Hirdetés
Hirdetés

Jó nagy akciók voltak decemberben, de az élelmiszerért többet kérnek

Gáspár András, 2018. január 12., 09:50

Decemberben 2,1 százalékkal, 2017-ben átlagosan 2,4 százalékkal nőttek az árak Magyarországon - tette közzé pénteken a KSH.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Forrás: KSH
A novemberi 2,5 százalékos inflációs adat után a szakértők is az árszínvonal emelkedésének lassulását várták, nagyjából el is találták a végeredményt, bár a legpontosabb ezúttal az MNB volt:

  • MNB (2017. decemberi inflációs jelentés: +2,1%
  • Bloomberg konszenzus: +2,2%
  • Reuters konszenzus: +2,3%
  • Portfolio.hu konszenzus: +2,2%
  • OTP Elemzési Központ: +2,2%

Elszállt a tojás ára, olcsóbb a cukor

A KSH jelentéséből kiderül: az élelmiszerek ára 12 hónap alatt 3,5 százalékkal emelkedett. A legnagyobb mértékben a tojás drágult, közel 40 százalékot - a háttérről itt írtunk; a hipermarketekben egyébként a Privátbankár.hu ennél is nagyobb áremelkedést mért. A vaj, vajkrém 15,1, a tejtermékek 7,9, a kenyér 7,7, a kávé 5,6, a párizsi, kolbász 5,1, a sertéshús 5 százalékkal drágult. A cukor ára 12,5, a baromfihúsé 11,8 százalékkal csökkent.

Hirdetés

A legjobban a szeszes italok, dohányáruk drágultak: 6,8 százalékkal emelkedtek az árak egy év alatt. A tartós fogyasztási cikkekért viszont kevesebbet kellett fizetni, mint egy éve:

Végeredményt hirdettek: 2,4 százalék a 2017-es infláció

2017-ben a fogyasztói árak átlagosan 2,4%-kal emelkedtek, ezen belül az élelmiszerekért 2,8%-kal többet kellett fizetni. A legnagyobb mértékben, 4,8%-kal a szeszes italok, dohányáruk drágultak. Az egyéb cikkek ára átlagosan 3,6, a szolgáltatásoké 1,5, a háztartási energiáé 0,8, a ruházkodási cikkeké 0,5%-kal emelkedett. A tartós fogyasztási cikkekért 0,3%-kal kevesebbet kellett fizetni.

A maginfláció tavaly 2,3 százalékra emelkedett, hasonlóan a nyugdíjas fogyasztóiár-indexhez. Az előző hónaphoz képest viszont gyakorlatilag egyáltalán nem emelkedtek az árak decemberben:

Megnevezés

2017. december

2017. év

Előző hó = 100,0

Előző év azonos hó = 100,0

előző év=100,0

Fogyasztóiár-index

100,0

102,1

102,4

Harmonizált fogyasztóiár-index

100,0

102,2

102,4

Maginfláció (szezonálisan kiigazított)

100,2

102,6

102,3

Nyugdíjas fogyasztóiár-index

100,1

102,3

102,3

Messze a cél - szokatlanul nagy decemberi bolti akciók

Az ING gyorselemzéséből kiderül: az infláció lassulása novemberhez képest két tételhez vezethető vissza. Az erős bázishatás miatt az üzemanyag áremelkedésében visszaesést tapasztalhatunk. E termékkör esetében az elmúlt 15 hónap második legalacsonyabb számát regisztrálhattuk: 0,5 százalékkal növekedtek az árak éves összehasonlításban.

A tartós fogyasztási cikkek ára 0,4 százalékkal csökkent éves bázison. Ez vélhetően a decemberi szokásosnál erősebb leárazásoknak volt köszönhető. Ezt ellensúlyozta, hogy a szolgáltatások esetében megállt az infláció lassulása, sőt enyhe erősödés volt tapasztalható. E kettő eredője felelős a változatlan maginflációért. Továbbra is az átlagosnál magasabb volt az élelmiszerek, valamint a szeszes italok, dohányáruk inflációja.

Összességében a két fő inflációs mutató még mindig jelentősen elmarad a jegybanki céltól. Az ING várakozásai szerint 2018-ban az inflációs nyomás bár erősödhet, így is cél alatt marad: 2,7 százalék lehet. Mindezek alapján nem gondolják, hogy változna az MNB laza monetáris politikája.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Újabb ágazatot segít fogyasztásösztönző kampánnyal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezúttal a szarvasmarha-, azon belül is a húsmarha-ágazat került a fókuszba. Mindezt a számok is indokolják: a magyarországi marhahús-fogyasztás fejenként és évente alig éri el a 2 kilót, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilós átlag csupán harmada.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?