Hirdetés
Hirdetés

Nincs kizárva, hogy idén lesz egy kamatemelés

2019. január 11., 17:20
Cimkék
kamatemelés
, ecb

Ewald Nowotny lát arra esélyt, hogy emeljen az EKB.

Az euróövezeti gazdaság teljesítménye a vártnál gyengébben alakul, de az Európai Központi Bank (EKB) által decemberben felvázolt növekedési forgatókönyv továbbra is érvényes, és még mindig lehetséges, hogy idén kamatot emel az euróövezeti jegybank - jelentette ki Ewald Nowotny, az osztrák központi bank elnöke pénteken.

Az ipari termeléstől kezdve a hangulatindexekig egy sor euróövezeti mutató gyengesége keltett csalódást az utóbbi hónapokban, és egyes elemzők már attól tartanak, hogy Németország, az eurózóna legnagyobb gazdasága technikai recesszióba kerülhetett a negyedik negyedévben az egyik húzóágazat, az autógyártás nehézségei miatt.

Nowotny, aki az EKB kormányzótanácsának egyik legrégebbi tagja és a héják közé, azaz a monetáris szigorítást támogató táborába tartozik, újságíróknak kifejtette: "tudatában voltunk a kockázatoknak, de az alaptörténet (a decemberben felvázolt helyzetkép) még mindig érvényes". Az osztrák bankár arra számít, hogy a közeljövőben nem módosítják jelentősebben a monetáris politikát.

Hirdetés

El tud képzelni egy kamatemelést

Arra a kérdésre válaszolva, hogy még mindig lát-e esélyt egy idei kamatemelésre, miközben a piacok már csak 2020-ra várják ezt a lépést, Nowotny kijelentette, hogy az EKB előrejelzése változatlan, és nagyon is el tud képzelni egy ilyen döntést.

Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy döntés még nem született, a tanácstagok a friss adatok alapján alakítják ki álláspontjukat és hoznak döntést.

Szokásos, negyedévenként kiadott prognózisában a kormányzótanács 0,1 százalékponttal csökkentette euróövezeti növekedési előrejelzését a fékező kockázatok erősödésére hivatkozva. Így a tavalyi évre 2,0 százalék helyett 1,9 százalékot, az idei évre pedig a korábban jósolt 1,8 százalék helyett 1,7 százalékot vár.

Az EKB kormányzótanácsa legközelebb január 24-én ül össze. Nagy politikai változtatásokra senki nem számít, de a befektetők úgy gondolják, hogy az euróövezeti jegybank módosítja politikai üzenetét, elismerve a gazdasági növekedés gyengülését.

A kormányzótanács legutolsó, decemberi ülésén lezárta az EKB masszív eszközvásárlási programját, és változatlanul hagyta az irányadó kamatot. A testület a tanácskozás után kiadott közleményében megerősítette, hogy az irányadó kamatok legalább 2019 nyaráig változatlanok maradnak, de addig mindenképpen, amíg szükséges annak biztosításához, hogy az inflációt tartósan a célszám körül tartsák.


Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?