4p
Kedden tette közzé a Pénzügyminisztérium a jövő évi költségvetés tervezési köriratát. Ebben konkrét intézkedések és számok ugyan nem szerepelnek, de a fő gazdaságpolitikai irány kirajzolódik.
A 2016-os költségvetés Kövér László házelnök kezében. MTI Fotó: Kovács Tamás

Fontos anyag jelent meg kedden a kormány honlapján, a Pénzügyminisztérium ugyanis közzétette a "2020. évi költségvetési törvényjavaslat összeállításához szükséges feltételekről és az érvényesítendő követelményekről' szóló dokumentumot, vagyis a jövő évi költségvetés tervezési köriratát.

A szokásoknak megfelelően a dokumentum nem tartalmaz konkrét számokat és intézkedéseket, ez sokkal inkább a jövő évi költségvetés elfogadásának menetrendje mellett a gazdaságpolitika főbb irányait és céljait jelöli ki.

A Pénzügyminisztérium bevezetőjéből kiderül, az idei büdzsé versenyképességét is fokozó fókusza új területre vetül. A családok védelme továbbra is nagy hangsúlyt kap majd, a versenyképesség helyett azonban inkább a gazdaság védelmét helyezné előtérbe a Pénzügyminisztérium. Pedig tavaly még olyan nyilatkozatok láttak napvilágot, miszerint a mostani kormányzati ciklus célja lesz a versenyképesség növelése. Ennek érdekében a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium is elkészített egy versenyképességi csomagot.

Az azonban nem váratlan, hogy jövőre Vargáék a gazdaság védelmére figyelnének, hiszen a kormány többször is kifejezte már, hogy véleménye szerint egy újabb válság formálódik a világban, ettől pedig fontos megvédeni a gazdaságot, felkészíteni rá az országot.

"A Kormány gazdaságpolitikájának eredményei és Magyarország – uniós átlagot meghaladó – teljesítménye 2020-ban is lehetőséget teremt a magyar családok kiemelt támogatására, a Családvédelmi Akcióterv keretében a családalapítás és gyermekvállalás minden korábbinál nagyobb mértékű ösztönzésére, hazánk külső és belső biztonságának garantálására és nem utolsó sorban a munkaalapú gazdaság erősítésére" - olvasható a tervezési köriratban.

A tárca szerint "a nemzetközi gazdasági környezet érzékelhető romlása miatt a magyar gazdaságot meg kell erősíteni annak érdekében, hogy biztosítva legyen a folyamatos, az Európai Unió átlagát 2 százalékkal meghaladó gazdasági növekedés az országban".

A 2020. évi költségvetés ezért a családok támogatása mellett a gazdaságvédelmet helyezi a középpontba.

Ami a költségvetés tervezését illeti, Vargáék folytatják a konzervatív szemléletű, biztonsági tartalékokat is beépítő megközelítést.

A köriratban újdonság, hogy nem "változatlan illetményalappal" kell a személyi juttatások tervezésénél számolnia a tárcáknak. Mint olvasható,

"A személyi juttatások tervezésénél csak a már eldöntött illetményemeléseket kell és lehet a tárcáknak megtervezni. Amennyiben a Kormány vagy Országgyűlés a későbbiekben új bérintézkedésről dönt a közszférában, annak fedezete a Céltartalékok soron kerül központilag megtervezésre."

Ami a menetrendet illeti:

  • A fejezetgazdák április 30-ig készítik el az összevont költségvetési tervüket a normaszövegekkel együtt.
  • A PM ezt követően összeállítja a 2020. évi költségvetési törvényjavaslat fő kötetét.
  • A kormány május közepén megtárgyalja a 2020. évi költségvetési törvényjavaslat tervezetét. Majd a Költségvetési Tanács véleményezi, szükség esetén módosításokat javasol.
  • Június elején a kormány átadja a tervezetet a Költségvetési Tanácsnak.
  • A kormány a Tanács véleményének birtokában, szükség esetén, az alapján módosítva május végén nyújtja be a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. Korábbi információink alapján május 28-án tudhatjuk meg, mire költ jövőre a kormány.
  • Május 31-ig a fejezetgazdáknak is meg kell küldeniük a PM-nek a fejezeti szöveges indokolásokat.
  • Az államháztartásért felelős minisztér a törvényi előírásnak megfelelően a fejezeti köteteket a fő kötet benyújtását követő 10 napon belül terjeszti be az Országgyűlésnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
Makro / Külgazdaság A legnagyobb külföldi dobás ez lenne Debrecenben
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 15:01
Miért nem jó, ha csak összeszerelő várost csinál a kormány Debrecenből? Mit lép ez ellen a helyi nagymúltú egyetem? Mire panaszkodnak ma leginkább az ott megtelepedett külföldi nagyvállalatok és mennyi új lakás és szociális létesítmény kellene az egyre növekvő lakosságnak? Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság Így változnak az üzemanyagárak szerdán, feltéve, ha addig nem vezetik be újra az árstopot
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:17
A gázolaj nagykereskedelmi ára szerdán jelentősen csökken, a benziné nem változik. A kormány a héten dönthet a fogyasztói árak megfékezésének kérdésében.
Makro / Külgazdaság Rámennek a kriptóra Matolcsy Györgyék is
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:45
A kriptopiaci szereplők, így a kriptoeszköz-szolgáltatók szabályozott keretek között történő engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan a jegybank felméri, hogy hány itthoni szereplő kíván elindulni a piacon. Magyarországon immár nagyjából 200 ezer ügyfél rendelkezik vagy kereskedik kriptoeszközzel. A hazai engedélyezés és felügyelés biztonságosabbá teheti ezt a tevékenységet is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG