Hirdetés
Hirdetés

Na, vajon ki akarja megdönteni a miniszterelnököt a szomszédban?

Fellegi Tamás, 2018. március 07., 06:07

Persze, hogy Soros György ólálkodik Szlovákiában is, legalábbis Robert Fico miniszterelnök szerint, aki úgy gondolja, hogy az ellene felhalmozódott indulatok valójában a szokásos összeesküvést takarják. Külföldi erők, háttérhatalmak munkálkodnak eltávolításán, persze élükön korunk legdivatosabb kelet-európai ellenségképével.

Univerzális patás ördöggé lépett elő Soros György: ha egy politikusnak nem tetszik valami régiónkban, rögtön ráfogja. Persze mindannyian irigyelnek minket, mivel magyar származása okán nálunk érezheti bárki a legjogosabbnak, hogy az ideális ellenségképnek minden tekintetben megfelelő, talán az optimális főgonosznál már kissé idősebb tőzsdei gurut okolja bármiért, ami épp eszébe jut.

Az elnök által

Most a harmadik ciklusát töltő szlovák miniszterelnök, Robert Fico gondolta úgy, hogy Sorost kiált, mivel korábban nem tapasztalt nyomás nehezedik rá, hogy lemondjon. A nép ilyet biztos nem akarhat, talán magától még az ellenzék sem, pedig nagyon követelik, hogy alakítsa át kormányát, vagy írjon ki előrehozott választásokat, miután egy riporter meggyilkolása után tömeges tiltakozások zajlottak az országban.

Hirdetés

Az egyik követelés az volt, hogy menessze belügyminiszterét, de erre azzal válaszolt, hogy az újságíró meggyilkolását többen saját pecsenyéjük sütögetésére használják fel, köztük az a köztársasági elnök, Andrej Kiska is. Utóbbi rögtön Soros meghosszabbított kezévé is vált, mivel más állami vezetők nélkül találkozott Soros Györggyel New Yorkban tavaly szeptemberben. Fico szerint az elnök négyszemközt akart beszélni Sorossal, és mi másról lett volna szó, mint az ő megdöntéséről?

Labilis kormány

Az ellenzék bizalmatlansági indítvány megindításával fenyegette meg a kormányt, melynek többsége eleve labilis. Fico pártja a Most-Híd mozgalom segítségével képes csak kormányozni, és kérdés, hogy ők most támogatják-e, vagy kiállnak mögüle, és akkor óhatatlanul előrehozott választásokra kerülne sor, de hát ilyen már korábban is volt, maga Fico is egy ilyen által jutott másodszor hatalomra.

Robert Fico már nem kevés időt töltött el a hatalomban: 2006-tól 2010-ig volt miniszterelnök, majd 2012-ben előrehozott választások során nyert akkorát, hogy pártjának kényelmes többsége lett a parlamentben. Fico indult a 2014-es elnökválasztáson is, ahol azonban Andrej Kiska győzött vele szemben. A 2016 parlamenti választásokon már nem sikerült többséget szerezni, így adódott a koalíciós kényszer.

Az a fránya média

A miniszterelnök sokáig rendkívül ellenséges volt a médiával szemben, gyakran szidalmazott újságírókat, tudósítókat. 2012-ben meghirdette, hogy beszünteti a szlovák sajtóval szembeni ellenségeskedést, később azonban újra előfordult, hogy durva kirohanásokat intézett ellene. Vélhetően ezért is fordult ellene a közvélemény egy része az újságíró-gyilkosság kapcsán, ő pedig jobb híján előhúzta a kalapból az utolsó mentsvárat, Soros Györgyöt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sokk a klímacsúcson: Trump, Putyin és az arabok kisiklatták a tárgyalásokat

Sokk a klímacsúcson: Trump, Putyin és az arabok kisiklatták a tárgyalásokat

Az USA-Oroszország-Szaúd-Arábia-Kuvait négyes együtt torpedózta meg az októberi klímajelentést. Rajtuk kívül minden résztvevő ország támogatta a dokumentumot, de a különutasok elérték, hogy a klímaügyi csúcstalálkozó konszenzus híján nem tudja kötelező érvényűvé tenni a riasztó jövőképet festő tanulmány klímamentő javaslatait.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?