Hirdetés
Hirdetés

Megvan, ki lehet Erdogan utóda

2018. szeptember 21., 17:42

“Lojális koronahercegét” küldi Berlinbe Recep Tayyip Erdogan török elnök egy német lap szerint, hogy felkészüljön a kormányzásra. Ő ugyanis minden jel szerint az elnök kijelölt utódja, nem más, mint a saját veje. Tényleg lesz új szultáni dinasztia?

Berat Albayrak (fotó: saját Facebook-ja)
Berat Albayrak (fotó: saját Facebook-ja)

Berat Albayrak török pénzügyminiszter ma Berlinbe érkezett, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök szeptember végi látogatását előkészítse – tudósítottak német lapok. “Lojális koronahercegét” küldi Berlinbe egy német lap szerint az Ntv.de német portál szerint, hogy tanuljon, felkészüljön a kormányzásra, mert minden jel arra mutat, hogy ő lesz a kiválasztott utódja.

Ma még Erdogan elnök még látszólag hatalma teljében van, nemrég például kinevezte saját magát a török vagyonalap élére, amelynek vagyona 40 milliárd dollár körül van. (Ezt a puccskísérlet után hozták létre infrastrukturális programok és gazdaságfejlesztés céljából.) A török gazdaság megrendülése miatt ez azonban hosszú távon ez a hatalom már nem ilyen egyértelmű, egyszer ő is át kell adja a kormányzást.

Hirdetés

A legutóbbi kormányátalakítás során a német lap szerint eltűntek a korábbi vezető gazdasági szakemberek, és csupa olyan személy került oda, akik leginkább egy dologban jók: hűségesek az elnökhöz. Közülük is kiemelkedik a 40 éves Berat Albayrak, aki egyben Erdogan veje és egy óriásvállalat, a Çalık Holding volt vezérigazgatója.

A csodagyerek

Albayrak ma német politikusokkal találkozik, majd a sajtó elé áll, ahol szabadon lehet kérdezni tőle. A német újságírók már nagyon készülnek, alig várják, hogy megszorongathassák a Törökországban bebörtönzött újságírók, a gazdasági válság, a feszült szíriai helyzet (Idlib) miatt.

Albayrak csodagyereknek tűnik, már 29 évesen az említett óriásvállalat vezérigazgatója volt. Esra Erdogant, feleségét még az USA-ban tanulmányai alatt ismerte meg, és már három unokával ajándékozta meg az elnököt. A személyes összefonódások lehettek a döntőek a kiválasztásánál, nem a szakmai kompetencia – írja a német lap.

A kamat ellenségei

Augusztusban Albayrak hosszasan győzködte a külföldi befektetőket arról, hogy a törökországi pénzügyi válság kezelhető, ami nem igazán sikerült. Ami viszont sikerülhetett, az Erdogan meggyőzése lojalitásáról, mert bár nagyon megizzadt a végére, nem mondott ellen apósának. Például abban a kérdésben, hogy a magas kamat magas inflációt okoz. (A közgazdászok ennek az ellenkezőjét tartják, a kamatot egyébként azóta mégis drasztikusan megemelték.)

100 éves évforduló

Hogy Albayrak valóban a török nép vezére lesz-e, azt az Ntv.de által megszólaltatott szakértők azért nem veszik biztosra. Van, aki szerint nincs meg benne a megfelelő potenciál. Más szerint pedig minden attól függ, milyen lesz majd a jövőben az országban a politikai helyzet.

Erdogan 2023-ig biztosan marad, ekkor ünneplik majd a török köztársaság 100. évfordulóját.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

A brit kormány három magas rangú tagja szerint el kell halasztani Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, ha a jövő héten nem sikerül áttörést elérni a Brexit-folyamatban kialakult patthelyzet megoldásában. A felhívás példátlanul nyílt szembefordulás a kormányon belül Theresa May Brexit-stratégiájával. A brit miniszterelnök ugyanis eddig elvetette a kilépés elhalasztásának gondolatát.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?