Hirdetés
Hirdetés

Megvan, ki lehet Erdogan utóda

2018. szeptember 21., 17:42

“Lojális koronahercegét” küldi Berlinbe Recep Tayyip Erdogan török elnök egy német lap szerint, hogy felkészüljön a kormányzásra. Ő ugyanis minden jel szerint az elnök kijelölt utódja, nem más, mint a saját veje. Tényleg lesz új szultáni dinasztia?

Berat Albayrak (fotó: saját Facebook-ja)
Berat Albayrak (fotó: saját Facebook-ja)

Berat Albayrak török pénzügyminiszter ma Berlinbe érkezett, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök szeptember végi látogatását előkészítse – tudósítottak német lapok. “Lojális koronahercegét” küldi Berlinbe egy német lap szerint az Ntv.de német portál szerint, hogy tanuljon, felkészüljön a kormányzásra, mert minden jel arra mutat, hogy ő lesz a kiválasztott utódja.

Ma még Erdogan elnök még látszólag hatalma teljében van, nemrég például kinevezte saját magát a török vagyonalap élére, amelynek vagyona 40 milliárd dollár körül van. (Ezt a puccskísérlet után hozták létre infrastrukturális programok és gazdaságfejlesztés céljából.) A török gazdaság megrendülése miatt ez azonban hosszú távon ez a hatalom már nem ilyen egyértelmű, egyszer ő is át kell adja a kormányzást.

Hirdetés

A legutóbbi kormányátalakítás során a német lap szerint eltűntek a korábbi vezető gazdasági szakemberek, és csupa olyan személy került oda, akik leginkább egy dologban jók: hűségesek az elnökhöz. Közülük is kiemelkedik a 40 éves Berat Albayrak, aki egyben Erdogan veje és egy óriásvállalat, a Çalık Holding volt vezérigazgatója.

A csodagyerek

Albayrak ma német politikusokkal találkozik, majd a sajtó elé áll, ahol szabadon lehet kérdezni tőle. A német újságírók már nagyon készülnek, alig várják, hogy megszorongathassák a Törökországban bebörtönzött újságírók, a gazdasági válság, a feszült szíriai helyzet (Idlib) miatt.

Albayrak csodagyereknek tűnik, már 29 évesen az említett óriásvállalat vezérigazgatója volt. Esra Erdogant, feleségét még az USA-ban tanulmányai alatt ismerte meg, és már három unokával ajándékozta meg az elnököt. A személyes összefonódások lehettek a döntőek a kiválasztásánál, nem a szakmai kompetencia – írja a német lap.

A kamat ellenségei

Augusztusban Albayrak hosszasan győzködte a külföldi befektetőket arról, hogy a törökországi pénzügyi válság kezelhető, ami nem igazán sikerült. Ami viszont sikerülhetett, az Erdogan meggyőzése lojalitásáról, mert bár nagyon megizzadt a végére, nem mondott ellen apósának. Például abban a kérdésben, hogy a magas kamat magas inflációt okoz. (A közgazdászok ennek az ellenkezőjét tartják, a kamatot egyébként azóta mégis drasztikusan megemelték.)

100 éves évforduló

Hogy Albayrak valóban a török nép vezére lesz-e, azt az Ntv.de által megszólaltatott szakértők azért nem veszik biztosra. Van, aki szerint nincs meg benne a megfelelő potenciál. Más szerint pedig minden attól függ, milyen lesz majd a jövőben az országban a politikai helyzet.

Erdogan 2023-ig biztosan marad, ekkor ünneplik majd a török köztársaság 100. évfordulóját.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Panamai helyett mikor lesz magyar dinnye a boltokban? Megnéztük, milyen lesz az idei szezon

Panamai helyett mikor lesz magyar dinnye a boltokban? Megnéztük, milyen lesz az idei szezon

Míg tavaly a korán jött nyár, most a hűvös és csapadékos május okozott gondot a magyar dinnyetermelőknek, de állítják: a minőséggel idén nem lesz probléma. A boltok zöldséges standjain a görög görög és új vetélytársként megjelenő marokkói import mellett lassan felbukkan a magyar is, elsőként a sárgadinnye, míg a görögdinnye július közepére várható. Az áruházláncok ígérik, ha már lesz magyar is, leállnak az importtal.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?