Hirdetés
Hirdetés

Migrációellenes projektet indít Orbán és Merkel - megindult a közeledés?

Wéber Balázs, 2019. február 07., 16:05

Németország és a V4-ek Marokkóban indítanak közös fejlesztési projektet a migráció visszaszorítására. A program több évre szól, részleteit és a források mértékét néhány héten belül hozzák nyilvánosságra. A Die Welt eközben arról ír, hogy a kulisszák mögött megindult a közeledés a német és a magyar kormánypárt között.

German Chancellor Angela Merkel speaks during the press conference with Slovakian Prime Minister Peter Pellegrini, at the Bratislava Castle, after their meeting in Bratislava, Slovakia, 07 February 2019. The German Chancellor Angela Merkel participates at the V4 Prime Minister Summit. EPA/JAKUB GAVLAK
Angela Merkel Pozsonyban. EPA/JAKUB GAVLAK

A Visegrádi Négyekkel közösen indít fejlesztési projektet Németország Marokkóban, jelentette be Angela Merkel a V4-országok kormányfőivel lezajlott tárgyalás után Pozsonyban.

A német kancellár szerint ezzel is azt akarják jelezni, hogy együttműködnek a migrációt kiváltó okok elleni küzdelemben.

Hirdetés

Több éves projekt

Peter Pellegrini szlovák kormányfő szerint a program több évre szól, részleteit, valamint az arra szánt források mértékét néhány héten belül hozzák nyilvánosságra.

Német lapok emlékeztetnek arra, hogy Németország és a V4-ek (különösen Magyarország és Lengyelország) eddig rendszeresen összekülönböztek a migráció kérdése miatt. Míg Berlin engedékeny bevándorlás-politikát folytat, addig a magyar kormány teljesen elutasítja a migrációt.

Orbán: más lesz az EU

A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Orbán Viktor az MTI szerint arról beszélt, hogy minden nagy döntéssel meg kell várni a májusi európai parlamenti (EP-) választást. Hozzátette: azt követően is folytatni kell a V4-ek és Németország közötti együttműködést, amelyet szerinte most is a pozitív és őszinte hangvétel jellemzett.

A magyar kormányfő szerint azt még nem tudni, hogy milyen lesz az Európai Unió az EP-választás után, de az biztos, hogy "nem olyan lesz, mint amilyen eddig volt" - az EU meg fog változni, és hogy milyen irányba, azt az európai polgárok döntik el.

Kérdésre válaszolva közölte: az EU tagállamai másként látják a világot, és ezt leginkább a migráció hozta felszínre. Azonban jó, hogy mindenki másként látja a világot, az EU-ban a különbségek értéket képviselnek - fűzte hozzá.

Ugyancsak kérdésre elmondta: a hozzánk érkező uniós pénzek 80 százaléka visszakerül azokba az országokba, ahonnan jött, ezért "semmilyen szemrehányást nem áll módunkban elfogadni". Az uniós pályázatokon ráadásul bármely európai cég indulhat, tette hozzá.

Megindult a közeledés?

A német Die Welt a találkozót felvezető cikkében arról írt, hogy a kulisszák mögött "a közeledés jelei" tapasztalhatók a német és a magyar kormánypárt között:

„Szeptember óta’ strukturált párbeszéd’ zajlik a Fidesz és a CDU között. A párbeszédet magyar részről Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának korábbi vezetője, és két politikai növendéke, a fiatal, miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely, valamint Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár vezeti.”

A konzervatív lap szerint Balog ugyanakkor óva intett a túlzott várakozásoktól: szerinte amíg a németek nem hajlandók elfogadni és tiszteletben tartani, hogy „mi néhány kérdésben radikálisan más álláspontot képviselünk”, addig nehéz lesz a közeledés. (Balog Zoltán és a német liberális párt főtitkára, Nicola Beer közötti barátságról itt írtunk.)

Harminc éves évforduló

A mai találkozó apropóját egyébként az szolgáltatta, hogy Németország idén ünnepli a berlini fal leomlásának 30. évfordulóját, amihez (mint ahogy a későbbi újraegyesítéshez is) jelentősen hozzájárult a V4-országokban akkor lezajlott politikai fordulat.

Orbán Viktor az évfordulóval kapcsolatban megjegyezte: "a közös történelmi siker mindig felülírja a jelenkor vitáit". Szerinte itt "méretes" történelmi siker van, hiszen 30 évvel ezelőtt Németország és Európa még ketté volt szakítva, mára viszont mindkettőt újraegyesítették.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Európa orosz gázfüggősége egyre súlyosbodik, ami nem lenne probléma, ha Oroszország nem egy diktatúra lenne és a földgázt nem stratégiai nyomásgyakorlás eszközeként használná. Simonyi András korábbi washingtoni magyar nagykövet úgy látja: minden 200 évben kapunk egy lehetőséget a Nyugathoz való felzárkózásra és mint mindig, most is eltékozoltuk ezt az esélyt. Káncz Csaba interjújának második része.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?