Hirdetés
Hirdetés

Miért bukhat az indiai kormány? - 900 millió ember indul el választani

Káncz Csaba, 2019. április 11., 10:15

A feszült pakisztáni viszony a hindu nacionalista kormánypártot segíti, a földművesek és a fiatal álláskeresők viszont felettébb elégedetlenek. A választások után a következő indiai kormány külpolitikájának számos változással és kihívással kell számolnia. Káncz Csaba jegyzete.

A Trend FM elhozza Hollandiából Marco van den Akkert, a felhő-korszak utazó nagykövetét, aki rendhagyó módon mutatja be világszerte a cloud megoldások jelenét és jövőjét.
Részletek: konferencia.trendfm.hu >>

Ma kezdődik és május 19-ig, hét szakaszban tartják meg a parlamenti választásokat Indiában. A világ legnagyobb demokratikus választásán mintegy 900 millió embert várnak az urnákhoz, 84 millióval (!) többet, mint az előző, 2014-ben tartott választásokon. A választók 22 hivatalos nyelven beszélnek, több ezer dialektusban. Több tíz millióan közülük analfabéták.

A pakisztáni kártya

Hirdetés

A CVoter indiai közvéleménykutató-cég által 50 ezer ember bevonásával országszerte készített felmérés szerint a hindu nacionalista Narendra Modi kormányfő vezette Bháratíja Dzsanata Párt (BJP) a választás esélyese, 241 képviselői helyet szerezhet az 543 tagú alsóházban (Lok Szabha), a többséghez azonban legalább 272-re lenne szüksége.

Az országot 1947-ben kivívott függetlensége óta eltelt idő nagy részében irányító Indiai Nemzeti Kongresszus (INK) vezette ellenzéki tömörülés 141 mandátumot szerezhet a felmérés szerint.

Helyi politikai elemzők szerint a BJP javára válik a szomszédos Pakisztánnal való feszült viszony, amely február közepén kiéleződött az után, hogy egy öngyilkos merénylő robbantásos támadást hajtott végre egy félkatonai szervezet – az indiai rendőrség tartalékos ereje – ellen, megölve annak 40 tagját Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén.

A merénylet elkövetőjeként a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű pakisztáni radikális iszlamista csoport jelentkezett. Ezt követően a két ország légicsapásokat mért a másik területére. Az elmúlt órákban mindenesetre a pakisztáni miniszterelnök komoly gesztust küldött a BJP felé, kifejtve, hogy szerinte Modi pártjával komolyabb esélye van a kétoldalú béketárgyalásoknak.

Dühös parasztok és fiatalok

De a másik két nagy, választókat érintő témában a BJP komoly defenzívába szorult. A mezőgazdaság vergődik a több éve tartó szárazság miatt, ráadásul a városi lakosság miatt a kormány alacsony szintre nyomta a felvásárlási árakat. Márpedig a lakosság fele még mindig a mezőgazdaságból él.

Szintén ellenszélben van a kormánypárt a munkaerőpiaci helyzet miatt, különös tekintettel a fiatalokra. Mint egy eltitkolt – de aztán kiszivárgott - kormányzati tanulmányból januárban kiderült, Modi kormányzása alatt a munkanélküliség 45 éves csúcsra emelkedett. Ezekre a kihívásokra az elmúlt időszakban a BJP jóléti intézkedésekkel, az óvatos fiskális politikáról való lemondással és látványosabb antikorrupciós kampányokkal válaszol. A választások után a következő indiai kormány külpolitikájának számos változással és komoly kihívással kell számolnia.

Amennyiben az USA végül kivonul Afganisztánból, úgy India szerepének jelentősége tovább nőhet az országban; helyt kell állnia az egyre intenzívebb amerikai-orosz-kínai versengésben; számolnia kell a régió választási eredményeitől függő új helyzetekkel és kihívásokkal; a Brexit következtében tovább mélyülhet az Egyesült Királysággal folytatott együttműködés; továbbra is fennáll a határokon átívelő terrorizmus fenyegetése; választ kell találnia a dél-ázsiai régióban növekvő kínai jelenlétre; valamint a jelenleg is folyó amerikai kereskedelmi tárgyalások végeredménye is meghatározó lehet a jövőre nézve.

Káncz Csaba jegyzete

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem lehet Rogánt megkerülni az informatikai beszerzéseknél sem

Nem lehet Rogánt megkerülni az informatikai beszerzéseknél sem

A kormányzati beszerzések központosításának újabb fejezete érkezett el a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendeletnek köszönhetően.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?