Hirdetés
Hirdetés

Modernkori rabszolgatartás Lengyelországban? Leleplező videó jelent meg

2018. április 16., 10:39

Két évig nyomoztak a brit újságírók, modernkori rabszolgatartást találtak - Európában is.

150 ezer észak-koreait küld a rezsim külföldre dolgozni, ők évente több mint egymilliárd fontnak megfelelő összeget utalnak haza - összegzi két éven át tartó oknyomozásának eredményét a BBC News. Ez a pénz sokat javíthatna az ország gazdaságának helyzetén, de persze nem erre fordítják a hazautalt összeget: ez elsősorban Phenjan nukleáris programjára, a hadsereg fenntartására megy el, egy részét pedig felemészti a Kim Dzsongun és családja luxus-életmódjának biztosítása abban az országban, ahol gyakorlatilag éhezik a lakosság.

Non-stop munka, fizetetlen szabadságért

Hirdetés

A BBC oknyomozói Kínában, Oroszországban és Lengyelországban is kutattak a kényszermunkások után. Vlagyivosztokban - lakásvásárlónak kiadva magukat - egy lakótelepi építkezésen beszélgettek észak-koreai vendégmunkásokkal, ahol kiderült: a bérükből egy fillért sem látnak, minden a csapat vezetőjéhez megy, aki szintén észak-koreai. Lengyelországban egy hajógyárban akadtak 800 észak-koreaira; míg a lengyel dolgozók 8 órát dolgoznak egy nap, az észak-koreaiak akár megállás nélkül is, ha épp szorít a határidő. Ezért csak fizetetlen szabadságot kapnak cserébe.

A lengyelek szerint ebből nem sok minden igaz

A lengyel kormány szerint minden hazai és uniós jogszabályt betartanak a vendégmunkások foglalkoztatásánál, és egy vizsgálat sem talált arra utaló jelet, hogy a melósok bérét elvennék és hazaküldenék Phenjannak. Azt is állítják: már nem adnak ki új munkavállalási engedélyeket észak-koreai állampolgároknak. Titkos felvételeken egy lengyel cég vezetője megerősítette, hogy valóban nehezebbé vált a szükséges engedélyek beszerzése.

Úgy láthatnak világot, hogy a gyárból se mehetnek ki

A stábnak megmutatták az ázsiai és ukrán vendégmunkások szállását is - ez a gyár területén található, mondván: így könnyebb nekik bejárni a munkába. Azt is mondták: valóban vannak olyan vélemények, miszerint nem szabad akaratukból vannak itt az észak-koreaiak, és rajtuk keresztül a cégek a koreai diktatúra fenntartását segítik, de azt mondták: legalább világot láthatnak a rezsim polgárai, és közben még egy kis pénzt is kereshetnek, amivel segíthetik a családjaikat. Csakhogy közben kiderült, hogy a gyárak területéről sem nagyon mozdulhatnak ki az érintettek és a megkeresett pénzükkel sem ők rendelkeznek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Reméljük, erről nem feledkezik meg az új kormány

Reméljük, erről nem feledkezik meg az új kormány

Az építőipari fellendülés szinten tartásának, valamint az otthonteremtési feladatok kiegyensúlyozott kezelésének elengedhetetlen feltétele, hogy megszülessen egy hosszútávra előretekintő, koherens kormányzati lakásprogram és egy azzal összhangban álló építésstratégia. A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület hosszú listát intézett az új kormányhoz – ez mentheti meg a magyar ingatlanpiacot?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?