3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A világgazdaság most épp fellendülőben van, és remélhetőleg összességében a következő évtizedekben sem lesznek nagy visszaesések, de az biztos, hogy az egyes országok növekedése eltérő lesz, így átrendeződik addigra a világgazdasági erőtér. Nézzük, kik lesznek a legnagyobbak, a PricewaterhouseCoopers becslései szerint.

Kína és India

A legnagyobb gazdaság időtlen idők óta az Amerikai Egyesült Államoké, de ez a helyzet már csak rövid ideig fog tartani. Vásárlóerő-paritáson már megelőzte Kína, de a nominális GDP alapján is meg fogja 2030-ig, így 2050-ben már egyértelműen első helyen lesz. Amerika megtartja második helyét, de 2050-ben már ez is veszélyben lesz: India már csak 20 százalékkal fog elmaradni tőle, de akkor várhatóan még gyors lesz az indiai gazdaság növekedése, így pár évvel később sor kerül a helycserére.

Az amerikai-indiai helycsere után a világ két legnagyobb gazdasága egyúttal a legnépesebb országokat is fogja jelenteni: népességben India lesz az első várhatóan 1,65 milliárd fővel, Kína a második 1,36 milliárddal. A harmadik helyen azonban már nem ez lesz a helyzet: míg Amerika lesz a harmadik legnagyobb gazdaság, Nigéria lesz a harmadik legnépesebb ország 410 millió lakossal, Amerika a negyedik 390 millióval. Gazdaságilag viszont Nigéria még erősen le lesz maradva: csak a 15. hely jut majd neki.

Japántól Nigériáig

A negyedik legnagyobb gazdaság Indonéziáé lesz, noha most az ország még a 20-as listára sem fér fel, viszont népesség alapján a negyedik, 32 év múlva pedig az ötödik lesz. A ma 3. és 4. helyen álló Japán és Németország alig veszítenek gazdasági vezető szerepükből, mivel az 5. és a 7. hely lesz az övék, népesség szempontjából viszont még az első 20-ból is kiszorulnak (igaz, Németország már most is csak a 17. helyen van, és épp előzni készül őt Törökország és Irán).

A 6. legnagyobb gazdaság a mainál alig több, 230 millió lakosú Brazília lesz (jó nagy fejlődést feltételeznek a kutatók az ország esetében), a 8. helyre pedig Mexikó kerülne 165 millió akkori lakosával: ezt megint csak kissé optimista előrejelzésnek tartjuk, ezek szerint az ázsiai után jön a latin-amerikai gazdasági csoda. A mai nagy gazdaságok közül Nagy-Britannia, Franciaország és Oroszország lesz a 9-11. helyen, utána viszont egy új versenyző jön, Törökország. Őt követi a ma is gazdag Dél-Korea (hacsak nem egyesül északi felével), utána pedig Szaúd-Arábia és Nigéria, mint új jelentkezők a nagyok között.

A növekedés mértéke

Végül megnézzük, hogy az előrejelzés szerint a mai legnagyobb gazdaságok mennyit fognak növekedni 32 év alatt, mai dollárban kifejezve, tehát reálértéken. Amerika GDP-je valamivel kevesebb, mint a duplája lesz a mainak, Kínái viszont még több mint négyszeresére fog nőni, az igazán komoly teljesítmény viszont a 12-szerező India esz, de hát az ország alacsony bázisról indul, van hová növekedni. Japán még 50 százalékkal sem fog nőni, viszont figyelembe kell venni, hogy lakossága a mai 127 millióról 109 millióra csökken.

Németország, Nagy-Britannia és Franciaország növekedése 80 százalék körül lesz, Olaszországé 60, Oroszország viszont a négyszeresére nőne, amit egyelőre nehéz elképzelni, hacsak valamilyen különösen gyors iparfejlődés nem következik az olajkorszak után. Indonézia nyolcszorozni fog, Törökország és Szaúd-Arábia ötszörözni, utóbbiak is kissé optimistának tűnnek. Magyarországról nincs becslés, pedig érdekes lenne, különösen az Európán belüli helyzet változása, a felzárkózás mértékének várható alakulása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG