3p
Azt szeretné, ha a bankok afelé terelnék az ügyfeleiket, hogy a havi fizetendő 2021 elejétől ugyanakkora lenne, mint március 19-e előtt, ami a futamidő meghosszabbodását jelentené, méghozzá a moratórium időtartamát meghaladó mértékben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) javaslatával összhangban a kormány törlesztési moratóriumot írt elő az év végéig a vállalatok és a háztartások hiteleire. A döntés havi 400 milliárd, az év végéig összesen 3600 milliárd forint törlesztési teher halasztását jelenti. A halasztott törlesztésből a tőketörlesztés mintegy 3150 milliárd, míg a kamatok és díjak közel 450 milliárd forintot tesznek ki.

Fontos, hogy "az ügyfelek ez évi fizetési kötelezettségeit nem engedik el, a moratórium, azaz a fizetési haladék egy elővigyázatossági intézkedés, melynek célja, hogy az átmeneti likviditási nehézségek ne eredményezzenek tartós és elmélyülő gazdasági problémákat. A fizetési haladék lejárta után az adósoknak teljesíteniük kell az elmaradt törlesztéseket" - hívja fel a figyelmet az MNB.

Amely ugyanakkor olyan megoldásokat vár el a pénzügyi intézményektől, amivel a fizetési haladék után - az elhalasztott törlesztések kifizetése miatt - az adósok törlesztőrészlete az eredetihez viszonyítva nem emelkedik. Mindez az adósok többségénél olyan futamidőhosszabbítást jelent, ami biztosítja azt, hogy a havi terhek az eredeti szinten vagy az alatt maradjanak, így azok megfizetése az ügyfelek számára várhatóan majd nem okoz nehézségeket. Az MNB álláspontja szerint a fenti elvárás biztosítja a hitelezők és az adósok érdeke közötti egyensúlyt a kialakult rendkívüli helyzetben.

Privátbankár-vélemény:

A képlet tehát világos. Aki most nem tudja törleszteni tovább a hitelét, mert például a koronavírus miatt munkáltatója elbocsátotta, vagy fizetés nélküli szabadságra küldte, annak mindenképpen könnyebbség, hogy 9 hónapig nem kell az adósságát rendeznie. Ez a résztartozás azonban nem törlődik, hanem csak kitolódik, 2021 elejétől folytatni kell a törlesztést - legalábbis a dolgok jelenlegi állása szerint, hiszen ezt a forgatókönyvet a járvány átírhatja.

Amennyiben nem, akkor 2021 elején a moratórium lehetőségével élő ügyfélnek két opciója van: az egyik, hogy kéri, a márciusival megegyező mértékű havi részletben folytatja a törlesztést. Ez esetben a futamideje meghosszabbodik. Méghozzá nemcsak a moratórium idejével, 9 hónappal, hanem valamivel többel, mivel a kamat a moratórium ideje alatt is tovább ketyeg. Hiszen a vonatkozó kormányrendelet csak azt mondta ki, fizetési moratórium alatt tőke-, kamat-, díjfizetési kötelezettsége nem lehet az ügyfélnek, ezek megfizetése elhalasztódik a moratórium utáni időszakra, azt azonban nem, hogy ezen időszak alatt nem lehet kamatot felszámítani.

A másik opció, hogy az ügyfél kéri, maradjon az eredeti futamidő, ez viszont csak a törlesztőrészlete emelkedésével járhat.

Az MNB most azt várja el a bankoktól, hogy az első megoldást alkalmazzák, azaz a törlesztés futamideje hosszabbodjon meg. Ez azonban azt jelentené, hogy azok, akik 2021 elején úgy döntenének, vállalják a magasabb törlesztőt, annak érdekében, hogy adóssága az eredeti időpontban eltűnjön, ezt nem tehetnék meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ragaszkodik az oroszokhoz a világelső amerikai cég
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 16:16
Az Egyesült Államok legismertebb márkái látványosan hagyták el Oroszországot az Ukrajna ellen indított agresszió után, ám jóval több cég ragaszkodik ottani vagyonához, mint ahányan távoztak.
Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG