Hirdetés
Hirdetés

Moszkvában minden eddiginél magasabb épületet húznak fel

Fellegi Tamás, 2018. szeptember 11., 20:20

Európa legmagasabb épületeinek színe java már most is az orosz fővárosban található egy kis helyen, mondhatni egy mini-Manhattanben, de mindez nem elég: jön egy még magasabb, 400 méter fölötti ház. A kontinensen csak egy torony lesz nála magasabb: a Szentpéterváron épülő Gazprom-székház.

Moszkva túl kívánja szárnyalni önmagát: a városi hatóságok engedélyezték a 404 méter magas torony építését, amely jövőre kezdődik, és várhatóan 2024-ben készül el. Az új épület meg fogja előzni  a most még csúcstartó Federation Towert, amely 373 méter magas. Az épület 109 emeletes lesz, nevet még nem kapott, viszont ott lesz a többiekkel együtt a folyóparti kis területen, ahol egymás mellett magasodik Európa tíz legmagasabb épületéből öt.

Az új épület terve. Forrás: skuratov-arch.ru
Az új épület terve. Forrás: skuratov-arch.ru

Az épület egy alsó szélesebb, 12 emeletes részből és egy fölfelé keskenyedő trapezoid alakú toronyból áll. Az alsó részen irodák, bevásárlóközpont és egyéb kereskedelmi egységek kapnak helyet, a felső részben 65 és 180 négyzetméter közötti lakások lesznek. A tetőn helikopter leszállóhely is kialakításra kerül, a 104. emeleten pedig kilátóterasz létesül.

Hirdetés

Az épületnek meg kell majd elégedni a 2. helyezéssel Európában a magasságot tekintve, de vigasz lehet, hogy az első helyezett is Oroszországban lesz: a Gazprom beruházásként épülő Lakta-torony, amely 460 méteres lesz. Világviszonylatban azonban fel sem fog tűnni a moszkvai építmény: 32. lesz a listán. Az épület tervezése alapján illeszkedni fog a mellette álló tornyokhoz, és erősíti azt a képet, hogy Moszkva nem csak a Kreml, a Vörös-tér és a Lenin-mauzóleum városa, hanem a felhőkarcolóké is.

Moszkva tornyai. Forrás: Wikimedia Commons
Moszkva tornyai. Forrás: Wikimedia Commons
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Többéves rekord dől meg: ráharaptak a magyarok a lízingre

Többéves rekord dől meg: ráharaptak a magyarok a lízingre

Megint két számjegyű növekedés következett be a magyar lízingpiacon: a finanszírozott összeg 17 százalékkal 500 milliárd forint fölé került az év első kilenc hónapjában - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az építőipari boom jól látszik a lízingpiacon is. A szövetség ugyanakkor felhívja a figyelmet: vannak kihívások a piacon, részben az emelkedő kamatok miatt, de rövid és középtávon stabil növekedés várható.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?