Hirdetés
Hirdetés

Moszkva tiltakozik: ezért nem kellenek az új szankciók?

2017. december 15., 15:08

Moszkva szerint Észak-Korea ellen minden katonai fellépés katasztrófához vezetne.

Az iráni nukleáris programról megkötött megállapodás felrúgása rendkívül rossz jelzés lenne azok számára, akik bíznak a Koreai-félszigeten kialakult válság rendezésében – mondta az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov szerint minden olyan forgatókönyv, amely katonai fellépéssel számol Észak-Korea ellen, katasztrófához vezetne.

A koreai válságról telefonon tárgyalt egymással Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök. Az orosz külügyminiszter-helyettes elmondta: Moszkva nem hajlandó olyan új szankciókat elfogadni, amelyek megfojtanák az észak-koreai gazdaságot. Hozzátette: Oroszország eleget fog tenni az ENSZ Phenjanra vonatkozó határozatainak, de nem fogja azonnal kiutasítani a területén dolgozó, csaknem 30 ezer észak-koreai vendégmunkást. Igor Morgulov szerint Oroszország nem ápol magas szintű diplomáciai kapcsolatot Észak-Koreával, de nem zárta ki azok létrejöttének lehetőségét.

Hirdetés

Amerika exportálja a demokráciát

Már témákról szólva Lavrov elmondta, Oroszország nem törekszik a konfrontáció elmélyítésére az Egyesült Államokkal, de a kölcsönösség alapján válaszolni fog a barátságtalan lépésekre. Moszkva kész Washingtonnal konstruktívan együttműködni, és sajnálják, hogy ezen a téren amerikai részről nem történt előrelépés.

Putyin Brezsnyev és Sztálin babérjaira tör

További részletek a Privátbankár.hu-n.

Az orosz diplomácia vezetője azzal vádolta az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségét, hogy "folyamatosan beavatkozik" az orosz választásokba, és hogy diplomatái rendszeresen részt vesznek az ellenzéki pártok tüntetésein. Megfogalmazása szerint Moszkva nem kíván más országok ügyeibe beavatkozni, szemben Washingtonnal, amely szerinte exportálja a demokráciát, valamint konfliktusokat és háborúkat teremt.

Az orosz külügyminiszter szerint az Egyesült Államok az orosz konfliktus ürügyén kívánja rákényszeríteni az Európai Uniót az orosznál drágább amerikai gáz vásárlására. Hozzátette: komoly veszteséget okozott az európai üzleti életnek, hogy a brüsszeli bürokrácia "közvetlen tengerentúli utasításra" szankciókat vezetett be Oroszország ellen.

Együttműködés Washington ellen

Lavrov a terrorizmus elleni harcokról is beszélt és hangoztatta, hogy Moszkva, Teherán és Ankara között - az eltérő célok és az érdekek ellenére is - teljes szolidaritás alakult ki a terrorizmus elleni harc és Szíria területi épsége ügyében. A külügyminiszter továbbá bírálta az Egyesült Államokat, amiért az nem támadja az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet Szíriából Irakba menekült fegyvereseit. A terrorszervezet Afganisztánban az ország északi részeire csoportosítja át erőit, ami arra következtetett, hogy a terroristák következő célpontja Közép-Ázsia lehet – tette hozzá.

Elmondta, hogy Oroszország, Törökország és Irán a nemzeti fizetőeszközök használata alapján olyan együttműködésre törekszik, amely független Washington "konjunkturális pénzügyi manipulációitól”, de arra is utalt, hogy a három partneren kívül Kínának sem tetszik az Egyesült Államok által meghatározott monetáris és pénzügyi világrend. Lavrov kitért arra is, hogy Oroszország vízummentességi megállapodást kötött Latin-Amerika csaknem valamennyi országával. Moszkva kész erre Japánnal is, de a rendszer bevezetése csakis kölcsönös alapon lehetséges – hangsúlyozta.

A németek tombolnak, az oroszok nevetnek a markukba - Trump titkos terve elbukott

Németország egymagában szenvedi el az orosz-nyugati kereskedelem visszaesésének 40 százalékát, míg a befolyásosabb geopolitikai szereplők, így az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország jóval kevésbé érintettek. A Kreml mindeközben örül annak, hogy a szankciós rezsim belülről feszegeti és destabilizálja az EU-t. További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megteltek a hotelek – mi már tudjuk, hová mész a hosszú hétvégén

Megteltek a hotelek – mi már tudjuk, hová mész a hosszú hétvégén

Nem csak a nagy ünnepek számítanak kiemelkedőnek a szálláshelyek forgalmában, a húsvétot követő május elsejei majálisok, és így a hosszú hétvégék csurig töltik a vendéglátóhelyeket. Az év negyedik hosszú hétvégéje ráadásul 4,5-szeres forgalomnövekedést hozhat, ráadásul az átlagos foglalási érték is folyamatosan növekszik a Szallas.hu adatai szerint.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?