Hirdetés
Hirdetés

Megsimogatták Európa fejét – ha a gazdaság jó, a bankok is?

2017. december 14., 13:00

A Moody’s szerint stabil kilátással kezdik 2018-at Közép- és Kelet-Európa bankrendszerei.

Hosszú, 35 oldalas átfogó helyzetértékelést adott ki a Moody’s Investors Service, amelyben számos dicsérő szót szántak a közép-kelet-európai régiónak. A nemzetközi hitelminősítő meglátása szerint a feltörekvő európai gazdaságokban 2,4-3,8 százalék közötti növekedési ütemek várhatóak 2018-ban, és arra számítanak, hogy az erős makrogazdasági háttér jövőre mérsékelten javítja a kinnlevőség-állomány minőségét a térségben. Magyarországot tekintve 3 százalékos növekedést várnak jövőre.

Rég volt ennyire kedvező a gazdaság: nagy dolgokat várnak a magyaroktól, legalábbis a Fitchnél. >>>

A Moody's megállapítja, hogy a magyar, a szlovén és a román bankrendszer kinnlevőség-minősége már az elmúlt három évben is javult a jelentős mérlegtisztítási műveletek és a kormányzati intézkedések nyomán. A cseh és a szlovák bankrendszerben ugyanakkor továbbra is kockázatforrás az egyéni adósokkal és az ingatlanszektorral szembeni jelentős kitettség. Ugyanakkor a lengyel bankrendszer fizetőképességi kockázatait mérsékelte, hogy a svájci frankban denominált ingatlanhitelek átváltását célzó törvénytervezetek az utóbbi időben "felpuhultak".

Hirdetés

Mi a helyzet a magyar bankokkal?

A hitelminősítő szerint a magyar bankrendszerben a kinnlevőség-állomány és a betétállomány -  loan to deposit (LTD) - rátájának markáns javulása szintén segíti a hitelkihelyezés élénkülését. A Moody's grafikus kimutatása szerint a magyar bankszektor LTD-rátája a 2012-ben mért csaknem 120 százalékról 2016 végéig 80 százalék alá csökkent.

A Moody's csütörtöki londoni szektorelemzése felidézi, hogy a magyar bankrendszerre a cég pozitív kilátást tart érvényben, ezt egyébként tavaly június óta tartja a bankrendszer. A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Standard & Poor's és a Fitch Ratings tart érvényben pozitív kilátást a magyar államadós-besorolásra. A Moody's magyar szuverén osztályzatának kilátása stabil.

Komoly dicséretet kaptak a magyarok - ezután jön csak a java

Jutott még egy komoly jó hír a munkahét végére, felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a hosszú futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság befektetési ajánlású, BBB mínusz szintű osztályzatának kilátását a Fitch Ratings. A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide! >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?