Hirdetés
Hirdetés

Megvan, ki lehet Erdogan utóda

2018. szeptember 21., 17:42

“Lojális koronahercegét” küldi Berlinbe Recep Tayyip Erdogan török elnök egy német lap szerint, hogy felkészüljön a kormányzásra. Ő ugyanis minden jel szerint az elnök kijelölt utódja, nem más, mint a saját veje. Tényleg lesz új szultáni dinasztia?

Berat Albayrak (fotó: saját Facebook-ja)
Berat Albayrak (fotó: saját Facebook-ja)

Berat Albayrak török pénzügyminiszter ma Berlinbe érkezett, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök szeptember végi látogatását előkészítse – tudósítottak német lapok. “Lojális koronahercegét” küldi Berlinbe egy német lap szerint az Ntv.de német portál szerint, hogy tanuljon, felkészüljön a kormányzásra, mert minden jel arra mutat, hogy ő lesz a kiválasztott utódja.

Ma még Erdogan elnök még látszólag hatalma teljében van, nemrég például kinevezte saját magát a török vagyonalap élére, amelynek vagyona 40 milliárd dollár körül van. (Ezt a puccskísérlet után hozták létre infrastrukturális programok és gazdaságfejlesztés céljából.) A török gazdaság megrendülése miatt ez azonban hosszú távon ez a hatalom már nem ilyen egyértelmű, egyszer ő is át kell adja a kormányzást.

Hirdetés

A legutóbbi kormányátalakítás során a német lap szerint eltűntek a korábbi vezető gazdasági szakemberek, és csupa olyan személy került oda, akik leginkább egy dologban jók: hűségesek az elnökhöz. Közülük is kiemelkedik a 40 éves Berat Albayrak, aki egyben Erdogan veje és egy óriásvállalat, a Çalık Holding volt vezérigazgatója.

A csodagyerek

Albayrak ma német politikusokkal találkozik, majd a sajtó elé áll, ahol szabadon lehet kérdezni tőle. A német újságírók már nagyon készülnek, alig várják, hogy megszorongathassák a Törökországban bebörtönzött újságírók, a gazdasági válság, a feszült szíriai helyzet (Idlib) miatt.

Albayrak csodagyereknek tűnik, már 29 évesen az említett óriásvállalat vezérigazgatója volt. Esra Erdogant, feleségét még az USA-ban tanulmányai alatt ismerte meg, és már három unokával ajándékozta meg az elnököt. A személyes összefonódások lehettek a döntőek a kiválasztásánál, nem a szakmai kompetencia – írja a német lap.

A kamat ellenségei

Augusztusban Albayrak hosszasan győzködte a külföldi befektetőket arról, hogy a törökországi pénzügyi válság kezelhető, ami nem igazán sikerült. Ami viszont sikerülhetett, az Erdogan meggyőzése lojalitásáról, mert bár nagyon megizzadt a végére, nem mondott ellen apósának. Például abban a kérdésben, hogy a magas kamat magas inflációt okoz. (A közgazdászok ennek az ellenkezőjét tartják, a kamatot egyébként azóta mégis drasztikusan megemelték.)

100 éves évforduló

Hogy Albayrak valóban a török nép vezére lesz-e, azt az Ntv.de által megszólaltatott szakértők azért nem veszik biztosra. Van, aki szerint nincs meg benne a megfelelő potenciál. Más szerint pedig minden attól függ, milyen lesz majd a jövőben az országban a politikai helyzet.

Erdogan 2023-ig biztosan marad, ekkor ünneplik majd a török köztársaság 100. évfordulóját.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Ősszel ugrásszerűen nő a kereslet a bérlakások iránt. A lakástulajdonosoknak ez kiváló időszak a bérbeadáshoz, ám kezdőként fejtörést okozhat a hirdetés feladása, az ideális bérlő megtalálása, vagy akár a bérleti szerződés megírása.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?