Hirdetés
Hirdetés

Meglepetés: egy nyugati tekintélytől kapott támogatást Orbán

Wéber Balázs, 2018. július 23., 12:51

A magyar, lengyel vagy cseh álláspontot ugyanúgy tiszteletben kell tartani, mint a spanyolt vagy a franciát – jelentette ki a német parlament elnöke egy lapinterjúban. Wolfgang Schäuble szerint a globalizáció okozta változások és a migrációs hullám megrengetik a nyugati társadalmakat, és erre Európa eddig nem tudott megnyugtató választ adni.

Wolfgang Schäuble. Kép forrása: MTI
Wolfgang Schäuble. Kép forrása: MTI

A kelet-európai országok a korábbinál jobban érvényesítik érdekeiket és látásmódjukat, jelentette ki Wolfgang Schäuble az Augsburger Allgemeine Zeitungnak adott interjúban. Ezt arra a felvetésre válaszolta, miszerint Angela Merkel német kancellár menekültpolitikájának ma már több ellenzője van, mint támogatója.

Tisztelet a más álláspontnak

Hirdetés

A német parlament (Bundestag) elnöke utalt arra, hogy Magyarország és Lengyelország azért mond le nehezebben szuverenitásáról Európa javára, mert alig harminc éve váltak ismét függetlenné.  Ugyanakkor álláspontjukat ugyanúgy tiszteletben kell tartani, mint a spanyolokét vagy a franciákét, emelte ki a kereszténydemokrata politikus, aki július elején találkozott Orbán Viktorral a magyar kormányfő berlini látogatásán.

A lap kérdésére, miszerint most nem éppen ennek az ellenkezője történik-e, azaz nem közösítenek-e ki egyes országokat, főleg az Orbán Viktor vezette Magyarországot, Schäuble azt mondta: sok európai államban – például Olaszországban – bizonyos ellenállás tapasztalható "a mi demokratikus modellünkkel szemben". Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy Franciaország olyan reformokat hajt végre, amelyek néhány éve elképzelhetetlenek lettek volna, Emmanuel Macron francia elnök nagyon megmozgatta az európai politikát, és az új osztrák kancellár, Sebastian Kurz is sok mindent elért rövid idő alatt.

Nem másodrangú országok

Schäuble szerint Magyarország, Lengyelország vagy Szlovákia nem másodrangú uniós ország – még akkor sem, ha néhány olyan dolog is történik náluk, ami "nekünk" nem tetszik. "Éppen nekünk, németeknek nem szabadna elfelejtenünk, hogy az újraegyesítést részben Lengyelországnak és Magyarországnak köszönhetjük” – hangsúlyozta a német parlament elnöke, utalva a magyar-osztrák határ megnyitására 1989-ben.                   

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa egyúttal elismerte, hogy a CDU és bajor testvérpártja, a Keresztényszocális Unió (CSU) is a szakadék szélén állt, amikor nem tudtak egyezségre jutni a menedékkérők visszafordításának kérdésében. (Végül július elején sikerült megegyezniük, így a kormány a helyén maradt.)

Nyomás alatt a nyugati modell

Schäuble beszélt arról is, hogy a Nyugat demokratikus jogállami modellje hatalmas nyomás alatt áll, amit az amerikai, a nagy-britanniai és az olaszországi történések is mutatnak. A globalizáció okozta gyors változások és a migrációs hullám megrengetik a nyugati társadalmakat, mondta a német parlament elnöke.

Figyelmeztetett arra, hogy a jelenlegi talán legnagyobb kihívás a migráció: Afrikának hamarosan kétmilliárd lakosa lesz, akik úgy akarnak majd élni, mint az európaiak. Ezekre a kérdésekre Európa eddig nem talált egyértelmű választ, fűzte hozzá.

Szerinte a menekültkérdés európai szinten oldható meg: a belső határok nélküli, egységes Európát csak a külső határok biztosításával lehet megvédeni. A nehezen védhető határokkal rendelkező országoknak (Görögország, Olaszország) pedig az összes többi uniós tagállam támogatására szükségük van, jelentette ki az egykori belügy- és pénzügyminiszter, a Bundestag legrégebb óta, 45 éve szolgáló képviselője. 

Még vezet a CDU/CSU

Habár a kormányzó CDU-CSU az elmúlt években jelentősen vesztett támogatásából, még így is ez a két párt a legnépszerűbb: a választók 30-31 százaléka szavazna rájuk a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint.

A második helyen a szociáldemokraták állnak 18-20 százalékkal, a harmadik legkedveltebb politikai erő pedig az Alternatíva Németországért (AfD): a bevándorlás-ellenes, a CDU-CSU-szövetségtől jobbra álló párt 15-17 százalékot kapna, ha most tartanának választásokat.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Mi lesz, ha teljesen összeomlik a nyugati világrend? Fenyeget-e globális háború, és milyen térben vívják majd meg? Hol a helye Magyarországnak, kiben bízhat, és mit rejthetnek a titkos moszkvai archívumok? A többi közt erre keresték a választ külpolitikai szakértők egy mai vitafórumon Budapesten, amely a pengeváltásoktól sem volt mentes.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?