Hirdetés
Hirdetés

Mentőcsomaggal az Eb-döntőbe: a görögök Merkelt kérték, meg is kapják

Zsiborás Gergő, 2012. június 21., 06:24

Labdarúgás egy újabb sorsdöntő EU-csúcs árnyékában. Felállítottuk a maastrichti táblát, ahol nem elég pár bicikli csel a győzelemhez.

A PIIGS-országok közül csak Írország esett ki a jelenleg is zajló labdarúgó Európa-bajnokságról a csoportkör után, míg a fiskális fegyelem mintapéldáinak tekintett skandinávok már búcsúztak is. A mentőcsomag, úgy tűnik, plusz motivációt is jelent egyes válogatottaknak. Nem vicc.

A disznók
A válság kitörése után alkotott - meglehetősen sértő - mozaikszó a következő országok kezdőbetűjéből áll össze: Portugália, Olaszország, Írország, Görögország, Spanyolország. A pigs szó angol jelentése: disznók - az elnevezés arra utal, hogy ezek az országok nem tartották be a maastrichti kritériumokat, főleg ami az államadósság mértékét illeti, és ezzel tovább mélyítették a 2008-ban kitört nemzetközi válságot.

A krízis lehetséges megoldásai közül Németország egyértelműen a fiskális fegyelmet részesíti előnyben - naná, a német gazdaság eddig pörög, a többiek viszont nem veszik ezt jó néven, hiszen a takarékoskodás a gazdaság zsugorodásával jár együtt. A GDP felpörgetése viszont éppen hogy az adósságot emeli...

"Hozzad el nekünk Merkelt!"

Éppen ez a vita lesz a következő uniós csúcs főtémája, addig azonban még tart a foci Eb, vagyis a vitázó felek a focipályán is lejátszhatják ezt a "meccset". Nemcsak a gondolattal játszunk el, komoly dolgokról van itt szó!

A görög válogatott tagjai az Európa-bajnokság előtt odaálltak a pénzügyi mentőcsomagot szintén nemcsak hírből ismerő portugál szövetségi kapitányuk elé és annyit kértek tőle: "Hozd el nekünk Merkelt!". Santos kapitány komolyan vette a kérést, az ország válogatottja lehetetlen helyzetből jutott tovább épp a sorsdöntő, megismételt görög választások előtti napon, és a Nazionalelf ellen lép pályára a következő körben. A görögök úgy érzik, Németország gyámkodik felettük, ez pedig sérti az önérzetüket, a válogatott tagjai számára valóban plusz motivációt jelent, hogy pályára léphetnek a németek ellen, ráadásul akár ki is ejthetik őket.

Hirdetés
Készülnek a görögök: Merkelt akarták, megkapták
Készülnek a görögök: Merkelt akarták, megkapták. Fotó: UEFAA fiskális fegyelemmel jellemezhető országok közül csak a németek jutottak tovább a csoportkörből, viszont ők az egyedüli még 100%-os csapat a tornán, három meccsből hármat nyertek, ráadásul a halálcsoportból jutottak tovább - tulajdonképpen mindenfajta megerőltetés nélkül.

Nézzük a csoportokat!

Mikor a válság elérte az EU-t és 2010-ben a huszonhetek recesszióba süllyedtek, az egyetlen ország, melynek gazdasága növekedést mutatott Lengyelország volt. A házigazda az utolsó csoportkörben bukta a továbbjutást, a deficit és az államadósság szintjét tekintve is náluk jobban álló csehek verték meg az azóta lemondott Smuda kapitány fiait. A lengyel GDP-t ugyanakkor meglökheti a kontinensviadal, a Forbes gazdasági hetilap becslései arra utalnak, hogy 2,1 százalékos többlet GDP-növekedés várható az Eb következtében a 2008-2020 közötti időszakba

A csoport

GDP Deficit1 Államadósság2
Csehország (6 pont)3 0% - 2,9% 41,2%
Görögország (4) -4,7%
- 7,4%
165,3%
Lengyelország (4) 2,7%
- 3,0%
56,3%
Oroszország (2) 4,5% - 1,3% 10%

1 Az EU-tagoknál a Bizottság tavaszi, 2012-es előrejelzését vesszük alapul, a nem EU-tagoknál a OECD valamint a Világbank prognózisait.
2 Az államadósságnál a 2011-es értékeket vesszük alapul (a GDP aranyában).
3 Az Eb csoportkörei után megszerzett pontszám, az országokat a csoport végeredménye alapján listáztuk a táblázatokban.


