Hirdetés
Hirdetés

Milyen lesz a világgazdaság 2050-ben? Jött egy jóslat

Fellegi Tamás, 2018. május 16., 18:01

A világgazdaság most épp fellendülőben van, és remélhetőleg összességében a következő évtizedekben sem lesznek nagy visszaesések, de az biztos, hogy az egyes országok növekedése eltérő lesz, így átrendeződik addigra a világgazdasági erőtér. Nézzük, kik lesznek a legnagyobbak, a PricewaterhouseCoopers becslései szerint.

Kína és India

A legnagyobb gazdaság időtlen idők óta az Amerikai Egyesült Államoké, de ez a helyzet már csak rövid ideig fog tartani. Vásárlóerő-paritáson már megelőzte Kína, de a nominális GDP alapján is meg fogja 2030-ig, így 2050-ben már egyértelműen első helyen lesz. Amerika megtartja második helyét, de 2050-ben már ez is veszélyben lesz: India már csak 20 százalékkal fog elmaradni tőle, de akkor várhatóan még gyors lesz az indiai gazdaság növekedése, így pár évvel később sor kerül a helycserére.

Hirdetés

Az amerikai-indiai helycsere után a világ két legnagyobb gazdasága egyúttal a legnépesebb országokat is fogja jelenteni: népességben India lesz az első várhatóan 1,65 milliárd fővel, Kína a második 1,36 milliárddal. A harmadik helyen azonban már nem ez lesz a helyzet: míg Amerika lesz a harmadik legnagyobb gazdaság, Nigéria lesz a harmadik legnépesebb ország 410 millió lakossal, Amerika a negyedik 390 millióval. Gazdaságilag viszont Nigéria még erősen le lesz maradva: csak a 15. hely jut majd neki.

Japántól Nigériáig

A negyedik legnagyobb gazdaság Indonéziáé lesz, noha most az ország még a 20-as listára sem fér fel, viszont népesség alapján a negyedik, 32 év múlva pedig az ötödik lesz. A ma 3. és 4. helyen álló Japán és Németország alig veszítenek gazdasági vezető szerepükből, mivel az 5. és a 7. hely lesz az övék, népesség szempontjából viszont még az első 20-ból is kiszorulnak (igaz, Németország már most is csak a 17. helyen van, és épp előzni készül őt Törökország és Irán).

A 6. legnagyobb gazdaság a mainál alig több, 230 millió lakosú Brazília lesz (jó nagy fejlődést feltételeznek a kutatók az ország esetében), a 8. helyre pedig Mexikó kerülne 165 millió akkori lakosával: ezt megint csak kissé optimista előrejelzésnek tartjuk, ezek szerint az ázsiai után jön a latin-amerikai gazdasági csoda. A mai nagy gazdaságok közül Nagy-Britannia, Franciaország és Oroszország lesz a 9-11. helyen, utána viszont egy új versenyző jön, Törökország. Őt követi a ma is gazdag Dél-Korea (hacsak nem egyesül északi felével), utána pedig Szaúd-Arábia és Nigéria, mint új jelentkezők a nagyok között.

A növekedés mértéke

Végül megnézzük, hogy az előrejelzés szerint a mai legnagyobb gazdaságok mennyit fognak növekedni 32 év alatt, mai dollárban kifejezve, tehát reálértéken. Amerika GDP-je valamivel kevesebb, mint a duplája lesz a mainak, Kínái viszont még több mint négyszeresére fog nőni, az igazán komoly teljesítmény viszont a 12-szerező India esz, de hát az ország alacsony bázisról indul, van hová növekedni. Japán még 50 százalékkal sem fog nőni, viszont figyelembe kell venni, hogy lakossága a mai 127 millióról 109 millióra csökken.

Németország, Nagy-Britannia és Franciaország növekedése 80 százalék körül lesz, Olaszországé 60, Oroszország viszont a négyszeresére nőne, amit egyelőre nehéz elképzelni, hacsak valamilyen különösen gyors iparfejlődés nem következik az olajkorszak után. Indonézia nyolcszorozni fog, Törökország és Szaúd-Arábia ötszörözni, utóbbiak is kissé optimistának tűnnek. Magyarországról nincs becslés, pedig érdekes lenne, különösen az Európán belüli helyzet változása, a felzárkózás mértékének várható alakulása.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Magyarország megtízszerezte aranytartalékát!

Magyarország megtízszerezte aranytartalékát!

Az MNB Monetáris Tanácsa döntést hozott, miszerint megtízszerezi az aranytartalékot. Korábbi aranytartalékaink már hazaérkeztek, ezek 3,1 tonnát tettek ki, ezt követően került sor a döntésre, amivel a tartalék 31 tonnára emelkedett. A megnövelt mennyiség is hazaért, biztonságos helyen tároják.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?