Hirdetés
Hirdetés

Megrohanták a boltokat és a benzinkutakat a magyarok

2019. január 07., 09:01

Nagyott nőtt a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalma tavaly novemberben.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint novemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,3, naptárhatástól megtisztítva 5,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Forrás: KSH/Privátbankár

Hirdetés

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2018. január–novemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,3 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Negatív meglepetés a novemberi adatban

Virovácz Péter, az ING szenior elemzője szerint, a bolttípusok növekedési szerkezetében a szokásos év végi mintázatot láthatjuk, vagyis beindult a nem élelmiszertermékek vásárlása.

Ezen boltok forgalmának 9,1 százalékos éves alapú bővülése a legerősebb adat szeptember óta. Eközben negatív meglepetés van az élelmiszer-kiskereskedelemben, ami jóval átlag alatti teljesítménnyel rukkolt elő, de itt vélhetően decemberben számíthatunk egy korrekcióra. Ami a gépjárműüzemanyag-forgalmat illeti, a mutatott növekedés nagyjából megfelel az idei év második felében látott trendeknek.

A 2018-as év végéhez közeledve a kiskereskedelem teljesítménye továbbra is kedvező képet fest, azonban az általános fogyasztási hajlandóság mérséklődése, valamint a magas bázis jelei már láthatóak a havi adatközlésekben. Előretekintve a 2018-as 6-7 százalékhoz képest inkább az 4-5 százalékos éves alapú növekedés lehet az új tendencia 2019-ben.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Németországban a jelenleg 55-65 éves generációnak megy a legjobban a sora. A következő években viszont nyugdíjba vonulnak a baby boomerek, és ezzel nem kis fejtörést okoznak majd az állami nyugdíjrendszernek. A Fidelity International megvizsgálta, milyen lehetőségeket kínál a demográfiai lavina a befektetők számára és hogyan készülhetünk fel rájuk okosan.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?