Hirdetés
Hirdetés

Mission impossible-re készül Theresa May

Wéber Balázs, 2019. március 18., 15:00

Múlt héten eldőlt, hogy az Egyesült Királyság nem távozik megállapodás nélkül az EU-ból, és kéri Brüsszeltől a kilépés elhalasztását. Ezen a héten pedig arra is választ kapunk, hogy Theresa Maynek sikerül-e harmadik nekifutásra elfogadtatni az EU-val kötött alkut, és – ettől függően – kicsit vagy nagyon csúszik a Brexit. Előbbihez a brit kormányfőnek két súlyos vereség után kellene csatát nyernie.

British Prime Minister Theresa May arrives at the European Council in Brussels, Belgium, 13 December 2018. EPA/STEPHANIE LECOCQ
Theresa May. EPA/STEPHANIE LECOCQ

A várakozások szerint kedden voksol ismét a brit parlament alsóháza a brit kormány és az EU közötti megállapodásról, amely az európai uniós tagság megszűnésének feltételeit tartalmazza.

Mennyit csúszik a Brexit?

Hirdetés

A szavazás azért fontos, mert gyakorlatilag ezen múlik, hogy mennyit csúszik majd a Brexit. Ha a honatyák harmadszorra elfogadják az alkut, akkor csak egy rövid, technikai jellegű halasztásra kerül sor: az Egyesült Királyság az eredetileg tervezett március 29. helyett június 30-án fog kilépni az EU-ból.

Ha viszont ezúttal is elutasítják az alkut, akkor a Brexit hosszabb időre is kitolódhat, mivel újra kellene tárgyalni a megállapodást, vagy teljesen új egyezményt kellene kötni. Theresa May brit kormányfő szerint akár az is elképzelhető, hogy ebben az esetben elmarad a kilépés – például azért, mert megbukik a kormány, az új kabinet pedig újabb népszavazást ír ki a kérdésben.

149 szavazat

A brit miniszterelnök helyzete azért különösen nehéz, mert a megállapodást a brit parlament alsóháza már kétszer elutasította, mindkét alkalommal jelentős többséggel: januárban 230-cal, múlt héten 149-cel több képviselő szavazott ellene, mint mellette.

Theresa Maynek tehát legalább 75 képviselőt kellene rábírnia arra, hogy változtassa meg múlt heti álláspontját, és fogadja el a megállapodást. A Financial Times szerint a legjárhatóbb út az lenne, ha sikerülne megnyernie az északír Demokratikus Unionista Párt (DIP) tíz képviselőjének támogatását. Ebben az esetben ugyanis van esély arra, hogy  legalább 50 EU-szkeptikus tory képviselő is meggondolja magát. Ezen túl már „csak” további 15 munkáspárti szavazatra lenne szükség ahhoz, hogy átcsússzon az egyezmény.

A kormányfő esélyeit némileg növeli, hogy az EU-szkeptikus toryk – múlt héttel ellentétben – most már csak két, számukra előnytelen lehetőség közül választhatnak, és ezek közül a megállapodás elfogadása tűnik a kisebbik rossznak. Az ugyanis – mégha vitatott feltételekkel is – legalább garantálja a kilépést. 

Min megy a vita?

A DUP és a toryk egy része a backstop-záradék miatt utasította el eddig a dokumentumot. Ez azt mondja ki, hogy az ír-északír határ szabad átjárhatóságát (azaz a fizikai határ visszaállításának elkerülését) végső esetben – ha London és Brüsszel nem tud megegyezni a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról – úgy kellene biztosítani, hogy az Egyesült Királyság az EU vámuniójának része marad, vagy ha kiválik belőle, akkor benne hagyja Észak-Írországot.

A megállapodást ellenzők attól félnek, hogy ebben az esetben Észak-Írország gazdaságilag „kiszakadhat” az Egyesült Királyságból, vagy London meghatározatlan időre bennragad az EU vámuniójában.

Bár az egyezményhez múlt héten egy biztosíték jellegű kiegészítést csatoltak a backstop ügyében, ez a képviselők többsége szerint nem elegendő. Geoffrey Cox, a brit kormány jogi főtanácsosa szintén azt közölte, hogy a kiegészítés csökkentette, de nem szüntette meg annak a kockázatát, hogy az Egyesült Királyság akarata ellenére, határozatlan  ideig a backstop hatálya alatt maradjon.

Újabb patthelyzet jöhet

Ha a parlament alsóháza ismét leszavazza a megállapodást, akkor újabb patthelyzet alakul ki – azt ugyanis Brüsszel már többször jelezte, hogy nem hajlandó engedményekre. A patthelyzetet várhatóan csak az oldaná fel, ha új brit kormány alakulna, vagy – a tavaszi európai parlamenti választások után – egy új összetételű és szellemiségű Európai Bizottság állna fel.

UPDATE:

Hétfő késő délután John Bercow, a londoni alsóház elnöke közölte, hogy a kormány nem terjesztheti újból a ház elé a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodást ugyanabban vagy jórészt ugyanabban a formájában, amelyet a képviselők a múlt héten nagy többséggel már elutasítottak. A szavazás megtartása tehát egyelőre bizonytalan.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Lemond európai parlamenti mandátumáról Heinz-Christian Strache. Az ibizai videóbotrányba belebukott szabadságpárti politikus ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy visszatér a politikai életbe, amint fény derül a történtek hátterére. Befolyását addig is megőrizheti, felesége ugyanis szinte biztosan tagja lesz az új osztrák parlamentnek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?