Hirdetés
Hirdetés

Mire készül az Orbán-kormány 2020-ban?

Székely Sarolta, 2019. április 24., 11:28

Kedden tette közzé a Pénzügyminisztérium a jövő évi költségvetés tervezési köriratát. Ebben konkrét intézkedések és számok ugyan nem szerepelnek, de a fő gazdaságpolitikai irány kirajzolódik.

A 2016-os költségvetés Kövér László házelnök kezében. MTI Fotó: Kovács Tamás
A 2016-os költségvetés Kövér László házelnök kezében. MTI Fotó: Kovács Tamás

Fontos anyag jelent meg kedden a kormány honlapján, a Pénzügyminisztérium ugyanis közzétette a "2020. évi költségvetési törvényjavaslat összeállításához szükséges feltételekről és az érvényesítendő követelményekről' szóló dokumentumot, vagyis a jövő évi költségvetés tervezési köriratát.

A szokásoknak megfelelően a dokumentum nem tartalmaz konkrét számokat és intézkedéseket, ez sokkal inkább a jövő évi költségvetés elfogadásának menetrendje mellett a gazdaságpolitika főbb irányait és céljait jelöli ki.

Hirdetés

A Pénzügyminisztérium bevezetőjéből kiderül, az idei büdzsé versenyképességét is fokozó fókusza új területre vetül. A családok védelme továbbra is nagy hangsúlyt kap majd, a versenyképesség helyett azonban inkább a gazdaság védelmét helyezné előtérbe a Pénzügyminisztérium. Pedig tavaly még olyan nyilatkozatok láttak napvilágot, miszerint a mostani kormányzati ciklus célja lesz a versenyképesség növelése. Ennek érdekében a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium is elkészített egy versenyképességi csomagot.

Az azonban nem váratlan, hogy jövőre Vargáék a gazdaság védelmére figyelnének, hiszen a kormány többször is kifejezte már, hogy véleménye szerint egy újabb válság formálódik a világban, ettől pedig fontos megvédeni a gazdaságot, felkészíteni rá az országot.

"A Kormány gazdaságpolitikájának eredményei és Magyarország – uniós átlagot meghaladó – teljesítménye 2020-ban is lehetőséget teremt a magyar családok kiemelt támogatására, a Családvédelmi Akcióterv keretében a családalapítás és gyermekvállalás minden korábbinál nagyobb mértékű ösztönzésére, hazánk külső és belső biztonságának garantálására és nem utolsó sorban a munkaalapú gazdaság erősítésére" - olvasható a tervezési köriratban.

A tárca szerint "a nemzetközi gazdasági környezet érzékelhető romlása miatt a magyar gazdaságot meg kell erősíteni annak érdekében, hogy biztosítva legyen a folyamatos, az Európai Unió átlagát 2 százalékkal meghaladó gazdasági növekedés az országban".

A 2020. évi költségvetés ezért a családok támogatása mellett a gazdaságvédelmet helyezi a középpontba.

Ami a költségvetés tervezését illeti, Vargáék folytatják a konzervatív szemléletű, biztonsági tartalékokat is beépítő megközelítést.

A köriratban újdonság, hogy nem "változatlan illetményalappal" kell a személyi juttatások tervezésénél számolnia a tárcáknak. Mint olvasható,

"A személyi juttatások tervezésénél csak a már eldöntött illetményemeléseket kell és lehet a tárcáknak megtervezni. Amennyiben a Kormány vagy Országgyűlés a későbbiekben új bérintézkedésről dönt a közszférában, annak fedezete a Céltartalékok soron kerül központilag megtervezésre."

Ami a menetrendet illeti:

  • A fejezetgazdák április 30-ig készítik el az összevont költségvetési tervüket a normaszövegekkel együtt.
  • A PM ezt követően összeállítja a 2020. évi költségvetési törvényjavaslat fő kötetét.
  • A kormány május közepén megtárgyalja a 2020. évi költségvetési törvényjavaslat tervezetét. Majd a Költségvetési Tanács véleményezi, szükség esetén módosításokat javasol.
  • Június elején a kormány átadja a tervezetet a Költségvetési Tanácsnak.
  • A kormány a Tanács véleményének birtokában, szükség esetén, az alapján módosítva május végén nyújtja be a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. Korábbi információink alapján május 28-án tudhatjuk meg, mire költ jövőre a kormány.
  • Május 31-ig a fejezetgazdáknak is meg kell küldeniük a PM-nek a fejezeti szöveges indokolásokat.
  • Az államháztartásért felelős minisztér a törvényi előírásnak megfelelően a fejezeti köteteket a fő kötet benyújtását követő 10 napon belül terjeszti be az Országgyűlésnek.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Világháború felé sodródva – nem Európa lesz a fő hadszíntér

Világháború felé sodródva – nem Európa lesz a fő hadszíntér

A kereskedelmi- és a katonai konfliktusok kéz a kézben járnak, aki ezt nem látja, az nem sokat tanult a történelemből. Az ausztrál stratégiai műhelyek sorra jönnek ki friss jelentéseikkel, amelyek felvázolják a közelgő amerikai-kínai katonai konfliktus keretrendszerét. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?