Hirdetés
Hirdetés

Nem köthet békét egymással a két Korea

2018. április 23., 06:07

A hirtelen békeoffenzívát indító észak-koreai vezető arról beszél, hogy békét kötne népe déli felével, csak hogy ez nem is olyan egyszerű, miután hivatalosan háborúban állnak, de a tűzszünetet nem velük kötötte országa, hanem Amerikával és Kínával. Mindenesetre most létrehozott egy ósdi telefonvonalat a két Korea, bár skype-on, viberen és hasonlókon bármikor beszélhetnének.

Megállt az idő

Úgy néz ki, mintha megállt volna az idő a Koreai–félszigeten, annak ellenére, hogy a hírek hónapok, sőt évek óta az ottani konfliktusról, és mindenekelőtt az ifjú, de harmadik generációs dinasztikus diktátorról, Kim Dzsongunról szólnak. A féktelen fenyegetőzés, majd az atomhatalommá válás után most nagy kanyarral békeoffenzívára váltó Kim azt emlegeti, hogy békét kötne Dél-Koreával, csakhogy ebből a szempontból 65 éve állt meg az idő, pontosabban fagyott be a háború, de nem a két Korea kötötte a tűzszünetet.

Most így felmerül, hogy Dél-Korea tud-e technikailag békét kötni Északkal, vagy szükség van az Amerikai Egyesült Államokra és Kínára, netán nevükben az ENSZ-re, hogy jogilag aggálymentesen létrejöhessen a béke. Ettől persze még komoly megállapodásra juthatnak a felek, kvázi békét köthetnek, csökkenthetik az egymás elleni fenyegetettséget. A héten a tervek szerint találkozni fog a két vezető, de az is olyan kacifántosan zajlik, ahogy az elmúlt 65 évben mindig: nem lépik át a közös határt, nem mennek át a másik országba, hanem a határvonal fölé odatolnak egy asztalt, és mindenki leül a saját oldalára.

Hirdetés

65 éves kommunikáció

A telekommunikáció ugyancsak ódivatú kissé: bejelentették, hogy létrehoztak egy közvetlen telefonvonalat, amely csodák csodája, még videó-telefonálást is lehetővé tesz. Ez a hidegháború idején volt nagy esemény, amikor nem léteztek még számítógépes kapcsolatok (eleinte még műholdasak sem), így ha sikerült egy közvetlen kábelt kihúzni két ellenséges ország vezetőjének dolgozószobája között, páratlan sikernek számított.

Ma ez már kissé vicces hír, hisz ha szeretne egymással kommunikálni a két vezető, ugyanolyan egyszerű lehetőségei vannak erre, mint az emberiség nagy részének: felhívják egymást egy-egy mobiltelefonon, esetleg viberen, netalán, ha nem bíznának a mobilhálózatban, ott az internet, egy-egy laptopon beindíthatják a skype-ot, vagy bármely hasonló rendszert.

Egyesülés kizárva

A két Korea esetében ez szinte szimbolikus is, mivel 65 év lemaradást kell valahogy bepótolni az egymás közti kapcsolatokban. Ez hosszú idő: időközben a kapitalista Dél-Korea a világ egyik legfejlettebb és leggazdagabb országa lett, a kommunista Észak az egyik legszegényebb maradt. Nem is lenne egyszerű dolguk, ha hirtelen egymásra találnának és egyesülnének, mint Németország.

Erről azonban szó sincs, hisz Kelet-Németországban összeomlott a kommunista rezsim, ahogy a Szovjetunió kiállt mögüle, Kim Dzsongun viszont láthatóan elemében van, szilárdan kezében a hatalom, minden külső segítség nélkül. Sőt, nagy csinnadrattával atomhatalommá fejlesztette országát, így aztán tart is tőle mindenki, most lelkesen tárgyalnak vele a kínai elnöktől az orosz külügyminiszteren át a CIA főnökéig, leendő amerikai külügyminiszterig.

Csúcsra járatott békeoffenzava

A héten Dél-Korea elnöke ül tárgyalóasztalhoz Kimmel, egyelőre a határvonal feletti asztalnál, és utána jön a legnagyobb diplomáciai siker, ha összejön: az amerikai elnökkel való találkozás. Ennek helyét egyébként még bonyolultabb összehozni: olyan ország jöhet szóba, amely semleges, és nem fél Kim Dzsongun felkeresni.

Közben Kim Dzsongun még egy nagyot rátolt a békeoffenzívára: közölte, hogy bezárja a nukleáris kísérleti telepet. Nem nagy ügy, hisz nincs már rá szükség, a fegyverek kész vannak, bevethetők bármikor. Kíváncsian várjuk, hogy tényleg lesz-e békekötés és leszerelés, vagy a világ egyik legnagyobb békeoffenzívának álcázott átveréséről van szó.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?