 

B csoport
GDP Deficit Államadósság
Németország (9 pont) 0,7% - 0,9% 81,2%
Portugália (6) -3,3% - 4,7% 107,8%
Dánia (3) 1,1% - 4,1% 46,5%
Hollandia (0) - 0,9% - 4,6% 65,2%


Ha csak a fegyelem számított volna, a csoportkörből inkább a dánoknak kellett volna továbbmenniük a németek mellett. A hollandok sem állnak rosszul éppen, bár a deficit náluk "lesre futott", az előző években és jövőre is a 3%-os határ alatt lesz, csak idén ugrik ki ilyen magasra. A külpiacokra utalt Hollandia ugyanakkor megérzi a kereskedelmi partnerek válságát, az Oranje gyászos leszereplésével pedig valószínűleg a kereskedők sem járnak jól: egy ideig biztos kevesebb fogy majd a válogatott mezeiből, a világbajnoki ezüstérmes pont nélkül távozott a tornáról.

Addig nyújtózkodj, amíg... Fotó: UEFA
Addig nyújtózkodj, amíg... Fotó: UEFAA 2011 tavaszán 80 milliárd eurós mentőcsomaggal a csőd széléről visszarántott Portugália továbbra is nehézségekkel küszködik, de a hitel fejében tett vállalásainak nagyjából eleget tesz. Az államdósság így is 100% felett van, és az ország durva recesszió előtt áll - a focipályán jobban megy nekik.

Nézzük a disznóólt!

C csoport
GDP Deficit Államadósság
Spanyolország (7 pont) -1,8% - 6,5% 68,5%
Olaszország (5) - 1,4% - 2,0% 120,1%
Horvátország4 (4) 0,5% - 0,2% 40%
Írország (0) 0,5% - 8,3 108,2%

4 IMF-adatok.

A C jelű négyes az ól, vagy nyugodtan hívhatjuk PIGS-kvartettnek is, hiszen itt vannak a spanyolok, az olaszok és az írek is. Ezek a srácok aztán igazán tudhatnák, mi az a szolidarítás, a valóságban azonban mégsem kedvelhetik annyira egymást... A spanyolok nagyon közel kerültek ahhoz, hogy külső pénzügyi segítséget kérjenek (és ebbe nincs benne az a 100 milliárd euró, amit az ESM-ből kapnának a bankjaik feltőkésítésére...), az olaszok feje fölött is ott lebeg egy csomag, a két ország állampapírjaiból pedig korábban az EKB vásárolt nagy tételben, hogy lehűtse a hozamokat. Írország 2010 novemberében kapott egy 85 milliárd eurós mentőövet, ennek feltételeit most újratárgyalnák, miközben a spanyolokra mutogatnak, hogy bezzeg nekik nem kell súlyos árat fizetni a segítség fejében.
Azt azért az írek is érzik, hogy van vaj a fülük mögött, egy szurkolói csoport például úgy indult útnak az Eb-re, hogy a német kancellárnak üzent: "Angela Merkel azt hiszi, hogy dolgozunk".

irek_EB_szurkerekAz egyedüli, aki az általunk alapul vett mutatók szerint jól áll ebben a csoportban az az ország, amelyiket nem nyomja a maastrichti kritériumok súlya: a csatlakozás előtt álló horvátok államháztartási hiánya példásan alacsony, miközben az államdósság szintje 40% - pontosan annyi, amennyi 2008-ban volt Spanyolországé...

Magas államadósság? Cumi.
Magas államadósság? Cumi.

A fogadás szenvedélyének igen nagy kedvvel adózó olaszoknak csak ajánlani tudjuk, hogy a biztos nyereséghez elég, ha megteszik, az államadósságuk még egy ideig biztosan a GDP 120%-a körül lesz. Ez az érték Olaszország esetében tulajdonképpen "szokásosnak" is tekinthető, az adósság nagyjából négyötöde belföldi kézben van, ezért önmagában annak magas szintje nem növeli az ország kiszolgáltatottságát. A maastrichti elvárás ugyanakkor továbbra is 60%. Az olaszok tulajdonképpen eljátsszák, hogy felrúgták őket, miközben nem okoz nekik különösebb szívfájdalmat  a magas adósság, a kormány takarékossági programjába pedig szép lassan belenyugodtak az emberek.

 


A házigazda csoportjában: a magas államadósság előny!

D csoport
GDP Deficit Államadósság
Anglia5 (7 pont) 0,5% - 6,7% 85,7%
Franciaország (4) 0,5% - 4,5% 85,8%
Ukrajna (3) 3%6 - 5% 44,2
Svédország (3) 0,3% - 0,3 38,4%

5 Az Egyesült Királyságra vonatkozó adatok (Skócia és Wales nem jutott ki az Eb-re).
6 Az IMF tavaszi előrejelzésében 3%-ra vágta vissza a korábbi 4,8%-os növekedési prognózisát.Ha az adósságválsággal küzdő kontinens labdarúgó szövetsége a maastrichti kritériumok teljesülésének arányában plusz pontokat osztogatott volna a csoportkörben, jutalmazva azokat, akik maastrichti kritériumokat teljesítik, akkor a svédek és az ukránok már a legjobb nyolc között lennének, a valójában továbbjutó angolok és franciák pedig csomagolhatnának.

