Hirdetés
Hirdetés

Nagyon ég a ház Európa beteg emberénél

2018. március 05., 16:54

Az olasz választás eredményeként teljesen bizonytalan, sikerül-e bármiféle koalíciót tető alá hozni. A németekkel ellentétben az olasz pártok egy része nem hajlandó másokkal szóba állni, így a nagykoalíció kizárható. Ha a jobboldalnak sikerülne megegyezni, akkor olyasféle válság is előfordulhat, mint Görögországban, csak jóval nagyobb méretben.

A legnépszerűbb német lap, a bulvár Bild Zeitung szerint nagyon izzik a levegő “a Brenner-hágó túloldalán”, azaz Olaszországban, sőt lobogó lánggal ég a ház. A mintegy 50 millió olasz választó megbüntette a kormányzó szocialistákat (PD) és Silvio Berlusconi jobbközép pártját is („Forza Italia“).

A nyertesek a jobboldali populisták, eurószkeptikusok, tiltakozó “protest-pártok” voltak. A lap szerint főleg az utóbbi tíz év kudarcos kormányzásáért akarták megbüntetni a választók a politikusokat. A nagy nyertes (az előzetes becslések alapján) az “Öt csillag” mozgalom, amely durván 33 százalékra számíthat.

Hirdetés

Megemlítik ugyanakkor, hogy ez az eredetileg radikális, vulgáris mozgalom sokat finomodott az utóbbi években, például visszavett euróellenes kurzusából és hátsó ajtót nyitott egy esetleges koalícióban való részvétel felé. A bevándorlás-ellenes, szélsőjobboldali, kirívóan Putyin-barát, bevándorló-mentessége miatt még Észak-Koreáért is lelkesedő Lega nagyjából 18 százalékot kapott. Céloznak rá, hogy ez a párt korábban a csőd szélén állt, feltámadása lehet, hogy orosz pénzeknek köszönhető.

Szinte lehetetlen helyzet

Ki fog kormányozni? Létre lehet-e hozni koalíciót Olaszországban az eredmények alapján? Nehéz lesz, vagy egyenesen lehetetlen – véli a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az Öt csillag bejelentette, hogy kisebbségben is hajlandó kormányozni, és tervezett intézkedéseiket szerintük ezt a többi pártokból elegen támogatják majd. Ilyen a bevándorlás korlátozása, amit a Lega valóban szintén zászlajára tűzött, mégsem valószínű, hogy együtt kívánnának velük működni.

Örülnek a külföldi elvtársak

Egy másik lehetőség a választási törvény megváltoztatása, hiszen a jelenlegit kitaláló Matteo Renzi és Silvio Berlusconi éppen alul maradt.

A szélsőséges francia Marine Le Pen és a holland Geert Wilders twitter-üzenetekben gratuláltak a győzteseknek, láthatóan nagy örömmel. Le Pen gyorsan az EU alkonyát is megjósolta hozzá.

Berlusconi finito?

Kellemetlen Európának az EU-szkeptikus pártok előretörése, Silvio Beluscoi viszont várhatóan nem fog többé jelentős szerepet játszani – véli a német N-Tv.de. Kommentárjuk szerint “Itália jövője a csillagokban van megírva”, ami kettős jelentésű. Egyrészt az Öt csillag vélhetőóen kikerülhetetlen, másrészt senki sem tudja, mi lesz ennek a szituációnak a kimenetele.

Berlusconi ugyan komoly támogatottságot szerzett, de az Öt csillag számára mindazt megtestesíti, ami ellen ők hevesen küzdenek. Így valószínűtlen, hogy összeálljanak vele. A baloldal meg az Öt csillaggal nemigen akar összeállni.

A legrosszabb felállás

“Rémálom-kombinációnak” nevezik, ha a szélsőjobb Lega és az Öt csillag összeállnának, ez ugyanis valószínűleg szembehelyezkedne az EU-val. Hasonlóan ahhoz, mint a 2015 eleji görög kormány. Ennek kimenetele teljesen bizonytalan lenne. Szerencsére az Öt csillag kevéssel a választások előtt kijelentette, hogy a Lega az elvek szintjén ellenségük.

Olaszországból megérkezett az utolsó riasztás Európa számára – írja a német Die Welt. Az euró– és bankválság leolvasztotta a hagyományos centrumpártok támogatottságát, a szabályozatlan, tömeges bevándorlás is hozzájárul,. Hogy a hagyományos hatalommegosztás nem működik. Hasonló nagykoalíciót, mint Németországban, Olaszországban nem lehet összehozni – írják.

Krimi indul

A Der Spiegel is a német helyzettel példálózik, ahol már tavaly év végén egy koalíciós felállás megbukott, a másodikat sem volt könnyű összehozni, a szeptemberi választás óta nincs új kormány. “Választások utáni kriminek” nevezik a következő pár hetet az új parlament összehívásáig. Addig a pártok sorban a köztársasági elnöknek beszélnek szándékaikról.

Egy új kormányt a parlament mindkét házának el kell fogadnia, addig a jelenlegi elnök ügyvezető elnökként működik.

A tőzsde a németeknek örül

A tőzsdék a jelek szerint többre értékelik a német kormányalakítás előtti utolsó akadály elhárulását, mint az olasz veszélyt. (Vasárnap közzétették, hogy a szocialista SPD tagsága nagy többséggel az új nagykoalíció mellett szavazott.)

Kora délután az 50 vezető eurozónás részvényt tartalmazó EuroStoxx 50 index 0,5, a német DAX 0,9, a francia CAC 0,3 százalékos pluszban volt. Az euró gyengült, de csak kis mértékben. A Milánói Tőzsde indexe viszont 0,8 százékos mínuszban volt.

Olaszország túl nagy

Olaszországot gyakran nevezik Európa beteg emberének, magas államadóssága, kevéssé versenyképes gazdasága, gyenge, rengeteg rossz hitellel küzdő bankrendszere miatt.

Már évekkel ezelőtt a görög válság legsötétebb hónapjaiban is gyakran visszatérő gondolat az volt hogy Görögország leginkább a “fertőzés-faktor” miatt érdekes. Görögország kicsi, de ha a sokkal nagyobb Olaszországra vagy Spanyolországra is átterjed az adósságválság, az tényleg fatális következményekkel járna – írták sokszor akkoriban. Olaszország az Eurózóna harmadik legnagyobb gazdasága (Németország és Franciaország után).

(Az olaszországi választásokról írtunk nemrég itt>>>>>, valamint itt>>>>>>> is.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Baj van a magyar nyugdíjakkal - összeomlás közeleg?

Baj van a magyar nyugdíjakkal - összeomlás közeleg?

Egyre tovább élünk, de mégsem teszünk félre idősebb korunkra, így a most aktív magyaroknak várhatóan a nyugdíj mellett is keményen dolgozniuk kell majd a tisztességes megélhetésért – legalábbis erre engednek következtetni az OTP Öngondoskodási Index eredményei és a társadalmi trendek. Ráadásul a magyar nyugdíjrendszer így nem lesz fenntartható.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?