Hirdetés
Hirdetés

Nagyot bukhattak volna a családok jövőre, de a bizottság nem engedi

2018. november 09., 16:50
Cimkék
család
, adó
, parlament

Nem mindegy, milyen sorrendben számolják el a kedvezményeket az adóalappal szemben.

A kormány elszántan tereli a munkabérek felé az alkalmazotti jövedelmeket, a béren kívüli juttatások rendszerének átalakítása is azt a célt szolgálja, hogy minél több legyen a készpénzes fizetés. Az adószabályok miatt ez bruttóban garantáltan emelkedést jelent a béreknél, de a nettó pozíciók az eltérő elvonások miatt már nem festenek ilyen szépen.

Arra pedig csak most jött rá a kormány, hogy a kormányzati politika központjába helyezett családok ráfázhatnak, ha nem korrigálnak még egyet a jogszabályokon - írja az mfor.

Hirdetés

A cafetéria új, jövőre hatályba lépő szabályai szerint nagyon kevés kivételt leszámítva - ide tartozik a SZÉP-kártya - minden, eddig kedvezményesen adózó juttatás úgy adózik januártól, mint a munkabér. A kormány azt szeretné elérni a változtatással, hogy minél több jövedelem munkabérként legyen kifizetve, mert ezzel szépen fel lehet tornászni a bérstatisztikákat.

A bruttók tehát még jobban emelkedhetnek, mint amennyit a bérmegállapodások alapján el lehetne érni, csakhogy a nettó pozíciók már attól függnek, milyen lehetőségei vannak a munkáltatóknak. Elmondható, hogy a legtöbb alkalmazott jogosan tart attól, hogy ha béresítik a béren kívüli juttatásait, nettóban rosszul jár, kisebb lesz a jövedelme, mint idén.

Az is alapos számításokat igényel, hogy mi lesz a helyzet, ha megtartják a béren kívüli juttatást. Ennek is lennének vesztesei, például azok, akik családi adókedvezményt vesznek igénybe. Ennek megelőzéséről egy friss törvénymódosítóban gondoskodik a kormány. (A benyújtó a törvényalkotási bizottság, de mint minden ilyen esetben, természetesen a kormány szándékait tükrözik a javaslatok.)

A bizottsági indítvány lényege, hogy amikor elszámolják a kedvezményeket a munkavállaló adóalapjában, akkor azokat először a munkabér adóalapjával szemben kell érvényesíteni, és ha marad még a keretből, akkor lehet az összevont adóalapba tartozó, de a tevékenység ellenértékének nem minősülő - és ilyenek a béren kívüli kifizetések is - juttatásokat figyelembe venni.

Ha nem épül be ez a módosító az adócsomagba, akkor előállhatna egy olyan helyzet, hogy a családi adókedvezményt a béren kívüli, de már munkabér szerint adózó juttatásokra eső adóalappal szemben érvényesítik először. Csakhogy a béren kívüli juttatás nem készpénzt jelent, hanem például SZÉP-kártyát. Vagyis a kedvezmény elszámolása nem érintené a készpénzes pozíciót. Eközben a "rendes" munkabérnél nem érvényesülne - vagy csak részben - a kedvezmény. Ami miatt a szülő tényleges készpénzben mért fizetése csökkenne.

Összességében a nettó készpénzes jövedelem zsugorodott volna, ha nem lép a kormány. A javaslat - amely a törvényalkotási bizottság módosító csomagjának 4. pontja - elfogadásával kivédhető lesz a kormány által preferált családok nettó pozíciójának romlása.

(mfor.hu)

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Elképesztő szintű az iráni politikai felháborodás Varsó azon lépése kapcsán, hogy helyszínt ad egy Irán-ellenes globális konferenciának. A lengyelek döntése óriási pofont jelent Berlin, Párizs és az EU számára. Varsó Amerika kiemelt partneri pozíciójára törekszik, kihasználva, hogy Washington és Berlin között egyre feszültebb a diplomáciai viszony. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?