Hirdetés
Hirdetés

Miért bukhat az indiai kormány? - 900 millió ember indul el választani

Káncz Csaba, 2019. április 11., 10:15

A feszült pakisztáni viszony a hindu nacionalista kormánypártot segíti, a földművesek és a fiatal álláskeresők viszont felettébb elégedetlenek. A választások után a következő indiai kormány külpolitikájának számos változással és kihívással kell számolnia. Káncz Csaba jegyzete.

Ma kezdődik és május 19-ig, hét szakaszban tartják meg a parlamenti választásokat Indiában. A világ legnagyobb demokratikus választásán mintegy 900 millió embert várnak az urnákhoz, 84 millióval (!) többet, mint az előző, 2014-ben tartott választásokon. A választók 22 hivatalos nyelven beszélnek, több ezer dialektusban. Több tíz millióan közülük analfabéták.

A pakisztáni kártya

Hirdetés

A CVoter indiai közvéleménykutató-cég által 50 ezer ember bevonásával országszerte készített felmérés szerint a hindu nacionalista Narendra Modi kormányfő vezette Bháratíja Dzsanata Párt (BJP) a választás esélyese, 241 képviselői helyet szerezhet az 543 tagú alsóházban (Lok Szabha), a többséghez azonban legalább 272-re lenne szüksége.

Az országot 1947-ben kivívott függetlensége óta eltelt idő nagy részében irányító Indiai Nemzeti Kongresszus (INK) vezette ellenzéki tömörülés 141 mandátumot szerezhet a felmérés szerint.

Helyi politikai elemzők szerint a BJP javára válik a szomszédos Pakisztánnal való feszült viszony, amely február közepén kiéleződött az után, hogy egy öngyilkos merénylő robbantásos támadást hajtott végre egy félkatonai szervezet – az indiai rendőrség tartalékos ereje – ellen, megölve annak 40 tagját Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén.

A merénylet elkövetőjeként a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű pakisztáni radikális iszlamista csoport jelentkezett. Ezt követően a két ország légicsapásokat mért a másik területére. Az elmúlt órákban mindenesetre a pakisztáni miniszterelnök komoly gesztust küldött a BJP felé, kifejtve, hogy szerinte Modi pártjával komolyabb esélye van a kétoldalú béketárgyalásoknak.

Dühös parasztok és fiatalok

De a másik két nagy, választókat érintő témában a BJP komoly defenzívába szorult. A mezőgazdaság vergődik a több éve tartó szárazság miatt, ráadásul a városi lakosság miatt a kormány alacsony szintre nyomta a felvásárlási árakat. Márpedig a lakosság fele még mindig a mezőgazdaságból él.

Szintén ellenszélben van a kormánypárt a munkaerőpiaci helyzet miatt, különös tekintettel a fiatalokra. Mint egy eltitkolt – de aztán kiszivárgott - kormányzati tanulmányból januárban kiderült, Modi kormányzása alatt a munkanélküliség 45 éves csúcsra emelkedett. Ezekre a kihívásokra az elmúlt időszakban a BJP jóléti intézkedésekkel, az óvatos fiskális politikáról való lemondással és látványosabb antikorrupciós kampányokkal válaszol. A választások után a következő indiai kormány külpolitikájának számos változással és komoly kihívással kell számolnia.

Amennyiben az USA végül kivonul Afganisztánból, úgy India szerepének jelentősége tovább nőhet az országban; helyt kell állnia az egyre intenzívebb amerikai-orosz-kínai versengésben; számolnia kell a régió választási eredményeitől függő új helyzetekkel és kihívásokkal; a Brexit következtében tovább mélyülhet az Egyesült Királysággal folytatott együttműködés; továbbra is fennáll a határokon átívelő terrorizmus fenyegetése; választ kell találnia a dél-ázsiai régióban növekvő kínai jelenlétre; valamint a jelenleg is folyó amerikai kereskedelmi tárgyalások végeredménye is meghatározó lehet a jövőre nézve.

Káncz Csaba jegyzete

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Van, aki 168 ezres nyugdíjkorrekciót kaphat novemberben

Van, aki 168 ezres nyugdíjkorrekciót kaphat novemberben

Ez több mint 14-szerese (!!!) annak, amiben az átlagos összegű nyugellátásban részesülő személy reménykedhet. Persze, a sor másik végén több tízezren vannak olyanok is, akiknek még 5000 forint, vagyis havi 500 forint sem jár.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?