4p
Komoly veszteséggel kellene számolnia a japán gazdaságnak, amennyiben a koronavírus járvány terjedése miatt le kell mondani az idei tokiói olimpiai játékokat; a legóvatosabb becslések szerint is a GDP éves szinten akár másfél százalékkal is visszaeshet.
Fotó: depositphotos.com

Halasztás, vagy nézők nélküli rendezés

Amennyiben idén nyáron az új koronavírus járványa miatt nem lehetne megtartani a tokiói olimpiát, úgy a játékok egy vagy két évvel való elhalasztása lenne a legreálisabb megoldás - jelentette ki a The Wall Street Journalnak Takahasi Harujuki, a japán szervezőbizottság egyik tagja.

Takahasi szerint a játékok nézők nélküli megrendezése túlságosan nagy pénzügyi károkat okozna, míg egy egy évnél rövidebb halasztás esetlén az olimpia ütközne más jelentős profi sportrendezvényekkel.

Szakértők szerint egy egyéves halasztás a jövő év azonos időszakára jelentős logisztikai problémákat okozna, de a médiaközvetítések szempontjából megvalósítható lenne, mivel ugyanúgy beilleszthető lenne a közvetítési jogokkal rendelkező médiumok általában laza nyári műsorrendjébe.

Hasimoto Szejko, a kormány olimpiaügyi minisztere legutóbb úgy nyilatkozott, hogy Japán az eddigi terveknek megfelelően készül a nyári játékokra, s úgy fogalmazott, hogy az olimpia lemondása vagy elhalasztása "elfogadhatatlan" lenne a sportolók számára.

Elmaradó turisták, csökkenő belső fogyasztás

Amennyiben a koronavírus további terjedése miatt arra kényszerülnek a tokiói olimpia szervezői, hogy lemondják a nyári rendezvényt, úgy Japán éves GDP-je akár 1,4 százalékkal is csökkenhet egy értékpapír cég becslése szerint.

Az SMBC Nikko Securities Inc. szerint a sportesemény által generált plusz fogyasztói kereslet akár a 6.4 milliárd dollárt is elérhetné, ami a 7,8 billiós éves japán GDP-ből automatikusan kiesne, amennyiben a sporteseményt nem tartják meg.

Erre pedig a brókercég szerint nagy esély van, ha a járvány legalább júliusig kitart. E forgatókönyv szerint a céges bevételek 2020-ban közel 25 százalékkal csökkennének az előző évhez képest.

A pénzügyi cég ugyanakkor annak az eshetőségét sem zárja ki, hogy a vírus terjedését esetleg sikerül áprilisig megfékezni, az olimpiát időben megrendezik és így a bevételek csak minimálisan maradnak el a tervezett szinttől. Ekkor a becsült veszteség a nemzeti össztermék egy százalékát sem érné el.

Az optimistább szcenárió szerint a vállalatok bevételei alig valamivel kevesebb, mint 15 százalékkal csökkennének az elmaradt turisták, a belső fogyasztás csökkenése és egyéb, negatív hatású tényezők következtében.

A pénzügyi cég félelmei között szerepel egyébként, hogy egy esetlegesen bekövetkező hitelválság a 2008-as pénzügyi válsághoz hasonló méretű gazdasági károkat okozna világszerte.

Vajon hány ember előtt lobban majd fel az olimpiai láng Tokióban?

Jóval kisebb ünnepség keretében, a tervezettnél kevesebb résztvevő jelenlétében  fogadják majd az olimpiai láng érkezését március 20-án Tokióban a terjedő koronavírus járvány miatt – jelentették be a szervezők.

Az elnök, Yoshiro Mori azt is megerősítette, hogy nem megy Görögországba 140 japán gyermek, akik a fáklya búcsúceremóniáján vettek volna részt az olimpia szülőhazájában - írja a The Japan Times.

A tervek szerint a láng Japánba érkezése után egy négy hónapos körúton venne részt, az első állomás az atomerőmű balesetéről elhíresült Fukushima városa lesz, és július 24-én, az Olimpia kezdőnapján érkezik meg az 1.43 milliárd dollárért felépített új tokiói stadionba.

Bár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a helyi szervezők újra és újra azt hangoztatják, hogy az olimpiát a tervezett időpontban meg fogják tartani, és jelenleg is minden az ütemezett módon zajlik, a virológusok azonban úgy vélik, hogy ma még lehetetlen megmondani, a terjedő vírus vajon lehetővé teszi-e a rendezvény megtartását, és, hogy egy esetleges halasztás egyáltalán lehetséges-e.

A 2020-as nyári olimpiai játékokat eredetileg július 24 és augusztus 9 között tervezik megrendezni a szigetországban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
Makro / Külgazdaság A legnagyobb külföldi dobás ez lenne Debrecenben
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 15:01
Miért nem jó, ha csak összeszerelő várost csinál a kormány Debrecenből? Mit lép ez ellen a helyi nagymúltú egyetem? Mire panaszkodnak ma leginkább az ott megtelepedett külföldi nagyvállalatok és mennyi új lakás és szociális létesítmény kellene az egyre növekvő lakosságnak? Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság Így változnak az üzemanyagárak szerdán, feltéve, ha addig nem vezetik be újra az árstopot
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:17
A gázolaj nagykereskedelmi ára szerdán jelentősen csökken, a benziné nem változik. A kormány a héten dönthet a fogyasztói árak megfékezésének kérdésében.
Makro / Külgazdaság Rámennek a kriptóra Matolcsy Györgyék is
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:45
A kriptopiaci szereplők, így a kriptoeszköz-szolgáltatók szabályozott keretek között történő engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan a jegybank felméri, hogy hány itthoni szereplő kíván elindulni a piacon. Magyarországon immár nagyjából 200 ezer ügyfél rendelkezik vagy kereskedik kriptoeszközzel. A hazai engedélyezés és felügyelés biztonságosabbá teheti ezt a tevékenységet is.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye van Magyar Péternek? Ma délután Medgyessy Pétertől ezt is megkérdezheti a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 09:46
Ehhez elég csak egy ingyenes regiszráció a ma 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság A német kormány becsapja Európát
Káncz Csaba | 2024. április 21. 10:44
Berlin és Peking újbóli összebarátkozásának szélesebb körű geopolitikai következményei vannak. Miközben a világban a biztonságpolitikai eszkaláció időszakát éljük, a német kormánynak ki kellene néznie a vállalati lobbik buborékjából. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG