5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Angela Merkelnek szándékában áll kitöltenie a 2021-ig tartó kormányzási ciklust, sőt ha meghiúsulna az új koalíció, újra megpróbálna ő maga kormányt alakítani. Ugyanakkor az interjúban elmondta, hogy fiatalítás várható a kormányban. Az interjút még a CDU-n belül is vegyesen fogadták.
Angela Merkel, Forrás: MTI/EPA/Daniel Kopatsch

“Ha Angela Merkel kancellár hagyja, hogy a televízióban faggassák, akkor vagy nyári szünet van, vagy kampány, vagy krízis” – írja a német N-Tv.de kommentárja. Most is ez történt, a kancellár asszony a ZDF német állami televízió kamerái előtt magyarázta a bizonyítványát.

Az egyébként az RTL Deutschland-csoporthoz tartozó hírtelevízió szerint utoljára tavaly novemberben fordult elő, hogy interjút adott, amikor a “Jamaika-koalíció” (kereszténydemokraták+zöldek+liberálisok) tető alá hozása meghiúsult. Egyben akkor jelentette be azt is, hogy a szocialistáknak felajánlja az újabb nagykoalíció megalakítását. (A német pártok színeiről és a koalíciós variációkról korábban itt írtunk.)

Most is kemény kérdésekkel kell szembenézni. A nagykoalíciós tárgyalásokat nagy nehezen tető alá hozták, de a szocialista párttagoknak még jóvá kell hagyniuk. Mi lesz, ha nem?

Kérdések vannak bőven

Egyáltalán, a Merkel-féle CDU/CSU szövetségnél is ingatagabb szocialistákkal célszerű-e koalícióra lépni, hogy az áhított politikai stabilitást elérjék? Ki lesz a külügyminiszter, miután Martin Schulzot erről a tisztségről lényegében lemondásra kényszerítették párttársai?

További kemény kérdés, hogy miért engedte át Merkel a nagyon fontos pénzügyminiszteri posztot a szocialistáknak? Az sem mellékes, hogyan vélekedik a kancellár a saját utódlásáról – amiről egyébként az ő gyengülésével párhuzamosan már szinte mindenki beszél?

Megfizették a koalíció árát

Merkel igenis kancellár szándékozik maradni 2021-ig, a következő választásokig, már ha a szocialisták áldásukat adják végre a koalíciós megállapodásra – derült ki a válaszokból. A pénzügyminiszteri poszt átengedése szerinte fájdalmas volt, de szükséges, mert a másik alternatíva az lett volna, hogy nem lesz koalíciós kormány.

Mit mondunk volna az embereknek? Van koalíciós szerződés, de a miniszteri posztokban már nem tudtunk megegyezni? Ennek felelősségét Merkel nem vállalta. Szerinte a CDU tudatosan megfizette az árát az új koalíciónak – utalt rá a német híroldalak szerint a kancellár.

Arccal a fiatalok felé

Arra az esetre, ha az SPD tagsága nemet mondana a koalícióra, Merkel nem zárta ki, hogy újra induljon egy megismételt választáson. A CDU által állítandó hat miniszter nevét a kancellár február 26-ig tervezi nyilvánosságra hozni. Ezen Martin Schulz lemondása sem változtat.

Merkel az interjúban lényegében elismerte, hogy a CDU rosszabb tárgyalási pozícióban volt, mint akár az SPD, akár a CSU, azt azonban cáfolta, hogy ez pártja számára a vég kezdete lenne. Célzott arra, hogy nem csak az idősek kedvére akarnak tenni, a kormánytagok összeállításánál és a párt leendő vezetésének átalakításánál a fiatalokra is tekintettel akarnak lenni. Pályájuk elején álló politikusokat is pozícióba akarnak juttatni.

Vannak, akiknek csalódás

Ez eléggé úgy hangzik, mintha Merkel nem akarna útjában lenni annak, hogy utódját kineveljék. Ha viszont az SPD elutasítja a koalíciót, Merkel kész a köztársasági elnöknél újabb kormányalakítási megbízást kérni. Cáfolta, hogy éppen elszalasztja a lehetőségét, hogy szépen távozzon a hatalomból.

Azok számára, akik abban reménykedtek, hogy Merkel a (leváltásához vezető – a szerk.) átmenetet már a következő évben megindítja, ez az interjú csalódás – írja az N.Tv.de. Úgy tűnik, egyelőre a pártelnöki és kancellári pozíciót egyaránt szilárdan a kezében kívánja tartani.

Uralkodónő?

A Zeit.de viszont, bár azt írja, az interjú még a CDU-ét is megosztja, pozitív reakciókat is idéz. Például a CDU ifjúsági szervezete, a JU részéről. “A kancellár megértette” – írják, a pártvezetés fiatalításának szükségességére célozva. Világos jelet adott azzal kapcsolatban, hogy a február végi pártnapon fiatalítás történik majd.

A szkeptikus hangok szerint viszont az interjú főleg a szeptemberi “választási pofon” szépítgetéséről szólt.

Sőt, a Die Welt szerint a CSU vezetéséből Peter Gauweiler azt mondta: a nap üzenete, hogy Angela Merkel nem mond le. Szerinte el kéne gondolkodnia azon, hogy 50 év múlva mit írjanak róla a történelemkönyvek: egy uralkodónő, aki nem tudta elengedni a hatalmat?

Így jött a képbe Hitler is

A német koalíciós huzavona igazi haszonélvezői a Frankfurter Rundschau kommentárja szerint a jobboldali populisták, mint a német AfD párt, illetve Oroszország. A káosz, a pesszimizmus elsősorban nekik jó. “Halálfélelemből elkövetett öngyilkosságnak” is nevezi a szerző a jelenlegi helyzetet. Felveti a média felelősségét is, amely szerinte felfoghatatlanul felelőtlen volt, amikor a zűrzavar hangulatát árasztotta, és egyfolytában csak kritizálta azokat, akik a koalíciót próbálták összehozni.

Ami történt, az AfD és Vlagyimir Putyin számára valóságos leányálom, az ő érdekeiket szolgálja, ha valaki azt kiabálja, hogy “ez így nem mehet tovább”, vagy “Merkelnek mennie kell”. A közösségi oldalak hatását sem szabad elfelejteni: a gyors kommentárok hatalma óriási, és az ilyen gyors információk szükségképpen csak felületesek lehetnek – írják.

A németek időnként előjövő elit-gyűlölete, a nagy megoldásra, erős emberre való igény korábban katasztrófához vezetett, így került hatalomra Hitler is – emlékeztetnek rá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG