Hirdetés
Hirdetés

Nagyot nőtt a magyar átlagkereset, de mikor érjük utol a német bérek felét?

Fellegi Tamás, 2018. február 20., 14:59

A bérnövekedés folytatódik, lassan képet kapunk arról, milyenek lesznek az idei adatok, egyelőre csak a decemberi alapján. A decemberi brittó átlagkereset végre ezer euró felett van, ha a nettó is ott lesz, megvalósul a felzárkózásból, ami reálisan elvárható. Nézzük, mi a mostani helyzet, és hogy állunk Európában?

A KSH ma megjelent adatai szerint a tavalyi év egészében 297 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, de ha a statisztikát torzító közmunkát kivesszük belőle, 311 ezer forint adódik, ami a jelenlegi árfolyamon éppen 1000 euró. Lényegében euróban érdemes nézni a számokat, hisz a legtöbb országban, ahová a magyar munkavállalók dolgozni mennek, euró a fizetőeszköz, az egyetlen nagy kivétel Nagy-Britannia.

Forrás: KSH

Szép lett a december

A tavalyi egész éves adat mindazonáltal a múlt, a gyors bérnövekedés miatt kicsi a jelentősége, sokkal többet árul el a decemberi helyzet. Decemberben a bruttó kereset 327,7 ezer forint volt. Azt nem közölték, hogy ebben a közmunkások is szerepelnek-e, így elképzelhető, hogy a tényleges szám még magasabb. Mindenesetre, ha ezzel az összeggel számolunk, akkor bő 1050 eurós összeget kapunk, ami akár a tavalyihoz, de különösen a korábbi évek adataihoz képest igen szép előrelépés.

Hirdetés

A decemberi nettó átlagkereset családi kedvezmény nélkül 218 ezer forint volt, a családi kedvezményt figyelembe véve 226 ezer. Számoljunk ez utóbbival, végül is statisztikai átlagokról van szó, így ez a reálisabb. Ez az összeg nagyjából 730 eurónak felel meg, amit összehasonlíthatunk a munkavállalók célországaiban elérhető nettó bérekkel, és akkor láthatóvá válik, hol tartunk a felzárkózásban, és mennyire vonzó még az elvándorlás.

Összevetés

A német nettó átlagbér nagyjából 2200 euró körül van, a másik fontos célországban, Nagy Britanniában a font leértékelődése miatt ez kevesebb, kb. 2000 euró. Nagyjából ezekhez hasonlíthatjuk a 730 eurós hazai adatot, és azt kapjuk, hogy elértük a német szint harmadát, brit összevetésben még jobb is a helyzet. Ez ugyan még mindig elég kevésnek hangzik, de valójában igen nagy előrelépésről van szó, hisz két éve még a négyszeres volt a két átlagkereset közti szorzószám.

A kérdés az, hogy folytatódhat-e ez a béremelkedési ütem, amíg el nem jutunk az átlagkeresetek szintjén a főbb célországok bérszintjének feléig. Ez az a szint ugyanis, ahol általános vélekedés szerint már nem éri meg tömegesen a külföldre vándorlás, a kinti magasabb árszint és a költözéssel járó többletköltségek elviszik, ami a dupla béren megnyerhető. Ez a szint, ha nem számolunk a kinti bérek jelentős növekedésével, 1000-1100 euró, ami még 37-50 százalékos emelkedést jelentene.

Mi várható?

Ez nem tűnik olyan elérhetetlennek, annak fényében, hogy az elmúlt évben 13 százalékos volt az emelkedés, ráadásul a jelenlegi, januári és februári adatok a minimálbér és a garantált létminimum jelentős emelése miatt valószínűleg már eleve magasabbak. Ha maradna a 13 százalékos éves ütem, 3 év alatt le is tudnánk az egészet, de valószínűleg ennél alacsonyabb lesz a bérnövekedés, legalábbis a várakozások, de még a kormány számításai szerint is. Ha viszont 7-8 százalékkal számolunk, ami már reálisabb lehet, 4-5 évet kapunk, és az is sem tűnik rossznak.

Van még egy tényező, ami sokat könnyítene a helyzeten, és sokat is emlegettük már: ha a forint, hasonlóan a cseh koronához és a lengyel zlotyhoz, erősödésnek indulhatna. Ha csak 10 százalékkal lenne erősebb, amit jelenleg a gazdaság az exporttöbbletünk miatt gond nélkül elbírna, hamarabb eljutnánk az áhított szintig. A következő havi statisztika megjelenésekor újra megnézzük az adatokat, és újra kiszámoljuk, mit hozhat a közeljövő.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Balaton helyett a Velencei-tónál vennél nyaralót? Ennyiért találsz

Balaton helyett a Velencei-tónál vennél nyaralót? Ennyiért találsz

Az idei nyár egyelőre szeszélyes arcát mutatja, mégis ezekben a hetekben, hónapokban pörög leginkább a nyaralóvásárlás. A Balaton mellett kedvelt célterület a Velencei-tó környéke, amely elsősorban Budapesthez való közelségének köszönhető, így akár lakhatási szándékkal is megfontolandó lehetőség az ingatlanvásárlás.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?