Hirdetés
Hirdetés

Mennyire fog fájni a magyaroknak az idei karácsony? Most ez is kiderül

2018. december 09., 09:44

A heti makronaptárban nem csak az iparról, az építőiparról tudhatunk meg új információkat: a KSH a novemberi inflációs adatot is közzéteszi, a Privátbankár.hu pedig még előtte nyilvánosságra hozza legfrissebb felméréseinek eredményét arról, hogyan alakultak az élelmiszerárak a hazai hipermarketekben a karácsonyi nagybevásárlások idejére.

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, közülük kiemelkedik a novemberi inflációs adat és az októberi ipari termelés részletes jelentése, valamint a szálláshelyek októberi forgalmának adatai.

Mennyibe fáj majd a karácsonyi nagybevásárlás?

Hirdetés

Szokás szerint a KSH inflációs adata előtt egy nappal, hétfőn tesszük közzé a Privátbankár.hu Árkosár-felmérésének legfrissebb eredményeit. Három hazai hipermarket-láncban vizsgáltuk meg 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk árának alakulását - a több mint 11 éve havi rendszerességgel végzett felmérésünk során megnéztük azt is, hogy hol adják most legolcsóbban a szaloncukrot. Emlékeztetőül: novemberi felmérésünk adatai szerint közel másfél év után először csökkentek az élelmiszerárak éves összehasonlításban.

Kedden teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fogyasztói árak novemberi adatait. A legutóbbi adatközlés szerint októberben a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál az előző havi 3,6 százalékos emelkedést követően. Ez a vártnál magasabb inflációt, hatéves csúcsot jelentett.

Forrás: KSH

Szép lassan fékez a magyar ipar

Szerdán az ipari termelés októberi részletes adata jelenik meg. Az első becslés szerint októberben 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 3,3 százalékos a növekedés. Az ipari teljesítmény nem volt rossz, nagyjából hozta a harmadik negyedévben látott átlagot, kicsit alulmúlva azt, azaz a lassuló trend továbbra sem tört meg

Forrás: KSH
Tovább csökken a külföldi turisták száma?

Csütörtökön a szálláshelyek októberi forgalmáról közöl statisztikát a KSH. Szeptemberben a  belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,9 százalékkal nőtt  a kereskedelmi szálláshelyeken, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 0,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A jelentésben szerepel majd a belföldi szálláshelyek árszínvonalának alakulása is - így aki nem otthon, hanem szállodában, apartmanban karácsonyozna, az is kaphat némi jelzést arról, mennyivel lesz drágább idén a szállása.

Mennyire dübörög az építőipar?

Pénteken az építőipar októberi teljesítményét közlik és a mezőgazdasági termelői árak októberi alakulását. Szeptemberben az építőipari termelés 25,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az előző havi 25,7 százalékos felülvizsgált adattal szinte megegyezően. Az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése 0,2 százalékkal csökkent az előző havihoz mérten. 

Forrás: KSH / Privátbankár

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Konzum-vég, G20, háború – hat hír, amit a mai tőzsdenaphoz tudni illik

Konzum-vég, G20, háború – hat hír, amit a mai tőzsdenaphoz tudni illik

Az Irán elleni nem háború nem is úgy nem volt, ahogy nem állították? A G20-tanácskozástól áttörést várnak a héten, ez meglökhetné a tőzsdéket. A Konzum beolvad az Opusba, az MNB holnap ülésezik. Elszállt a bitcoin ára.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?