Hirdetés
Hirdetés

Mission impossible-re készül Theresa May

Wéber Balázs, 2019. március 18., 15:00

Múlt héten eldőlt, hogy az Egyesült Királyság nem távozik megállapodás nélkül az EU-ból, és kéri Brüsszeltől a kilépés elhalasztását. Ezen a héten pedig arra is választ kapunk, hogy Theresa Maynek sikerül-e harmadik nekifutásra elfogadtatni az EU-val kötött alkut, és – ettől függően – kicsit vagy nagyon csúszik a Brexit. Előbbihez a brit kormányfőnek két súlyos vereség után kellene csatát nyernie.

British Prime Minister Theresa May arrives at the European Council in Brussels, Belgium, 13 December 2018. EPA/STEPHANIE LECOCQ
Theresa May. EPA/STEPHANIE LECOCQ

A várakozások szerint kedden voksol ismét a brit parlament alsóháza a brit kormány és az EU közötti megállapodásról, amely az európai uniós tagság megszűnésének feltételeit tartalmazza.

Mennyit csúszik a Brexit?

Hirdetés

A szavazás azért fontos, mert gyakorlatilag ezen múlik, hogy mennyit csúszik majd a Brexit. Ha a honatyák harmadszorra elfogadják az alkut, akkor csak egy rövid, technikai jellegű halasztásra kerül sor: az Egyesült Királyság az eredetileg tervezett március 29. helyett június 30-án fog kilépni az EU-ból.

Ha viszont ezúttal is elutasítják az alkut, akkor a Brexit hosszabb időre is kitolódhat, mivel újra kellene tárgyalni a megállapodást, vagy teljesen új egyezményt kellene kötni. Theresa May brit kormányfő szerint akár az is elképzelhető, hogy ebben az esetben elmarad a kilépés – például azért, mert megbukik a kormány, az új kabinet pedig újabb népszavazást ír ki a kérdésben.

149 szavazat

A brit miniszterelnök helyzete azért különösen nehéz, mert a megállapodást a brit parlament alsóháza már kétszer elutasította, mindkét alkalommal jelentős többséggel: januárban 230-cal, múlt héten 149-cel több képviselő szavazott ellene, mint mellette.

Theresa Maynek tehát legalább 75 képviselőt kellene rábírnia arra, hogy változtassa meg múlt heti álláspontját, és fogadja el a megállapodást. A Financial Times szerint a legjárhatóbb út az lenne, ha sikerülne megnyernie az északír Demokratikus Unionista Párt (DIP) tíz képviselőjének támogatását. Ebben az esetben ugyanis van esély arra, hogy  legalább 50 EU-szkeptikus tory képviselő is meggondolja magát. Ezen túl már „csak” további 15 munkáspárti szavazatra lenne szükség ahhoz, hogy átcsússzon az egyezmény.

A kormányfő esélyeit némileg növeli, hogy az EU-szkeptikus toryk – múlt héttel ellentétben – most már csak két, számukra előnytelen lehetőség közül választhatnak, és ezek közül a megállapodás elfogadása tűnik a kisebbik rossznak. Az ugyanis – mégha vitatott feltételekkel is – legalább garantálja a kilépést. 

Min megy a vita?

A DUP és a toryk egy része a backstop-záradék miatt utasította el eddig a dokumentumot. Ez azt mondja ki, hogy az ír-északír határ szabad átjárhatóságát (azaz a fizikai határ visszaállításának elkerülését) végső esetben – ha London és Brüsszel nem tud megegyezni a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról – úgy kellene biztosítani, hogy az Egyesült Királyság az EU vámuniójának része marad, vagy ha kiválik belőle, akkor benne hagyja Észak-Írországot.

A megállapodást ellenzők attól félnek, hogy ebben az esetben Észak-Írország gazdaságilag „kiszakadhat” az Egyesült Királyságból, vagy London meghatározatlan időre bennragad az EU vámuniójában.

Bár az egyezményhez múlt héten egy biztosíték jellegű kiegészítést csatoltak a backstop ügyében, ez a képviselők többsége szerint nem elegendő. Geoffrey Cox, a brit kormány jogi főtanácsosa szintén azt közölte, hogy a kiegészítés csökkentette, de nem szüntette meg annak a kockázatát, hogy az Egyesült Királyság akarata ellenére, határozatlan  ideig a backstop hatálya alatt maradjon.

Újabb patthelyzet jöhet

Ha a parlament alsóháza ismét leszavazza a megállapodást, akkor újabb patthelyzet alakul ki – azt ugyanis Brüsszel már többször jelezte, hogy nem hajlandó engedményekre. A patthelyzetet várhatóan csak az oldaná fel, ha új brit kormány alakulna, vagy – a tavaszi európai parlamenti választások után – egy új összetételű és szellemiségű Európai Bizottság állna fel.

UPDATE:

Hétfő késő délután John Bercow, a londoni alsóház elnöke közölte, hogy a kormány nem terjesztheti újból a ház elé a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodást ugyanabban vagy jórészt ugyanabban a formájában, amelyet a képviselők a múlt héten nagy többséggel már elutasítottak. A szavazás megtartása tehát egyelőre bizonytalan.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az elektromos autók sem fogják megváltani a világot

Az elektromos autók sem fogják megváltani a világot

Az elektromos járművek forgalomba állítása nem járul hozzá számottevő mértékben a közlekedés szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez - állítja egy aktuális német tanulmány. Ehelyett a közlekedésben sokkal inkább a földgáz, hidrogén és bio-metán üzemű belsőégésű motorok elterjesztésére kellene helyezni a hangsúlyt.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?