Hirdetés
Hirdetés

Németország visszaesik a demográfiai ranglistán, de mi lesz 30 év múlva?

Fellegi Tamás, 2018. augusztus 03., 17:01

Németország már a világháborúk idején is a világ egyik legnépesebb országa volt, az 1990-es egyesülés idejére már a 12. helyre esett vissza, most viszont már a 17-en van, és épp ketten készülnek előzni. A lényeg persze nem Németország, az csak egy jó viszonyítási pont, hogy a mostanában hatalmasra növekedők hogy hagyják le a régi népes országokat.

A világban élesen kettéváltak a demográfiai folyamatok, és Németország jó példa az egyik irányra. A 19.században hatalmas népességűre növekedett ország lakossága a 2. világháború előtt már 70 milliós volt, és most 82 milliós, tehát már alig növekedett. A termékenység igen alacsony, akárcsak nálunk, bevándorlás nélkül gyorsan csökkenne a népesség, jelenleg a bevándorlás tartja szinten azt.

A másik véglet

A folyamat Európa sok országában és Japánban is jellemző, ugyanakkor az országok egy csoportja, elsősorban Afrikában a népességnövekedés rendkívül gyors szakaszában van: nem ritka, hogy évente 3 százalékkal nő a népesség. Máshol már csökken a százalékos ütem, de még mindig elég magas ahhoz, hogy gyorsan maguk mögött hagyják a korábbi nagy népességű, ma már szagnáló, főleg európai országokat.

Hirdetés

A legnagyobbak

Kína és India mindig is az első helyen álltak, ez most is így van, de most az 1,35 milliárdos India készül megelőzni az 1,41 milliárdos Kínát. A harmadik helyen az Egyesült Államok áll 327 millió lakossal, őt viszont meg fogja előzni a most 190 millió lakosú, de évi 3 százalékos ütemben növekvő Nigéria, ahol ráadásul nem is látszik, mikor fog csökkenni az ütem. A mai negyedik helyezett Indonézia 265 millió lakosával már lassuló ütemet mutat, akárcsak a 210 millió lakosú Brazília.

Akik előztek

Az ENSZ adatai szerint Németország, ha egyben lett volna, 1955-ben még a 7. legnépesebb lett volna, mire egyesült, már a 12. lett, közben előzte meg Nigéria, Pakisztán, Indonézia, Banglades és Mexikó. Az ezredfordulóig aztán nem történt változás, vagyis új jelentkező nem lépte át a határt, utána viszont sorban jöttek a gyors növekedők: Etiópia (ma 110 milliós), Fülöp-szigetek (ma 107 milliós), Egyiptom (100 millió) és Vietnam (96 millió). Tavaly előzött a Kongói Demokratikus Köztársaság (most 84 millió lakója van), így Németország a 17. helyre szorult. Ebből azonban pár hónapon belül a 19. lesz: Törökország és Irán lakossága közelíti a 82 milliót, ők is előznek.

A következő 30 év

Az előrejelzések szerint a 19. hely aztán nagyjából 10 évig tartható lesz, akkor viszont előzni fog a most 59 millió lakosú Tanzánia. Pár évvel később ugyanezt teszi a most 51 milliós Kenya, majd következik a most 44 milliós Uganda. Németország népessége várhatóan 80 millió körül lesz 30 év múlva is, mert bár a termékenység továbbra is alacsony lesz, az előrejelzések szerint a bevándorlás nem fog annyira visszaszorulni, hogy ezt ne ellensúlyozza.

Európán belül érthető módon nem lesznek nagy változások, Oroszország megtartja első, Németország második helyét, de megközelíti őt Nagy-Britannia, ahol az ország népessége újratermeli önmagát, de a bevándorlás a jelenlegi 66 millióról 75-77 millióra növelheti a népességet. Hasonló a helyzet Franciaországban, ahol szinte ugyan ezek a számok, lemarad viszont Olaszország, melynek most 59 milliós népessége 2-3 millióval csökkenni fog.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Lemond európai parlamenti mandátumáról Heinz-Christian Strache. Az ibizai videóbotrányba belebukott szabadságpárti politikus ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy visszatér a politikai életbe, amint fény derül a történtek hátterére. Befolyását addig is megőrizheti, felesége ugyanis szinte biztosan tagja lesz az új osztrák parlamentnek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?