3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az utóbbi években világszerte hódított az aggodalom, hogy szép lassan vége a kínai növekedésnek, és akkor nem lesz, aki húzza a világgazdaságot. Most fellélegezhetnek a pesszimisták, a második negyedévben 6,9 százalék volt az éves ütem, bármelyik ország megirigyelné, kivéve Indiát, amelyik még gyorsabban növekszik, igaz, nagy mélységből.

Az adat 2016 második negyedévvel való összevetésre vonatkozik, és az idei első negyedév is erős volt, így trendszerűnek tekinthető a vártnál erősebb növekedés. Peking előrejelzése az év egészére 6,5 százalék volt, ezt valószínűleg ugyancsak sikerül majd felülteljesíteni. Ez különösen szép teljesítmény egy olyan országtól, amely közel negyven éve igen nagy ütemben növekszik, és jó úton halad afelé, hogy a világ legnagyobb gazdasága legyen.

Mikor lesz helycsere?

Az elmúlt években ezt sokan megkérdőjelezték, mondván, annyira lelassul a kínai növekedés, hogy az utolérés és előzés a távoli jövő ködébe vész. Nézzük most meg, hogy ha a jelenlegi tendenciák fennmaradnak, mennyi időre lesz szükség a nagy cseréhez. Az amerikai GDP az IMF és a Világbank szerint tavaly kb. 18,5 ezer milliárd dollár volt, a kínai 11,2 ezer milliárd. Ezek szerint Kínának az amerikai növekedésen felül még összesen 65 százalékkal kell nőnie az áhított első helyhez (vásárlóerő-paritáson már első, de ennek nincs gyakorlati jelentősége, azt inkább az egy főre jutó GDP adatnál szokták figyelembe venni).

Ha a jelenlegi helyzetből indulunk ki, amikor a két ország növekedése között kb. 5 százalék a különbség, akkor tavalyhoz képest 10 évre lenne szükség, vagyis 2026-ban következne be a döntő pillanat. Azt persze nehéz feltételezni, hogy a következő 9 évben ugyanekkora lesz a kínai növekedés, de arra egyre nagyobb esély van, hogy csak lassan fog visszaesni. Ha azzal számolunk hogy a következő bő évtizedben 4 százalék lesz a két ország növekedésének különbsége, akkor 12 évre van szükség. A 4 százalék persze átlag, amibe belefér, hogy még pár évig 5 százalék a különbség, az időszak vége felé már csak 3.

Jól fognak élni

A jelenlegi folyamatok szerint tehát jó esély van rá, hogy 2030-ig mégiscsak Kína lesz nominálisan is a világ legnagyobb gazdasága. Természetesen az egy főre jutó GDP Kínában ekkor a negyede lesz az amerikainak, mivel a kínai lakosság nagyjából négyszerese az amerikainak. Vásárlóerő-paritáson viszont már most is csak négyszeres az adat, így az utoléréskor az egy főre jutó reál GDP, vagyis gyakorlatilag az életszínvonal már meghaladja majd az amerikai 40 százalékát.

Ingatlanlufi

Rövidtávon egy aggasztó dolog van a kínai gazdaságban: az ingatlanlufi fújása. Egy ilyennek a kidurranása rendszerint meg szokta viselni, visszaveti a gazdasági növekedést, viszont pont emiatt a kínai kormány közbeavatkozott, és adminisztratív korlátozásokkal próbálja hűteni a piacot. Ez olyan aggodalmakhoz vezetett, hogy maguk az intézkedések fékezik a gazdaságot, de ez mint látjuk, nem igazolódott, viszont van remény rá, hogy így valóban tompább lesz a pukkadás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG