3p
A heti makronaptárban nem csak az iparról, az építőiparról tudhatunk meg új információkat: a KSH a novemberi inflációs adatot is közzéteszi, a Privátbankár.hu pedig még előtte nyilvánosságra hozza legfrissebb felméréseinek eredményét arról, hogyan alakultak az élelmiszerárak a hazai hipermarketekben a karácsonyi nagybevásárlások idejére.

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, közülük kiemelkedik a novemberi inflációs adat és az októberi ipari termelés részletes jelentése, valamint a szálláshelyek októberi forgalmának adatai.

Mennyibe fáj majd a karácsonyi nagybevásárlás?

Szokás szerint a KSH inflációs adata előtt egy nappal, hétfőn tesszük közzé a Privátbankár.hu Árkosár-felmérésének legfrissebb eredményeit. Három hazai hipermarket-láncban vizsgáltuk meg 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk árának alakulását - a több mint 11 éve havi rendszerességgel végzett felmérésünk során megnéztük azt is, hogy hol adják most legolcsóbban a szaloncukrot. Emlékeztetőül: novemberi felmérésünk adatai szerint közel másfél év után először csökkentek az élelmiszerárak éves összehasonlításban.

Kedden teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fogyasztói árak novemberi adatait. A legutóbbi adatközlés szerint októberben a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál az előző havi 3,6 százalékos emelkedést követően. Ez a vártnál magasabb inflációt, hatéves csúcsot jelentett.

Szép lassan fékez a magyar ipar

Szerdán az ipari termelés októberi részletes adata jelenik meg. Az első becslés szerint októberben 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 3,3 százalékos a növekedés. Az ipari teljesítmény nem volt rossz, nagyjából hozta a harmadik negyedévben látott átlagot, kicsit alulmúlva azt, azaz a lassuló trend továbbra sem tört meg

Tovább csökken a külföldi turisták száma?

Csütörtökön a szálláshelyek októberi forgalmáról közöl statisztikát a KSH. Szeptemberben a  belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,9 százalékkal nőtt  a kereskedelmi szálláshelyeken, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 0,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A jelentésben szerepel majd a belföldi szálláshelyek árszínvonalának alakulása is - így aki nem otthon, hanem szállodában, apartmanban karácsonyozna, az is kaphat némi jelzést arról, mennyivel lesz drágább idén a szállása.

Mennyire dübörög az építőipar?

Pénteken az építőipar októberi teljesítményét közlik és a mezőgazdasági termelői árak októberi alakulását. Szeptemberben az építőipari termelés 25,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az előző havi 25,7 százalékos felülvizsgált adattal szinte megegyezően. Az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése 0,2 százalékkal csökkent az előző havihoz mérten. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG