3p
Németországnak a saját érdekében nagyobb szerepet kell vállalnia a nemzetközi közösséget feszítő gondok megoldásában – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár újévi köszöntőjében, amelyet hétfő este sugároz az ARD és a ZDF német országos közszolgálati televízió.
Angela Merkel német kancellár felszólal az ENSZ 21. klímakonferenciáján a Párizs melletti Le Bourget-ban 2015. november 30-án.

Ma Angela Merkel újévi beszédével vannak tele a német híroldalak, mindegyik mást és mást emel ki. Általános véleménynek tűnik, hogy visszavonulási menetrendjének időzített bejelentésével Merkel időt nyert, átmenetileg megerősödött, bár pártjának közvélemény-kutatási eredményei az év végén sem javultak lényegesen. (A CDU/CSU december közepén 32 százalékon állt.)

Angela Merkel a kancellári hivatal által előzetesen ismertetett beszédben kiemelte: az a meggyőződés vezeti munkájában, hogy korunk kihívásaival csak az összetartás és a határokat átívelő együttműködés révén lehet megbirkózni – írja az MTI.

Mint mondta, az éghajlatváltozás, a migráció irányítása és rendezése, a harc a nemzetközi terrorizmus ellen mind-mind sorskérdés, amelyeket Németország a saját érdekében meg akar oldani, és ez akkor sikerülhet leginkább, ha mások érdekeit is figyelembe veszi.

Világháború és felelősség

Az előző évszázad két világháborújából éppen az önérdek és a mások érdekeinek egyeztetése a tanulság, "de ezt a meggyőződést ma már nem mindenki osztja", ezért "nyomás alá kerülnek" a nemzetközi együttműködés alapelvei.

Ebben a helyzetben erőteljesebben ki kell állnunk meggyőződéseinkért, érvelnünk és küzdenünk kell, és a saját érdekünkben több felelősséget kell vállalnunk – mondta Angela Merkel.

Az ENSZ Bt-ben lesznek

Rámutatott, hogy Németország január 1-jétől két évre bekerül az ENSZ Biztonsági Tanácsába. Mint mondta, a testület tagjaként a "globális megoldásokért" harcol majd. Ezt a hozzáállást jelzi az is, hogy a szövetségi költségvetésben növeli a humanitárius segítségnyújtást és a nemzetközi fejlesztési együttműködést szolgáló forrásokat, de tovább emeli a védelmi kiadásokat is.

Németország azért is küzd, hogy az Európai Unió "robosztusabb" (erősebb) legyen, és javuljon döntéshozatali képessége. Arra is törekszik, hogy megmaradjon a szoros partneri kapcsolat Nagy-Britanniával az uniós tagság megszüntetése után - mondta a kancellár.

Elégedetlenek a kormánnyal

Hozzátette: májusban az európai parlamenti választáson mindenki hozzájárulhat ahhoz, hogy az EU "a jövőben is a béke, a jólét és a biztonság projektje" legyen.

Angela Merkel az óév belpolitikai fejleményeivel kapcsolatban megjegyezte: tudja, hogy sokan elégedetlenek a kormánnyal, hiszen már a megalakítása is hosszú ideig tartott, működését viták jellemezték és sokat foglalkozott saját magával. Kiemelte: a demokráciához elengedhetetlen, hogy az állami alkalmazottak mindent megtegyenek az ország békéjéért és a társadalom összetartásáért, és mindig vizsgálják, hogy miként járulhatnak hozzá ehhez személyesen.

Önkritikát gyakorolt

"Én ezt megtettem, méghozzá függetlenül attól, hogy mennyire nem volt kielégítő az elmúlt év", hiszen 13 év a kancellári tisztségben önmagában is elég ok erre az önvizsgálatra.

Hozzátette, hogy a folyamat eredményeképpen októberben megnyitotta az utat egy új kezdet felé azzal, hogy bejelentette, a mostani törvényhozási ciklus után nem vállal többé politikai tisztséget.

Jelezte, hogy szerinte ez a dolgok rendje. Mint mondta, a demokráciát a változás élteti, így "azt építjük tovább, amit elődeink ránk hagytak, és az utánunk jövőknek formáljuk a jelenben".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG