Hirdetés
Hirdetés

Miért tört ki az aranyláz a világban? A sárga szörny életre kel

Káncz Csaba, 2019. augusztus 12., 08:51

Dinamikusan emelkedő globális geopolitikai hőmérséklet, áldatlan állapotok a kötvénypiacokon – nem csoda hát, hogy január óta euróban számolva 19 százalékkal robbant föl az arany ára. Míg a lengyel jegybank a világ legnagyobb aranyvásárója lett az első félévben, addig a vezető német sajtó az MNB bóvli-kötvény vásárlásairól cikkezik. Káncz Csaba jegyzete.

Eszkalálódó amerikai-kínai kereskedelmi háború, pattanásig feszült iráni helyzet, lassuló világgazdaság és az olcsó pénztől az utóbbi évtizedben függővé vált értékpapír-piacok. Csodálkozhatunk-e azon, hogy a tradicionális értékmegőrzőnek tekintett arany ára euróban számolva 19 százalékkal szökött magasabbra ebben az évben? A vezető jegybankok olyan áldatlan állapotokat teremtettek a világ pénzpiacain, hogy jelenleg mintegy 15 ezermilliárd dollár értékű állam- és vállalati kötvényállomány negatív hozamot hoz.

Rekord szintű beszerzések

Hirdetés

Az idei év viszont paradigmaváltást hoz, mert a dollár mellett az élelmesebb ás messzebbre látó jegybankok padlógázzal kezdték el felhalmozni az aranyat. Azt a nemesfémet, amely több ezer év óta őrzi az értékét. Rádásul minél hevesebben zajlik a világban a leértékelést célzó devizaháború, a nemesfém annál prominensebb figyelmet nyer.

Az első fél évben állami intézmények a világon 374 tonna aranyat szereztek be. Ez 57 százalékkal nagyobb mennyiség, mint tavaly a hasonló időszakban és a legnagyobb ugrást jelenti az ezirányú statisztikák vezetése óta. Az Egyesült Királyságban és Olaszországban a súlyos politikai- és gazdasági bizonytalanság jelent felhajtóerőt. Nem véletlen, hogy angol fontban jegyezve az arany már történelmi csúcson van. Londoni aranykereskedők a korábbinál háromszor nagyobb forgalomról számolnak be.

Varsó idén aranyat, Budapest bóvlikötvényt vásárol

De melyek azok a jegybankok a világban, amelyek padlógázt nyomtak aranyvásárlásaikban? Elképesztő módon Lengyelország vásárolt a világon a legtöbbet, amelynek jegybankja idén az első fél évben 99.5 tonnával (!) növelte aranytartalékát. A második helyen az orosz jegybank áll 94 tonnával ugyanezen időszak alatt – miután tavaly már 274 tonnával gyarapított -, a harmadikon pedig Kína a maga 74 tonnás új beszerzésével.

A hazai jegybankkal kapcsolatban a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) arról írt a napokban, hogy az MNB a GDP 0,7 százalékát kívánja iparvállalatok kötvényeinek megvásárlására fordítani, benne bóvli kötvényeket is. A FAZ szerint ez várható a populista kormányoktól a gazdaságpolitikában: az állam mind jobban beleavatkozik a gazdaságba, egyre inkább összekeveredik az állam és a gazdaság - csakhogy idáig az ilyesmi még soha nem vezetett jóra. Az igazság kedvéért hozzá kell tennünk, hogy éppen az MNB növelte tavaly októberben aranykészleteit a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára, azaz tízszeresére – idén ehhez a mennyiséghez eddig nem vásárolt pluszban.

Itt is erősít a Moszkva-Peking tengely

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Moszkva az elmúlt évtizedben megnégyszerezte aranytartalékát és jelenleg az ötödik legnagyobb tartalékkal rendelkezik a világon (az USA, Németország, Olaszország és Franciaország után). Az arany Moszkva számára a geopolitikai önállóság eszköze is, nem véletlen, hogy tavaly 100 milliárd dollár értékben dobott pacra amerikai államkövényeket, lecserélve aranyra.

Moszkva és Peking számára mindez egy nagy lépés a világkereskedelem de-dollarizációs trendjének erősítéséhez. Moszkva és Peking már 2017 tavaszán bejelentette, hogy több fronton is megtörni igyekszenek az amerikai dollártól való függőségüket a kétoldalú kereskedelemben és a beruházások területén – ennek keretében az Orosz Központi Bank akkor meg is nyitotta első külföldi irodáját Pekingben és 2015 végén az orosz jegybank bejelentette, hogy a jüant/renminbit felvette a nemzeti devizatartalékok közé, és Oroszország ezzel hivatalosan elismerte, mint tartalékvalutát.

Vladimir Gutenev orosz törvényhozó pontosan egy éve jelentette ki, hogy Moszkvának több figyelmet kell fordítani a kriptovalutákra, hogy „kikerülje az orosz fegyver- és civil termékek ügyleteit megakadályozni igyekvő amerikai kísérleteket”. Hozzátette, hogy a Kreml-nek meg kell fontolnia az arany értékéhez kötött kriptovaluta tranzakciókat.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kína ajtót mutat az amerikai tech cégeknek

Kína ajtót mutat az amerikai tech cégeknek

Három éven belül az összes kínai kormányhivatalban és állami intézményben helyi gyártásúra kell cserélni az idegen számítógépes eszközöket és szoftvereket. Az intézkedés 20-30 millió hardver lecserélését jelentheti, az amerikai gyártók pedig évi 150 milliárd dolláros megrendeléstől is eleshetnek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?