A szurkolói visszajelzések alapján Ukrajna jó házigazda volt eddig, ennél több jót elmondani nehéz az országról, hiszen vajmi keveset tudott teljesíteni az Eb-rendezés feltételei közül: nem véletlen, hogy a 16 induló válogatott közül csak 3 döntött úgy, keleti szomszédunknál lesz a szálláshelye (közülük pedig az egyik maga az ukrán válogatott volt...). Kevés szálloda, el nem készült szálláshelyek, autópályák, csillagászati árak és a szervezés körüli folyamatos botrányok miatt valószínűleg az ukrán gazdaság sem nyer majd annyit az Eb-vel, mint az előzetesen várták a rendezők. A turisták nagy része inkább Lengyelországot választja, Ukrajnában még a hazai csapat első meccsén sem volt teltház.

Nézzük a maastrichti táblázatot!

A csoportkörben elért eredményekhez hozzávesszük a maastrichti kritériumokat is, lássuk, így ki lennne az Európa-bajnok!

 

A csoport:
Csehország - 7 pont
Lengyelország - 5 pont

Ha a maastrichti kritériumok nem teljesítése miatt pontokat vonnánk le a résztvevőktől (figyelembe véve a 3,1%-os inflációs referenciaértéket is), és plusz ponttal jutalmaznánk, ha azoknak megfelelnek, akkor az A csoportból Csehország (7 pont) és a házigazda Lengyelország ment volna tovább (egyenlő pontállásnál az államadósság szintje dönt, akié kisebb, az megy tovább).

B csoport:
Németország - 11 pont
Portugália - 5 pont

A B jelű négyesből ugyanilyen metódus alapján a továbbjutók névsora nem változott volna, a portugálok jó sok pontot fociztak össze ugyanis, a németek így 11 ponttal végeznének az élen, míg a hollandok -1 ponttal zárnának (csak az infláció lesz 2012-ben referenciaszint alatt a Németalföldön).
Az 5 pontos portugálok mögött a dánok egy ponttal lemaradva így is csomagolhattak volna (az Eb-n csak egy meccset nyertek).

C csoport:
Horvátország - 7 pont
Spanyolország - 5 pont

Ugyanígy zárna a "disznók" között Írország is, de érdekes módon itt találjuk az európa-bajnoki mezőny egyik országát, mely mind a három maastrichti kritériumnak eleget tesz (összesen kettő ilyen van a 16 induló közül), ez pedig Horvátország, aki az így besöpört 3 plusz pontjával könnyedén vezethetné a csoportot. Egy-egy pont levonás után a spanyolok mennének tovább másodikként, akiket az olaszok követnének (5 pont).

D csoport:
Svédország - 6 pont
Anglia - 6 pont

A D csoportban van a másik "maastrichti telitalálat": Svédország, mely az így szerzett 3 plusz ponttal máris a csoport élén találja magát, mögöttük pedig az angolok mennek tovább 6 ponttal. A Sarkozy elnöksége alatt még szintén a fiskális szigor mellett kiálló franciák 3 ponttal kulloghatnának haza egy ilyen maastrichti elszámolás alapján, az ukránok pedig utolsók lennének 2 ponttal.

Fotó: UEFA
Fotó: UEFAAz infláció menti a fél mezőnyt

Ha a focit és a gazdaságot vesszük alapul Németország nyerné a kontinensviadalt, és Horvátországé lesz az ezüstérem. Bár az Európa-bajnokságon nem osztanak bronzérmet (nincs is bronzmeccs), a harmadik helyre képzeletbeli táblánkon a három 6 pontos csapat közül a svédek futnának be, mert nekik a legalacsonyabb az államadósságuk. A valóságban címvédő spanyolok csak a negyedik helyre lennének jók, az angolok pedig ötödikként végeznének.

A maastrichti táblákon amúgy a legtöbb válogatottat az mentette meg, hogy az inflációja a referencia alatt marad, ami jól mutatja, hogy kontinens szerte nagy probléma a hitelezés beszűkülése és a gyengélkedő fogyasztás.

Elgondolkodtató, hogy csupán két ország teljesíti az euróbevezetés kritériumait, ezek közül egyik sem eurózónatag, sőt, a horvátok még csak az uniónak sem tagjai...

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Eddig meg sem kottyant az adatkiszivárgás a Facebooknak

Eddig meg sem kottyant az adatkiszivárgás a Facebooknak

Kiváló első negyedéves eredményt tett közé a Facebook, ma meglátjuk majd, mit szól hozzá a piac. Estek a kínai tőzsdék, Európa nem mozdul, a BUX sem, de a Mol gyengül, a Richter viszont emelkedik. A svájci frank egyre inkább odatapad a bűvös, eurónkénti 1,20-as szinthez.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?