Advertisement
Hirdetés
Hirdetés

Megvédte Orbán kerítését, és beolvasott Brüsszelnek az ausztrál ex-kormányfő

Wéber Balázs, 2019. szeptember 05., 12:30

A nyugat-európai mainstream politikában alighanem unortodoxnak ható gondolatokat fogalmazott meg Tony Abbott tegnap budapesti előadásán. A volt ausztrál kormányfő szerint Magyarország és Ausztrália is megmutatta a világnak, hogyan kell megvédeni a határt. A Brexitről pedig azt mondta: Brüsszel azért nem kínál jó megállapodást Londonnak, hogy szabotálja a kilépési folyamatot.

Budapest, 2019. szeptember 4. Tony Abbott volt ausztrál miniszterelnök előadást tart Bevándorlás: Mit tanulhat Európa Ausztráliától címmel Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2019. szeptember 4-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Tony Abbott tegnapi budapesti előadásán. MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarország és Ausztrália is sok mindent tudna tanítani Európának: mindkét állam megmutatta, hogyan kell megvédeni a határt – jelentette ki Tony Abbott tegnap Budapesten a Danube Institute rendezvényén.

Jog nemet mondani

Hirdetés

Az ausztrál politikus, aki 2009 és 2015 között az ausztrál Liberális Párt vezetője, 2013 és 2015 között pedig az ország miniszterelnöke volt, és kormánya anno sikerrel állította meg az Indonéziából Ausztráliába irányuló illegális migrációt, utalt arra, hogy a magyar és az ausztrál intézkedéseket Európának is át kellene ültetnie a gyakorlatba.

Mint fogalmazott, mindkét országnak van erkölcsi alapja az illegális bevándorlók megállítására:

Különbség van aközött, hogy egyetlen határt lépünk át annak érdekében, hogy  mentsük az életünket, vagy több határt lépünk át azért, hogy jobban éljünk.

Szerinte a gazdasági okból érkező migránsokat joguk van elutasítani, és ezt Ausztrália és Magyarország meg is teszi.

Visszaküldené az illegálisan érkezőket

Megemlítette, hogy az illegális migráció megállítása érdekében anno egyezményeket kötöttek a kibocsátó országokkal, ahová visszaküldték az Ausztráliába igyekvőket. Szerinte Európa is hasonló intézkedést tehetne.

Természetesen humanitárius kötelesség az emberek kimentése a tengerből. Amíg azonban (a kimentettek) Európában maradhatnak, jönni fognak. Vissza kell fordítani őket Európa határainál, és vissza kell őket küldeni a kiindulási pontra

– mondta Abbott. Szerinte a haláleseteket csak úgy lehet elkerülni, ha „megállítják a hajókat,” azaz ha az embercsempészek nem tudnak több hajót és csónakot indítani Észak-Afrikából Európa irányába.

Végezetül beszélt arról is, hogy azok, akik „mindenkit be akarnak engedni”, meg akarják változtatni az európai társadalmakat, az országok karakterét. A kontrollálatlan migráció gyengíti a nyugati államokat, a nemzetükre büszke államok, mint Ausztrália, az Egyesült Államok és Magyarország viszont őrzik határaikat – fűzte hozzá.

Sikeres integráció is létezik

Az előadás végén a közönség soraiban helyet foglaló volt magyar külügyminiszter, Jeszenszky Géza azt kérdezte Tony Abbottól, hogy miként tudták integrálni a náluk élő ázsiai származásúakat.

Az egykori miniszterelnök válaszában kifejtette: Ausztrália maga is migránstársadalom, ezért alapvetően nyitottak.

Történelmi okokból az integráció esetünkben könnyebb.

Hozzátette: azok, akik annak idején Ausztráliába jöttek és ott is maradtak, nem azért jöttek, hogy megváltoztassák őket, hanem csatlakozni akartak hozzájuk. És ha még meg is változtatták az országot, azt jó értelemben tették – mondta, utalva például az Európából érkezett bevándorlókra.

Azok (a bevándorlók) viszont, akik most Európába jönnek és jöttek a határokon át, úgy tűnik, hogy nem csatlakozni akarnak Európához, hanem meg akarják változtatni

– jelentette ki a volt kormányfő.

Az egyik kérdező ugyanakkor kritizálta Abbottot, megjegyezvén, hogy sejtetésével ellentétben a kontrollálatlan migrációt Európa is meg akarja gátolni, Ausztrália pedig számos bírálatot kapott jogvédő csoportoktól az illegális bevándorlóknak fenntartott központokban uralkodó állapotok miatt.

Brexit: Brüsszel szabotálni akar

A volt ausztrál kormányfő kérdésre válaszolva sarkos véleményt fogalmazott meg a Brexittel kapcsolatban is. Szerinte Brüsszel nem fog jó, elfogadható kilépési megállapodást kínálni a briteknek, amíg úgy érzi, hogy van esély az egész Brexit-folyamat szabotálására.

Nagy-Britanniának fel kell készülnie a hard Brexitre. Szinte lehetetlen, hogy jó megállapodást kapjanak az EU-tól

– mondta Tony Abbott. Hozzátette: a megállapodás nélküli kilépéssel az EU többet veszítene, mint Nagy-Britannia. A volt miniszterelnök felszólalt a mai III. Budapesti Demográfiai Csúcson is.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Fővárosi polgármesterek: birtokok, részvények, lovak és az üres zseb

Fővárosi polgármesterek: birtokok, részvények, lovak és az üres zseb

Erősen kell igyekezniük a Fővárosi Közgyűlés újonnan megválasztott tagjainak, ha vagyon tekintetében be akarják hozni a régi motorosokat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?