Hirdetés
Hirdetés

Mi volt a panasz-sorrend a Norvég Alap esetében?

2014. május 23., 07:20

Amíg a norvég kormány nem jelezte aggályait a Norvég Alap átalakításával kapcsolatban, a magyar kormány részéről semmilyen probléma nem merült fel az alap működésével kapcsolatban - mondta a Népszabadságnak Tove Skarstein, Norvégia budapesti nagykövete

Nem a magyar kormánynak vannak problémái a Norvég Alappal, hanem a norvég kormánynak a magyar fél szerződésszegő magatartásával – vélekedett a Népszabadságnak adott interjúban Tove Skarstein, Norvégia budapesti nagykövete. A diplomata szerint a mindkét érintett számára elfogadható megoldás megtalálásáig nem indul újra a támogatások folyósítása, a civil programok finanszírozása viszont zökkenőmentes, mivel azokat a konfliktus legfeljebb verbálisan érinti. „Nem kaptunk semmilyen jelzést a kormánytól, mi viszont jeleztük: azzal, hogy az Orbán-kabinet egyoldalúan, a donorországokkal való hivatalos konzultáció nélkül megváltoztatta a Norvég Alap kezelésének intézményrendszerét, és az úgynevezett nemzeti kapcsolattartót (amelynek az összes kedvezményezett országban folytatott gyakorlatnak megfelelően a központi államigazgatáson belül lenne a helye) az állami adminisztráción kívülre helyezte, megsértette a szerződést.” - mondja a diplomata. A nagykövet emlékeztetett: először a norvég kormány részéről fogalmaztak meg kifogásokat a konzultáció nélkül végrehajtott egyoldalú döntés miatt. Az sem akkor, sem később nem derült ki, hogy a magyar kormánynak van-e valamilyen kifogása az alap működésével kapcsolatban. A Kehi-vizsgálat részleteiről nem áll a nagykövetség rendelkezésére hivatalos információ – nyilatkozta a nagykövet.

A Civil Alapra vonatkozóan valóban megfogalmazódott egy kormányzati kritika, amely szerint a pénzosztó szervezet, az Ökotárs Alapítvány konzorciuma „LMP-közeli”, ezt azonban az illetékes norvég miniszter egy Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökség államtitkárának írt levélben azonnal, a leghatározottabban visszautasította, jelezve: a konzorciumot nyílt pályázaton, a magyar kormányt is tájékoztatva választották ki - elsősorban azon az alapon, hogy az Ökotársnak, mint a kormánytól független szervezetnek, sokéves rutinja van civil támogatások továbbpályáztatásában -, és eddig soha nem merült fel vele kapcsolatban az a vád, hogy politizálna a pénzek odaítélésével. A Civil Alaphoz mindig sokkal több pályázat érkezik, mint amennyire keret van, és a kiválasztás egyértelműen szakmai szempontok szerint, az összes kedvezményezett országra érvényes célkitűzések megvalósulására törekedve történik. Maga a pénzosztás a donor- és a támogatott államtól is független - olyannyira, hogy - mondta Tove Skarstein a Népszabadságnak - az Ökotárs vezette konzorciumot a finanszírozási mechanizmusok brüsszeli irodája választotta ki.

Hirdetés

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi köcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

A múlt év őszén komoly esés indult az amerikai tőzsdéken, amely decemberben összeomlásba torkollott. Nem csak a befektetők estek pánikba, hanem amerikai kormányzati tényezők is, sőt, maga a jegybank szerepét betöltő Fed is. Nos, mindez csak ijesztés volt, a héten az árfolyamok immár az őszi szintekre emelkedtek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Advertisement

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?