Hirdetés
Hirdetés

Nem fogunk unatkozni - mi vár ránk a jövő héten?

2017. szeptember 24., 15:10

Nem sok, az igaz, de cserébe fontosak: szó lesz a foglalkoztatottságról és a munkanélküliségről, és megtudjuk, hogyan teljesített az ipar az elmúlt hónapban. A gazdáknak is érkeznek fontos hírek, kiderül, mennyire volt eredményes az idei aratás, de arról is érkezik jelentés, hogy hogyan teljesített a kormányzati szektor az elmúlt negyedévben. Makronaptár.

Relatíve kevés, de viszonylag fontos makrogazdasági adat jelenik meg a jövő héten, a statisztikai hivatal gyakorlatilag minden napra tartogat valami közölnivalót. Lássuk, miről kapunk hírt a jövő héten!

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal a kalászos gabonák idei terméseredményeit. Tavaly egyébként kifejezetten jó évünk volt gabonákból, ekkor 5,1 százalékkal több, 7,9 millió tonna kalászos gabona termett, méghozzá a tavalyinál 0,4 százalékkal kisebb területen. A termésátlagok valamennyi gabonánál felülmúlták a 2015-öst. A búza termésátlaga közel 20 százalékkal haladta meg 2016-ban az elmúlt öt év átlagát. Az ekkor elért 5,592 millió tonnás búzatermés 4,9 százalékkal volt több a 2015-ösnél, és 17,6 százalékkal nagyobb az elmúlt öt év átlagánál.

Hirdetés

Kedden és csütörtökön pihenőnapot kapunk markoadatokból, ekkor az ÁKK közli majd legfrissebb adatait a legfrissebb állampapír-aukciókról és a hozamokról.

Szerdán azonban újabb pakkot kapunk, ekkor a foglalkoztatottság-munkanélküliség június-augusztusi adatait közli a KSH. Az előző gördülő három hónapban május-júliusban 4 millió 434 ezer volt foglalkoztatottak átlagos létszáma, ami mintegy 62 ezerrel volt több, mint egy évvel korábban. Az előző három hónapos periódus átlagához viszonyítva is 14 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma.

Forrás: KSH / Privátbankár

A munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 35 ezerrel 193 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,8 százalékponttal 4,2 százalékra csökkent az egy évvel korábbihoz képest május-júliusban.

Végezetül pénteken az ipari termelői árak augusztusi alakulásáról, és a kormányzati szektor második negyedévi egyenlegéről kapunk majd adatokat. Júliusban az ipari termelői árak 1,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, ezzel tovább lassult az emelkedés üteme a júniusi 1,5 és a májusi 2,7 százalék után.

Forrás: KSH

A lassulást a belföldi értékesítési árak okozták, ezek átlagosan 2,2 százalékkal nőttek az előző havi 3,2 százalék után, míg a forintban számolt exportárak ugyanúgy 0,8 százalékkal nőttek éves összevetésben, mint júniusban.

A kormányzati szektor az előzetes adatok szerint 178,3 milliárd forint többlettel zárta az idei első negyedévet, ez a GDP 2,0 százaléka volt, a többlet az előző év azonos időszakához képest 44,3 milliárd forinttal, GDP arányosan 0,4 százalékponttal magasabb.

Forrás: KSH *A magánnyugdíjpénztári vagyonnal együtt.

A kormányzati szektor bevétele 3938,6 milliárd, kiadása 3760,3 milliárd forint volt. Az egyenleg változása a bevételeknek a kiadásoknál nagyobb mértékű növekedéséből adódott.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Gyenge a forint, szakad a Mol, tépik a Nordtelekomot

Gyenge a forint, szakad a Mol, tépik a Nordtelekomot

A részvénypiacok nem túl vidámak, ami érthető is, miután Amerika minden nap lenn zár a napközbeni felpattanás után. Európa kicsit esik, a BUX nagyot, élen a Mollal, de limittel ugrik a Nordtelekom, miután magas áron emel tőkét a cég. Nem tudja összeszedni magát a forint.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?