5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Miután negyedszer is kancellár lett, Angela Merkel először beszélt a televízióban, és vázolta legfőbb célkitűzéseit. A szegénység felszámolása, a kiutasítások növelése és gyorsítása szerepel a listán, mindezt úgy, hogy ne növekedjen az eladósodottság, ne kelljen újabb hiteleket felvenni.
Angela Merkel (Forrás: MTI/EPA/Kay Nietfeld)

Tegnapi negyedszeri parlamenti megválasztása után Angela Merkel megnevezte három politikai célját – mondta be reggel a bajor B5 Aktuell közszolgálati rádió. A kancellár asszony új ciklusának első tévéinterjúját adta. Az első pontban “jövőképes”, azaz jövőorientált, fenntartható, nem adósságokból finanszírozott kormányzást vetített előre.

Második pontban azt említette, hogy meg akarja oldani azok problémáját, akik tiltakozásképpen az AfD-t  választották a szeptemberi választáson. (A szélsőjobboldali, idegengyűlölő pártot.) Cél a párt támogatásának csökkentése és kiszorítása a parlamentből, de elsősorban az, hogy az emberek problémáját megoldják. Az emberek bizalmát vissza kell szerezni, ahogy Frank-Walter Steinmeier a kormányalakítás kapcsán kérte. Beszélt a szegénység felszámolásának szükségességéről.

A harmadik cél az elutasított menekültkérelemmel rendelkező menekültek konzekvens kiutasításának felgyorsítása, a kiutasítottak számának növelése. Ugyanakkor cáfolta, hogy kormányának célja megváltozott volna, eltolódott volna a menekültek integrációjáról a kiutasítások irányába.

Ez a periódus lesz a végső

Horst Seehofer a hét elején a közbiztonság növelése mellett szintén a kiutasítások gyorsítását ígérte, ehhez hivatalba lépése után azonnal össze akart ülni az illetékes szervezetekkel. (Erről itt írtunk.)

Az ellenzéki hangok szkeptikusak, például úgy fogalmaznak, ez lesz Angela Merkel utolsó kancellári periódusa. “A nagykoalíció egy skanzen, a jövőt elhalasztották” – írja a baloldali Der Spiegel kommentárjának címe. A nagykoalíció szerintük nem jövőorientált projekt, inkább egy olyan világra utal vissza, amelyben a világ még látszólag rendben volt.

Azok a régi szép Merkel-idők

“Amikor Angela Merkel még kétségkívül a jobboldal vezére volt, és nem a menekültkancellár, akit még saját hívei közül sem értenek meg sokan. Amikor Horst Seehofert még nem üldözték el Bajorországból, és nem érkezett el politikai karrierje utolsó állomására. Amikor az SPD még néppárt volt” – írja az epés kommentár.

A konzervatív Die Welt emlékeztet arra, hogy a kiutasítások erősítését már egy évvel ezelőtt is célul tűzte ki a német kormány, hasztalan. Azok száma nemhogy nőtt volna, de valamelyest még csökkent is.

Merkel: Németország ismét cselekvőképes

Az új szövetségi kormány megalakulásával Németország ismét teljes mértékben cselekvőképes - mondta Angela Merkel kancellár szerdán a ZDF országos köztelevíziónak az MTI szerint. Negyedik kormányfői ciklusának első televíziós interjújában a nemzetközi viszonyokkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a többoldalú megállapodásokon alapuló együttműködés, a "multilateralizmus válsága" tapasztalható, és ebben a helyzetben az a legfontosabb, hogy egységes maradjon az Európai Unió (EU).

Az amerikai kereskedelempolitikával, Kína felemelkedésével, Oroszország tevékenységével, a Törökországgal folytatott viszonnyal, a menekülésre kényszerítő okok felszámolásával, a gazdasági versenyképességgel kapcsolatban mind-mind az a leginkább megfelelő, ha "Európa lehetőleg együtt cselekszik, és Németország elvégzi a házi feladatait" - mondta Angela Merkel.
Az EU tervezett reformjáról kiemelte, hogy Németország mindig is hajlandó volt áthelyezni a közösségi szintre szuverenitása egy részét, ha a feladatot az EU jobban meg tudja oldani, mint a nemzetállamok, néha viszont hibázott, így a külső határ védelmének ügyében is. Az EU belsejében fekvő, magát biztonságban érző országként sokáig ellenezte a közös határvédelmet, de már megváltoztatta véleményét - fejtette ki a kancellár.
Hozzátette, hogy tovább kell dolgozni egy sor további ügyben, az euró stabilizálásában, a bankunió kiépítésében, és Németország az EU következő hétéves költségvetésébe is hajlandó az eddiginél több pénzt befizetni. 
Azt viszont továbbra is elutasítja, hogy az euróövezetben az egyes tagok államadósságának törlesztése iránti felelősséget emeljék közösségi szintre. Mindezzel kapcsolatban az új kormány "nagyon gyorsan" egyeztet a francia kormánnyal - mondta a kancellár.
A másik országos köztelevíziónak, az ARD-nek belpolitikai ügyekről szólva kiemelte, hogy meg kell oldani azoknak az embereknek a gondjait, akik tiltakozásból az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali pártra szavaztak, és így el kell érni, hogy az AfD kiessen a szövetségi parlamentből (Bundestag).
A Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője a menekültpolitikával kapcsolatban elutasította azt az értelmezést, hogy Horst Seehofer, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetőjének belügyminiszteri kinevezése azt jelenti, hogy az integrációról a kitoloncolásra helyezik a hangsúlyt. Mint mondta, az a legfontosabb, hogy érvényt szerezzenek a törvényeknek, a védelemre szorulókat beillesszék a német társadalomba,  és gondoskodjanak a maradásra nem jogosult menedékkérők lehetőleg önkéntes alapú távozásáról.
Az illegális migrációt akkor lehet visszaszorítani, ha a segítségre szorulóknak helyben, a hazájuk közelében nyújtanak támogatást és életkilátásokat, és világossá teszik, hogy a németországi tartózkodásra nem jogosult emberek nem maradhatnak az országban - mondta Angela Merkel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen eurómilliárdokat ad - de nem Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:24
Egyiptom kapja a pénzt a migránshelyzet kezelésére egy új megállapodás keretében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG