Hirdetés
Hirdetés

Németország visszaesik a demográfiai ranglistán, de mi lesz 30 év múlva?

Fellegi Tamás, 2018. augusztus 03., 17:01

Németország már a világháborúk idején is a világ egyik legnépesebb országa volt, az 1990-es egyesülés idejére már a 12. helyre esett vissza, most viszont már a 17-en van, és épp ketten készülnek előzni. A lényeg persze nem Németország, az csak egy jó viszonyítási pont, hogy a mostanában hatalmasra növekedők hogy hagyják le a régi népes országokat.

A világban élesen kettéváltak a demográfiai folyamatok, és Németország jó példa az egyik irányra. A 19.században hatalmas népességűre növekedett ország lakossága a 2. világháború előtt már 70 milliós volt, és most 82 milliós, tehát már alig növekedett. A termékenység igen alacsony, akárcsak nálunk, bevándorlás nélkül gyorsan csökkenne a népesség, jelenleg a bevándorlás tartja szinten azt.

A másik véglet

A folyamat Európa sok országában és Japánban is jellemző, ugyanakkor az országok egy csoportja, elsősorban Afrikában a népességnövekedés rendkívül gyors szakaszában van: nem ritka, hogy évente 3 százalékkal nő a népesség. Máshol már csökken a százalékos ütem, de még mindig elég magas ahhoz, hogy gyorsan maguk mögött hagyják a korábbi nagy népességű, ma már szagnáló, főleg európai országokat.

Hirdetés

A legnagyobbak

Kína és India mindig is az első helyen álltak, ez most is így van, de most az 1,35 milliárdos India készül megelőzni az 1,41 milliárdos Kínát. A harmadik helyen az Egyesült Államok áll 327 millió lakossal, őt viszont meg fogja előzni a most 190 millió lakosú, de évi 3 százalékos ütemben növekvő Nigéria, ahol ráadásul nem is látszik, mikor fog csökkenni az ütem. A mai negyedik helyezett Indonézia 265 millió lakosával már lassuló ütemet mutat, akárcsak a 210 millió lakosú Brazília.

Akik előztek

Az ENSZ adatai szerint Németország, ha egyben lett volna, 1955-ben még a 7. legnépesebb lett volna, mire egyesült, már a 12. lett, közben előzte meg Nigéria, Pakisztán, Indonézia, Banglades és Mexikó. Az ezredfordulóig aztán nem történt változás, vagyis új jelentkező nem lépte át a határt, utána viszont sorban jöttek a gyors növekedők: Etiópia (ma 110 milliós), Fülöp-szigetek (ma 107 milliós), Egyiptom (100 millió) és Vietnam (96 millió). Tavaly előzött a Kongói Demokratikus Köztársaság (most 84 millió lakója van), így Németország a 17. helyre szorult. Ebből azonban pár hónapon belül a 19. lesz: Törökország és Irán lakossága közelíti a 82 milliót, ők is előznek.

A következő 30 év

Az előrejelzések szerint a 19. hely aztán nagyjából 10 évig tartható lesz, akkor viszont előzni fog a most 59 millió lakosú Tanzánia. Pár évvel később ugyanezt teszi a most 51 milliós Kenya, majd következik a most 44 milliós Uganda. Németország népessége várhatóan 80 millió körül lesz 30 év múlva is, mert bár a termékenység továbbra is alacsony lesz, az előrejelzések szerint a bevándorlás nem fog annyira visszaszorulni, hogy ezt ne ellensúlyozza.

Európán belül érthető módon nem lesznek nagy változások, Oroszország megtartja első, Németország második helyét, de megközelíti őt Nagy-Britannia, ahol az ország népessége újratermeli önmagát, de a bevándorlás a jelenlegi 66 millióról 75-77 millióra növelheti a népességet. Hasonló a helyzet Franciaországban, ahol szinte ugyan ezek a számok, lemarad viszont Olaszország, melynek most 59 milliós népessége 2-3 millióval csökkenni fog.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi köcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

A múlt év őszén komoly esés indult az amerikai tőzsdéken, amely decemberben összeomlásba torkollott. Nem csak a befektetők estek pánikba, hanem amerikai kormányzati tényezők is, sőt, maga a jegybank szerepét betöltő Fed is. Nos, mindez csak ijesztés volt, a héten az árfolyamok immár az őszi szintekre emelkedtek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Advertisement

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?