Hirdetés
Hirdetés

Nincs kizárva, hogy idén lesz egy kamatemelés

2019. január 11., 17:20
Cimkék
kamatemelés
, ecb

Ewald Nowotny lát arra esélyt, hogy emeljen az EKB.

Az euróövezeti gazdaság teljesítménye a vártnál gyengébben alakul, de az Európai Központi Bank (EKB) által decemberben felvázolt növekedési forgatókönyv továbbra is érvényes, és még mindig lehetséges, hogy idén kamatot emel az euróövezeti jegybank - jelentette ki Ewald Nowotny, az osztrák központi bank elnöke pénteken.

Az ipari termeléstől kezdve a hangulatindexekig egy sor euróövezeti mutató gyengesége keltett csalódást az utóbbi hónapokban, és egyes elemzők már attól tartanak, hogy Németország, az eurózóna legnagyobb gazdasága technikai recesszióba kerülhetett a negyedik negyedévben az egyik húzóágazat, az autógyártás nehézségei miatt.

Nowotny, aki az EKB kormányzótanácsának egyik legrégebbi tagja és a héják közé, azaz a monetáris szigorítást támogató táborába tartozik, újságíróknak kifejtette: "tudatában voltunk a kockázatoknak, de az alaptörténet (a decemberben felvázolt helyzetkép) még mindig érvényes". Az osztrák bankár arra számít, hogy a közeljövőben nem módosítják jelentősebben a monetáris politikát.

Hirdetés

El tud képzelni egy kamatemelést

Arra a kérdésre válaszolva, hogy még mindig lát-e esélyt egy idei kamatemelésre, miközben a piacok már csak 2020-ra várják ezt a lépést, Nowotny kijelentette, hogy az EKB előrejelzése változatlan, és nagyon is el tud képzelni egy ilyen döntést.

Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy döntés még nem született, a tanácstagok a friss adatok alapján alakítják ki álláspontjukat és hoznak döntést.

Szokásos, negyedévenként kiadott prognózisában a kormányzótanács 0,1 százalékponttal csökkentette euróövezeti növekedési előrejelzését a fékező kockázatok erősödésére hivatkozva. Így a tavalyi évre 2,0 százalék helyett 1,9 százalékot, az idei évre pedig a korábban jósolt 1,8 százalék helyett 1,7 százalékot vár.

Az EKB kormányzótanácsa legközelebb január 24-én ül össze. Nagy politikai változtatásokra senki nem számít, de a befektetők úgy gondolják, hogy az euróövezeti jegybank módosítja politikai üzenetét, elismerve a gazdasági növekedés gyengülését.

A kormányzótanács legutolsó, decemberi ülésén lezárta az EKB masszív eszközvásárlási programját, és változatlanul hagyta az irányadó kamatot. A testület a tanácskozás után kiadott közleményében megerősítette, hogy az irányadó kamatok legalább 2019 nyaráig változatlanok maradnak, de addig mindenképpen, amíg szükséges annak biztosításához, hogy az inflációt tartósan a célszám körül tartsák.


Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Németországban a jelenleg 55-65 éves generációnak megy a legjobban a sora. A következő években viszont nyugdíjba vonulnak a baby boomerek, és ezzel nem kis fejtörést okoznak majd az állami nyugdíjrendszernek. A Fidelity International megvizsgálta, milyen lehetőségeket kínál a demográfiai lavina a befektetők számára és hogyan készülhetünk fel rájuk okosan.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?