Hirdetés
Hirdetés

Megkaptuk a számlát a havi bevásárlásról: ennyit költöttünk a boltban

2017. szeptember 22., 09:29

Nem lőtt ki rakétaként, de azért stabilan nő a kiskereskedelmi forgalom. A vizes vébé nem dobta meg a volument, talán a szolgáltatásoknál látszik majd emelkedés.

Forrás: KSH/Privátbankár
2017. júliusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 4,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Ez már a KSH második becslése az adatra - az elsőhöz képest 0,1 százalékkal javították a számot.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Hirdetés

Mindhárom fő üzlettípusban esett a bővülés üteme a júniusihoz képest, de összeségében a szakértők szerint stabil növekedés látható a kiskereskedelmben - a béremelkedés üteme és a hangulatindexek által jelzett historikus csúcsok alapján még mindig van tér további emelkedésre. Az azonban látszik, hogy a vizes vébé nem igazán tudott kiugró számokat hozni a kiskereskedelemben.

Az év első hét hónapját egyben vizsgálva a január-júliusi időszakban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 3,9%-kal emelkedett.

Iparcikkből és használt cikkből veszünk sokkal többet

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 901 milliárd forint volt júliusban.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,8%-kal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,8%-kal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 7,5%-kal emelkedett. Növekedtek az eladások a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (14%), az iparcikk jellegű vegyes- (13%), a használtcikk- (12%), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (4,0%), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (3,0%). A forgalom volumene lényegében nem változott a textil-, ruházati és lábbeli-üzletekben.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Merkel két és fél évvel a migránsválság elindulása után európai megoldásról prédikál, de a német közvélemény többsége már Seehofernek hisz. A migrációs válság mély politikai hasadáshoz vezetett, és ez könnyen az EU szétesését eredményezheti. Orbán az EU Bizottságot „fehérgalléros embercsempészeknek” nevezte.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?