4p
Helyi törvényhozási választásokat tartanak ma három fontos németországi tartományban, és bár egyben még így is biztosnak látszik a kormánypárti CDU győzelme, a másik kettőben már szabad a pálya. A menekültválság körüli botrányok is beleszólhatnak az eredményekbe, mivel nagyon előretörhetnek a szélsőséges pártok is.
Merkel pártja sokat veszíthet népszerűségéből.

Úgynevezett Landtag-választás kezdődött reggel három németországi tartományban, Baden-Württembergben, Rajna-vidék-Pfalzban és Szász-Anhaltban.

A reggel 8-tól este 6-ig tartó választás előtti kampány legfőbb témája a menekültválság volt, a legnagyobb sikert pedig a szövetségi kormány menekültpolitikájának bírálatára összpontosító Alternatíva Németországnak (AfD) arathatja. A 2013-ban alakult párt az eddigi öt után további három Landtagba juthat be, és Szász-Anhaltban akár 20 százalék körüli eredményt is elérhet, megelőzve a tartományban a Merkel féle Kereszténydemokrata Unióval (CDU) kormányzó szociáldemokrata pártot (SPD).

Ezt behúzzák Merkelék

Az ország keleti részén, a volt NDK területén fekvő 2,2 millió lakosú Szász-Anhaltban annak ellenére volt központi kampánytéma a menekültválság, hogy a tartomány tavaly mindössze 41 ezer menedékkérőt helyezett el a Németországba érkezett 1,1 millióból.

A tartomány miniszterelnöke, a CDU-s Reiner Haseloff kiugróan népszerű vezetésével a párt jelentős fölénnyel végezhet az első helyen, megismételve 2011-ben elért sikerét. Az utolsó mérések szerint 32 százalékon áll, 2011-ben a szavazatok 32,5 százalékát szerezte meg.

A második helyen ismét az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből és nyugati baloldali tömörülések összeolvadásával létrejött Baloldal végezhet, a 2011-ben szerzett 23,7 százalék után 21 százalékkal. Az SPD támogatottsága 21,5 százalékról 14 százalékra süllyedhet, így az újonc AfD mögé szorulhat. A Zöldek a bejutási küszöbön, 5 százalékon állnak, 2 százalékponttal gyengülve 2011-hez képest. Más párt valószínűleg nem jut be a magdeburgi Landtagba, és a CDU-SPD koalíció várhatóan a következő ciklusban is folytathatja a kormányzást. A tartományban 1,9 millió ember szavazhat.

Durva visszaesés a népszerűségben

Baden-Württembergben történelmet írhatnak a Zöldek. Az ökopárt most először végezhet az első helyen Landtag-választáson, így hivatalban maradhat az 1980-ban alakult párt történetének első tartományi miniszterelnöke, Winfried Kretschmann, aki annyira népszerű, hogy kétharmados többséget szerezne, ha közvetlen választással töltenék be a tisztséget.

A CDU a felmérések szerint szavazói jelentős részét elveszíti - 39 százalékról 29 százalékra esik vissza -, így most először nem a konzervatívoké lesz a legnagyobb frakció a stuttgarti Landtagban. Ugyanakkor a CDU ellenzékből kormányra kerülhet, mert a Zöldek jelenlegi koalíciós partnerétől, az SPD-től is nagy számban fordulnak el szavazók.

Az ország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalzban most először két nő verseng a miniszterelnöki címért, az SPD színeiben Malu Dreyer jelenlegi kormányfő és CDU-s kihívója, Julia Klöckner. Őt egyébként  sokan Angela Merkel pártelnök-kancellár egyik lehetséges utódjának tartják, a nem hivatalos utódjelölti státusz megőrzéséhez azonban nyernie kell, és győzelmi esélyei az utóbbi hetekben szinte napról napra fogyatkoztak. A CDU tavaly novemberben még 11 százalékponttal vezetett az SPD előtt, de a legutóbbi felmérések szerint már egy százalékponttal lemarad a 36 százalékon álló SPD mögött.

Merkel: a menekülteknek be kell illeszkedni

A menekülteknek a beilleszkedés nem lehetőség, hanem kötelesség Németországban – mondta Angela Merkel, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke tegnap a tartományi választásokat felvezető kampányt záró beszédében.

A pártelnök-kancellár beszédében kiemelte, hogy aki a menekültek, menedékkérők közül elutasítja az integrációt és nem tiszteli a nőket, az eltévesztette az országot.

A legnagyobb tapsot akkor kapta, amikor arról beszélt, hogy nem szabad szőnyeg alá söpörni a külföldiek bűncselekményeit. A szilveszter éjjel nők ellen elkövetett szexuális zaklatásokról, rablásokról szólva lesújtónak nevezte, hogy az az érzés keletkezett, mintha nem lenne szabad beszélni a menekültek által elkövetett bűncselekményekről.

Megérti a törököket

A menekültválság kezelésére tervezett EU-Törökország megállapodással kapcsolatban kiemelte: nem érti, miért kell a Törökország által igényelt pénzügyi támogatásról - 6 milliárd euróról - sokat vitázni, hiszen mindenki láthatja, hogy a jelenlegi helyzet sokkal nagyobb költséget okoz, és valószínűleg  jobb a menekültek számára ügyük rendezése Törökországgal együttműködve.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG