5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A magyar állami tudósításokból kimaradt, de Orbán Viktor az Oroszországra kiszabott nemzetközi szankciók ellen is síkra szállt a focivébé döntőjének napján összehozott találkozóján Vlagyimir Putyinnal. Putyin örül, hogy ilyen szépen fejlődik a magyar-orosz viszony, a Richtert is megemlítette ennek bizonyítékaként.
Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a moszkvai Kremlben. Mellettük Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

Az oroszok szerint is szépen javul a magyar-orosz viszony - Putyin még a Richterre is figyel

Az már korábban kiderült, hogy szeptemberben Moszkvába utazik Orbán Viktor miniszterelnök, hogy az immár szokásossá vált látogatását megtegye Vlagyimir Putyin orosz elnöknél. Múlt hét pénteken azonban kissé váratlan bejelentés érkezett a Kremlből: Putyin elnök a vébédöntő napján, vasárnap várja a magyar miniszterelnököt egy tárgyalásra.

A vizit meg is volt, Orbán magával vitte a Kremlbe Csányi Sándor OTP-vezért is. A tárgyalásról sokat nem tudtunk meg, Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár az MTI-vel azt közölte: fociról, energetikai beruházásokról és gazdasági együttműködésről beszéltek - szóba került a Török Áramlat és persze a paksi atomerőmű is.

Ezek elég nagy általánosságok, csak ezért biztos nem lett volna érdemes a két vezetőnek pazarolnia a drága idejét. A 444.hu viszont kiszúrta, hogy az orosz kormány és az orosz közmédia ennél több részletet is elárult a megbeszélésekről.

A Kreml honlapján a találkozó kezdetének szó szerinti leirata is megtalálható (egyébként hasonló anyagokat nagyon szívesen látnánk a kormány.hu-n is a miniszterelnöki találkozókról, igazán informatív). Ebből kiderül: Putyin a beszélgetés elején jó futballistának nevezi a magyar miniszterelnököt. Putyin úgy látja, sikeresen fejlődik az együttműködés a két ország között, több mint 25 százalékkal nőtt a kétirányú kereskedelem tavaly és az idei első negyedévben is. Ennek eredményeként nő az orosz piacon tevékenykedő magyar cégek bevétele is; az energetika és atomenergia terén indított projektek a terveknek megfelelően haladnak, mondta az orosz elnök.

Putyin megelégedéssel nyugtázta, hogy az együttműködés kibővült - felidézte, hogy az egyik magyar cég a gyógyszerforgalmazásban és -gyártásban az orosz piac 4 százalékát birtokolja (természetesen itt a Richterre gondolt Putyin).

Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a moszkvai Kremlben 2018. július 15-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán kártékonynak nevezte a szankciókat

Csak nem egy fricska a magyar focinak?

"Aki itt lehetne, de nincs itt, az bánhatja; de én nem vagyok a saját magam ellensége, úgyhogy örülök, hogy itt lehetek" - mondta az orosz vébé dicsérete közben Orbán. Eközben ott ült mellette Csányi Sándor MLSZ-elnök is.

Orbán az első szavaival gratulált a focivébé professzionális megrendezéséhez, majd arról beszélt, milyen csodálatos város Moszkva és Szentpétervár - az európai civilizáció gyémántjainak nevezte őket. Adott egy kis fricskát Bécsnek: azt mondta, nem érti azokat az embereket, akik a bécsi operaházat meglátogatják, de a Bolsoj színházba már nem mennek el.

Orbán szerint is remekül alakulnak a magyar-orosz kapcsolatok, megköszönte Putyinnak a segítségét. Arról is beszélt: még gyorsabban fejlődhetnének ezek a kapcsolatok, ha nem lennének a kártékony szankciók, amelyek kárt okoznak Magyarországnak, sok lehetőség elvész miattuk - mondta Orbán a Kreml leirata szerint. Ezután biztosította az Elnök urat, hogy Magyarország támogatja Oroszország és az Európai Unió, a nyugati világ együttműködését.

Hiába jogosak, semmit sem érnek a szankciók

Az Orbán által említett szankciókat a Krím bekebelezése, Ukrajna destabilizálása miatt 2014. júliusában szabta ki az EU Moszkvára. Az intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt kettős rendeltetésű termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia exportját Oroszországba. A szankciókat többször is meghosszabbították, legutóbb alig két hete.

Bár a szankciók egy valós agresszióra születtek válaszul, és a nemzetközi közösség tényleg szeretné jelezni, hogy egy független ország katonai megszállása nem fogadható el, érdemi eredményt nem igazán sikerült elérni velük az elmúlt 4 évben. A helyzet bebetonozódott, Ukrajna végérvényesen elvesztette a Krímet, Oroszország - bár soha nem ismerné el - elvette tőle. Érdemi eredmények híján egyre erősebbek azok a hangok az EU-n belül is, amelyek szerint fölösleges vagy méginkább káros fenntartani a szankciókat - elsősorban Németország puhítaná az intézkedéseket. Sigmar Gabriel német külügyminiszter többször felvetette a lazítás lehetőségét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG