Hirdetés
Hirdetés

Munkahelyek ezreitől bukhatnak el a britek, ha ezt nem lépik meg

2018. október 11., 17:06

Több ezer munkahely kerül át a britektől márciusig, ha nem sikerül kétoldalú megállapodással bebiztosítani a pénzügyi szektort.

A brit pénzügyminiszter egyetért az Angliai jegybank számításaival, miszerint a uniós kiválásig nagyjából 5 ezer pénzügyi szolgáltatással foglalkozó munkahelyet csoportosítanak át Európába, John Glen ugyanakkor hozzátette: a fennmaradó időben minden tőle telhetőt megtesz, hogy London továbbra is a világ pénzügyi központja maradhasson – írja a Reuters.

Továbbra is kritikus a helyzet a Brexit tárgyalásokkal, a bizonytalanságban lévő vállalatok pedig már nem várnak csodát és elkezdtek újabb központokat nyitni Európa-szerte – főként Párizsban és Frankfurtban, amitvel kapcsolatban a pénzügyminiszter bírálta is Franciaországot, véleménye szerint ugyanis a francia kormány előnyt akar kovácsolni a bizonytalan helyzetből.

Hirdetés

Bár a nagyobb vállalatok még nem kezdtek komolyabb átcsoportosításba, szeptember végéig már több mint 630 pénzügyi munkahelyet helyeztek át Európába brit központú cégek. A pénzügyminiszter szerint szinte biztos, hogy a Brexit kapcsán születik valamilyen megállapodás a felek között, amely átmeneti időt biztosít a térségben a zökkenőmentes elszakadáshoz – ugyanakkor, ha nem kielégítőek a feltételek, London kénytelen megvédeni érdekeit - tette hozzá.

Kétoldalú megállapodás kell

A brit pénzügyi szektor több mint 70 milliárd fontot generál adóbevételeken keresztül, az Európai Unió pedig a legnagyobb exportpiaca a brit gazdaságnak. A pénzügyminiszter szerint London számára épp ezért fontos, hogy kétoldalú megállapodást kössön az EU-val, a londoni vezetés stratégiája, az ún. fehér könyv az egyenértékűség elvének érvényesítését javasolja. Ez az EU és egyes országok, például az USA és Szingapúr esetén érvényben lévő equivalence szabály bővítése lenne, ami leegyszerűsíti a kedvezményezettek tevékenységét az európai pénzügyi piacon.

Óriási bukás lehet a Brexit - a volt miniszterelnök új népszavazást akar

Az 1997 és 2007 közt 10 évig hatalmon lévő Blair újabb népszavazást akar. További részletek >>>

London szerint ugyanakkor a sima egyenértékűség nem elegendő az Egyesült Királyság és az EU pénzügyi rendszerei esetén, egy kétoldalú megállapodás azonban bebiztosítaná a brit pénzügyi szektort, mivel az EU nem vonhatna vissza könnyedén olyan jogokat, amelyeket korábban biztosított. John Glen elmondta: az Európai Központi Bank és a brit jegybank szakértői csoportjai közösen dolgoznak a megoldáson, ami mindkét fél érdeke.

Bár a vállalatok is kivárásra játszanak, már tárgyalnak Amszterdammal, Párizzsal, Frankfurttal és Dublinnal is egy esetleges áttelepülés feltételeiről. Tehát ha valamiféle megállapodás születik a Brexit kapcsán, mindenki marad a helyén, ellenkező esetben pedig gyorsan tudnak majd váltani.

Menekülnek a britek - már az állampolgárságukat is eldobnák?

A brit EU-tagság megszűnésének közeledtével egyre több, Franciaországban élő brit folyamodik francia állampolgárságért: a benyújtott kérelmek száma 2015 és 2017 között nyolcszorosára nőtt. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elindult az első hajó, amely a megegyezés nélküli brit kilépés áldozata lehet

Elindult az első hajó, amely a megegyezés nélküli brit kilépés áldozata lehet

Japán irányába indult hosszú útjára Angliából egy teherhajó, és miután március 30-án fog megérkezni, nem biztos, hogy kirakodhat, miután nem lesz érvényes kereskedelmi megállapodás Japán és Nagy-Britannia között, ha utóbbi szabályozatlanul esik ki az EU-ból. Végjáték lesz, az utolsó pillanatig hazardírozik a brit miniszterelnök és a parlament.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?