Hirdetés
Hirdetés

Menni vagy nem menni? Ha Merkel interjút vállal, baj szokott lenni

2018. február 12., 17:08

Angela Merkelnek szándékában áll kitöltenie a 2021-ig tartó kormányzási ciklust, sőt ha meghiúsulna az új koalíció, újra megpróbálna ő maga kormányt alakítani. Ugyanakkor az interjúban elmondta, hogy fiatalítás várható a kormányban. Az interjút még a CDU-n belül is vegyesen fogadták.

Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke egy fekete répát mutat fel egy választási kampányeseményen a dél-németországi Freiburg im Breisgauban 2017. szeptember 18-án. De mi lehet az üzenet? Forrás: MTI/EPA/Daniel Kopatsch
Angela Merkel, Forrás: MTI/EPA/Daniel Kopatsch

“Ha Angela Merkel kancellár hagyja, hogy a televízióban faggassák, akkor vagy nyári szünet van, vagy kampány, vagy krízis” – írja a német N-Tv.de kommentárja. Most is ez történt, a kancellár asszony a ZDF német állami televízió kamerái előtt magyarázta a bizonyítványát.

Az egyébként az RTL Deutschland-csoporthoz tartozó hírtelevízió szerint utoljára tavaly novemberben fordult elő, hogy interjút adott, amikor a “Jamaika-koalíció” (kereszténydemokraták+zöldek+liberálisok) tető alá hozása meghiúsult. Egyben akkor jelentette be azt is, hogy a szocialistáknak felajánlja az újabb nagykoalíció megalakítását. (A német pártok színeiről és a koalíciós variációkról korábban itt írtunk.)

Hirdetés

Most is kemény kérdésekkel kell szembenézni. A nagykoalíciós tárgyalásokat nagy nehezen tető alá hozták, de a szocialista párttagoknak még jóvá kell hagyniuk. Mi lesz, ha nem?

Kérdések vannak bőven

Egyáltalán, a Merkel-féle CDU/CSU szövetségnél is ingatagabb szocialistákkal célszerű-e koalícióra lépni, hogy az áhított politikai stabilitást elérjék? Ki lesz a külügyminiszter, miután Martin Schulzot erről a tisztségről lényegében lemondásra kényszerítették párttársai?

További kemény kérdés, hogy miért engedte át Merkel a nagyon fontos pénzügyminiszteri posztot a szocialistáknak? Az sem mellékes, hogyan vélekedik a kancellár a saját utódlásáról – amiről egyébként az ő gyengülésével párhuzamosan már szinte mindenki beszél?

Megfizették a koalíció árát

Merkel igenis kancellár szándékozik maradni 2021-ig, a következő választásokig, már ha a szocialisták áldásukat adják végre a koalíciós megállapodásra – derült ki a válaszokból. A pénzügyminiszteri poszt átengedése szerinte fájdalmas volt, de szükséges, mert a másik alternatíva az lett volna, hogy nem lesz koalíciós kormány.

Mit mondunk volna az embereknek? Van koalíciós szerződés, de a miniszteri posztokban már nem tudtunk megegyezni? Ennek felelősségét Merkel nem vállalta. Szerinte a CDU tudatosan megfizette az árát az új koalíciónak – utalt rá a német híroldalak szerint a kancellár.

Arccal a fiatalok felé

Arra az esetre, ha az SPD tagsága nemet mondana a koalícióra, Merkel nem zárta ki, hogy újra induljon egy megismételt választáson. A CDU által állítandó hat miniszter nevét a kancellár február 26-ig tervezi nyilvánosságra hozni. Ezen Martin Schulz lemondása sem változtat.

Merkel az interjúban lényegében elismerte, hogy a CDU rosszabb tárgyalási pozícióban volt, mint akár az SPD, akár a CSU, azt azonban cáfolta, hogy ez pártja számára a vég kezdete lenne. Célzott arra, hogy nem csak az idősek kedvére akarnak tenni, a kormánytagok összeállításánál és a párt leendő vezetésének átalakításánál a fiatalokra is tekintettel akarnak lenni. Pályájuk elején álló politikusokat is pozícióba akarnak juttatni.

Vannak, akiknek csalódás

Ez eléggé úgy hangzik, mintha Merkel nem akarna útjában lenni annak, hogy utódját kineveljék. Ha viszont az SPD elutasítja a koalíciót, Merkel kész a köztársasági elnöknél újabb kormányalakítási megbízást kérni. Cáfolta, hogy éppen elszalasztja a lehetőségét, hogy szépen távozzon a hatalomból.

Azok számára, akik abban reménykedtek, hogy Merkel a (leváltásához vezető – a szerk.) átmenetet már a következő évben megindítja, ez az interjú csalódás – írja az N.Tv.de. Úgy tűnik, egyelőre a pártelnöki és kancellári pozíciót egyaránt szilárdan a kezében kívánja tartani.

Uralkodónő?

A Zeit.de viszont, bár azt írja, az interjú még a CDU-ét is megosztja, pozitív reakciókat is idéz. Például a CDU ifjúsági szervezete, a JU részéről. “A kancellár megértette” – írják, a pártvezetés fiatalításának szükségességére célozva. Világos jelet adott azzal kapcsolatban, hogy a február végi pártnapon fiatalítás történik majd.

A szkeptikus hangok szerint viszont az interjú főleg a szeptemberi “választási pofon” szépítgetéséről szólt.

Sőt, a Die Welt szerint a CSU vezetéséből Peter Gauweiler azt mondta: a nap üzenete, hogy Angela Merkel nem mond le. Szerinte el kéne gondolkodnia azon, hogy 50 év múlva mit írjanak róla a történelemkönyvek: egy uralkodónő, aki nem tudta elengedni a hatalmat?

Így jött a képbe Hitler is

A német koalíciós huzavona igazi haszonélvezői a Frankfurter Rundschau kommentárja szerint a jobboldali populisták, mint a német AfD párt, illetve Oroszország. A káosz, a pesszimizmus elsősorban nekik jó. “Halálfélelemből elkövetett öngyilkosságnak” is nevezi a szerző a jelenlegi helyzetet. Felveti a média felelősségét is, amely szerinte felfoghatatlanul felelőtlen volt, amikor a zűrzavar hangulatát árasztotta, és egyfolytában csak kritizálta azokat, akik a koalíciót próbálták összehozni.

Ami történt, az AfD és Vlagyimir Putyin számára valóságos leányálom, az ő érdekeiket szolgálja, ha valaki azt kiabálja, hogy “ez így nem mehet tovább”, vagy “Merkelnek mennie kell”. A közösségi oldalak hatását sem szabad elfelejteni: a gyors kommentárok hatalma óriási, és az ilyen gyors információk szükségképpen csak felületesek lehetnek – írják.

A németek időnként előjövő elit-gyűlölete, a nagy megoldásra, erős emberre való igény korábban katasztrófához vezetett, így került hatalomra Hitler is – emlékeztetnek rá.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Merkelt ma megszorongatják Washingtonban – Trump felrúgja a megállapodást

Merkelt ma megszorongatják Washingtonban – Trump felrúgja a megállapodást

A német diplomácia döbbenten figyelte Macron sikerét Washingtonban. Trump minden bizonnyal felrúgja az iráni nukleáris megállapodást három hét múlva. Merkel mai megbeszélésén a Fehér Házban az egyik fő téma a német-orosz viszony lesz, azon belül is az egyre szorosabb energia együttműködés.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?