Hirdetés
Hirdetés

Megvan a lista: ők a legtöbbet érő sportklubok

2018. július 20., 20:20

A Forbes ismét közzétette listáját a legfelkapottabb sportklubokról. Az élen a Dallas Cowboys amerikaifoci csapata áll, utána azonban már három európai focicsapat, a Manchester United, a Real Madrid és a Barcelona következik. Az (európai) futball évről évre nagyobb népszerűségnek örvend, a világbajnokságok rendszerint emberek milliárdjait ültetik képernyő elé, az ágazat pedig egyre kiugróbb bevételeket ér el.

Vasárnap véget ért a 2018-as futball világbajnokság, a döntőben a franciák 4-2-es győzelmet arattak a horvátokkal szemben. A végleges nézettségszámokat még mindig összesítik, de a 2010-es és a 2014-es vb nagyjából egymilliárd embert mozgatott meg, mint közönség, az egy hónapon keresztül tartó sportesemény pedig több mint 3 milliárd embert szegezett a képernyők elé.

A futballnak hihetetlen a népszerűsége, a statisztikák alapján pedig évről-évre egyre nagyobb az érdeklődés. A legnagyobb klubok ajándéktárgyak eladásával és szponzorációkon keresztül a világ minden pontjáról nagy bevételeket generálnak. A Forbes friss felmérésében listába szedte a legsikeresebb klubokat, a lista tetején pedig három európai csapat áll: a Manchester United, a Real Madrid és a Barcelona, ezen fociklubok becsült értéke ugyanis meghaladja a 4 milliárd dollárt.

Hirdetés

Az NFL viszi a prímet

Globális összevetésben ugyanakkor eltörpülnek az európai csapatok az Egyesült Államok mellett: a Forbes listája alapján idén is a Dallas Cowboys amerikaifutball-csapat a világ legértékesebb sportklubja, értékét mintegy 4,8 milliárd dollárra becsülik, az amerikai csapat bevétele mintegy 840

Szórják a pénzt a magyarok – ők kaszálják a legnagyobbat a focivébén

A futball-világbajnokságot megelőző hetekben az Extreme Digital kétszer annyi tévét adott el egy átlagos időszakhoz képest, de az 55 colos tévék körében három-négyszeres volt a növekedés. Meglepő módon hasítanak az ultra-HD okostévék hasítanak, de népszerű a mobil és a tévé kapcsolatát biztosító Chromecast és a különböző hangprojektorok is. További részletek >>>

millió dollár. A 2017-ben még másodikként rangsorolt baseballcsapat, a New York Yankees ezúttal ötödik 4 milliárd dollárral. Az 50 egyesületet tartalmazó listán az amerikaifutball-liga (NFL) 32 együttese közül 29 szerepel. A maradék 21 helyet nyolc észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban (NBA) érdekelt klub, továbbá hét európai futballegyesület és hat tengerentúli baseball-bajnokságban szereplő gárda foglalja el.

A KPMG májusi felmérésében listába szedte a 32 listavezető csapatot, ami alapján továbbra is a Manchester United a legértékesebb klub Európában, mintegy 3,25 milliárd euróval, ezzel elhúzva a Real Madrid és a Barcelona előtt. Számítások szerint a klub bevétele nyolc százalékkal növekedett negyedéves viszonylatban. A Liverpool a nyolcadik helyen végzett, a top tízből hatot BL csapatok töltik ki.

Egyre nagyobb a népszerűség

A felmérés a 32 klub pénzügyeit vizsgálta a közösségi médiában való megjelenéseik, az utóbbi három szezon működési költségei és az európai versenytársaikhoz mért helyezésük alapján. A klubokat nettó értékük alapján állították sorba – ez lényegében azt mutatja, milyen költséggel járnak a teljes egyesület felvásárlása. A vizsgált időszakban ezt a United vezeti, akik éves szinten 5 százalékos növekedési ütemet mutatnak, őket követi a két spanyol csapat. A lista negyedik helyén a Bayern München labdarúgócsapata áll (több mint 2,5 milliárd euró), őket követi a Manchester City 2,16 milliárd euróval.

Rengeteg pénzt költünk a vébé alatt - ezek a legmenőbb sportszerek

Komoly bevételnövekedésre számítanak a sportszer áruházak a vébé évében. Részletek >>>

Andrea Sartori, a KPMG sporttanácsadási csoport globális vezetője elmondta: annak ellenére, hogy az idei növekedési ütem elmaradt a tavalyi 14 százaléktól, a futball-piac továbbra is emelkedő pályán van. A teljes növekedést számos szempont befolyásolja, ennek egyike a teljes működési költségek 8 százalékos emelkedése volt.  A méregdrága átigazolások és a személyzeti költségek növekedése sem tudta megakadályozni a legjobb klubok felfutását, a számítások szerint ugyanis az adózás előtti bevételek 17-szer magasabbak lettek, mint egy évvel ezelőtt.

A KPMG számítási alapján a top tíz futballklub:

Manchester United 3,255 milliárd euró
Real Madrid 2,92 milliárd euró
Barcelona 2,78 milliárd euró
Bayern München
2,55 milliárd euró
Manchester City 2,16 milliárd euró
Arsenal 2,1 milliárd euró
Chelsea 1,76 milliárd euró
Liverpool 1,58 milliárd euró
Juventus 1,3 milliárd euró
Tottenham 1,29 milliárd euró

A szakember szerint ennek a jelentős növekedésnek az angol csapatok egyre jelentősebb befolyása az ágazatra, valamint a rangsorban szereplő közepes méretű klubok javuló pénzügyi stabilitás áll, amely szintén tükrözi az UEFA pénzügyi fair play szabályozás sikerességét.

Az évszázad üzlete: megvan, miért kell a Juventusnak a portugál szupersztár

Kedden robbant a hír, hogy a Real Madridtól a Juventushoz igazol Cristiano Ronaldo. A portugál médiasztár horribilis összegbe, 340 millió euróba kerül majd az olasz topklubnak. Megéri-e üzletileg ennyit áldozni egy 33 éves focistára? Hogyan hozhatja be az árát egy olyan spíler, aki már alighanem túl van a csúcson? További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ezt is túlélte a brit miniszterelnök

Ezt is túlélte a brit miniszterelnök

Éjszakába nyúlt a brit Konzervatív párt parlamenti képviselőcsoportjának szavazása, melynek során a délelőtt Theresa May miniszterelnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítványáról döntöttek. A miniszterelnököt megerősítették posztján, nem sikerült megbuktatni, de vajon mi változik az előző naphoz képest, amikor nem merte megszavaztatni a parlamentet az EU-val kötendő egyezményéről?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?