetések zajlottak az amerikai és magyar fél között. Melynek eredményeként - derült ki a beszélgetésből - a nagykövet olyan jelzéseket kapott, melyek alapján mégsem élvezhet diplomáciai mentességet az IIB Magyarországon a jövőben.

Hirdetés

Gulyás Gergelyt erről is megkérdeztük a mai Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter válasza alapján úgy tűnik, a magyar kormány mégsem adja be a derekát. Mint mondta, nem tudja, mire gondolt David Cornstein, de a magyar jogszabályok pontosan azokat a jogokat biztosítják az IIB számára, mint minden más, hasonló pénzintézet számára. Többször rákérdeztünk, hogy a kormány, illetve a kormánypártok beadnak-e módosító indítványt e tárgyban, végül Gulyás közölte, hogy ez nincs tervben.

Ami azt jelenti, hogy vagy Gulyáshoz nem jutott még el az információ a nagykövet megbeszéléseiről, vagy Cornsteint kapott félreérthető választ a kérdéseire.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem közeledett egymáshoz Orbán Viktor és Angela Merkel

Nem közeledett egymáshoz Orbán Viktor és Angela Merkel

Az ARD híradója, a Tagesschau tegnap este több mint két perces anyagban számolt be a Páneurópai Piknik 30. évfordulójáról, valamint Angela Merkel ez alkalomból tett soproni látogatásáról. Kiállás Európa mellett: igen. Egyezség a vitatott kérdésekben: nem. A két politikus ma igazából nem közeledett egymáshoz - vonta le a következtetést az ARD találkozójuk után.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?