Hirdetés
Hirdetés

Nem fogadják el a támadást a katalánok – nagy bejelentésre készülnek

2017. október 22., 10:32

A spanyol kormány feloszlatná a katalán parlamentet, lépniük kell.

Függetlenségpártiak a katalán elnök beszéde után. Nehéz hetek jönnek a katalánoknak és a spanyoloknak is. Fotó: EPA / Felipe Trueba
Függetlenségpártiak a katalán elnök beszéde után. Nehéz hetek jönnek a katalánoknak és a spanyoloknak is. Fotó: EPA / Felipe Trueba

Ahogy azt mi is megírtuk, a spanyol kormány komoly intézkedésekre készül Katalóniában. Carles Puigdemont elnök tegnap esti beszédében összehívta a katalán parlamentet, hogy megvitassák és eldöntsék a választ ezekre.

A spanyol kormány szombati rendkívüli ülésén döntött arról, hogy az alkotmány 155-ös cikke alapján, törvény és alkotmánysértésre hivatkozva kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését Katalóniában, amelyről jövő pénteken szavaz a spanyol parlament. A katalán elnök szerint az önrendelkezésük megsemmisítésére irányuló támadást nem fogadhatják el.

Európai figyelmet is kért

Carles Puigdemont szerint a demokratikus hozzáállással összeegyeztethetetlen, hogy a spanyol kormány önhatalmúlag, illegális módon a katalán népakarat képviselőjévé nyilvánította magát.

Hirdetés

A katalán elnök beszéde egy részét spanyol nyelven mondta el a spanyol demokratákat megszólítva, és elítélte mindazt azt a kárt, amit a demokráciának okoz a spanyol kormány döntése.

Majd angolra váltva üzenetet intézett Európa vezetőihez és lakóihoz: ha az értékek veszélyben vannak Katalóniában, akkor szintén veszélyben vannak Európában.

Véleménye szerint a 155-ös cikk ellentétes az európai polgárság sokszínűségével. Nem bűncselekmény, hogy egy nemzet demokratikus formában dönt jövőjéről. Demokratikus és békés Európát akarunk - mondta, és beszédét azzal zárta: Éljen Katalónia!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Minden autós rémálma: százezres károkat okozhat, ha nem figyelsz

Minden autós rémálma: százezres károkat okozhat, ha nem figyelsz

Defekt, sérült felni, rossz egyenesfutás: problémák, amelyek akár egyetlen kátyú után is jelentkezhetnek. Mindez nem csoda: egy-egy fagyos, csapadékos hét után kátyúk ezrei jelennek meg a hazai utakon, amelyek akár százezres nagyságrendű kárt is okozhatnak autónkban.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?