Hirdetés
Hirdetés

Megrohanták a boltokat és a benzinkutakat a magyarok

2019. január 07., 09:01

Nagyott nőtt a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalma tavaly novemberben.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint novemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,3, naptárhatástól megtisztítva 5,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Forrás: KSH/Privátbankár

Hirdetés

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2018. január–novemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,3 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Negatív meglepetés a novemberi adatban

Virovácz Péter, az ING szenior elemzője szerint, a bolttípusok növekedési szerkezetében a szokásos év végi mintázatot láthatjuk, vagyis beindult a nem élelmiszertermékek vásárlása.

Ezen boltok forgalmának 9,1 százalékos éves alapú bővülése a legerősebb adat szeptember óta. Eközben negatív meglepetés van az élelmiszer-kiskereskedelemben, ami jóval átlag alatti teljesítménnyel rukkolt elő, de itt vélhetően decemberben számíthatunk egy korrekcióra. Ami a gépjárműüzemanyag-forgalmat illeti, a mutatott növekedés nagyjából megfelel az idei év második felében látott trendeknek.

A 2018-as év végéhez közeledve a kiskereskedelem teljesítménye továbbra is kedvező képet fest, azonban az általános fogyasztási hajlandóság mérséklődése, valamint a magas bázis jelei már láthatóak a havi adatközlésekben. Előretekintve a 2018-as 6-7 százalékhoz képest inkább az 4-5 százalékos éves alapú növekedés lehet az új tendencia 2019-ben.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát

Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát

Az EU azért vezette be a csúcsjelölti rendszert 2014-ben, hogy demokratikusabbá tegye az Európai Bizottság vezetőjének megválasztási folyamatát. Az volt a cél, hogy az új elnök személye ne csupán hatalmi alkuk eredménye legyen, hanem az uniós polgárok is beleszólhassanak a választásba. Ezt a rendszert rúgná fel most az Európai Tanács egy része.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?