Hirdetés
Hirdetés

Nincs kizárva, hogy idén lesz egy kamatemelés

2019. január 11., 17:20
Cimkék
kamatemelés
, ecb

Ewald Nowotny lát arra esélyt, hogy emeljen az EKB.

Az euróövezeti gazdaság teljesítménye a vártnál gyengébben alakul, de az Európai Központi Bank (EKB) által decemberben felvázolt növekedési forgatókönyv továbbra is érvényes, és még mindig lehetséges, hogy idén kamatot emel az euróövezeti jegybank - jelentette ki Ewald Nowotny, az osztrák központi bank elnöke pénteken.

Az ipari termeléstől kezdve a hangulatindexekig egy sor euróövezeti mutató gyengesége keltett csalódást az utóbbi hónapokban, és egyes elemzők már attól tartanak, hogy Németország, az eurózóna legnagyobb gazdasága technikai recesszióba kerülhetett a negyedik negyedévben az egyik húzóágazat, az autógyártás nehézségei miatt.

Nowotny, aki az EKB kormányzótanácsának egyik legrégebbi tagja és a héják közé, azaz a monetáris szigorítást támogató táborába tartozik, újságíróknak kifejtette: "tudatában voltunk a kockázatoknak, de az alaptörténet (a decemberben felvázolt helyzetkép) még mindig érvényes". Az osztrák bankár arra számít, hogy a közeljövőben nem módosítják jelentősebben a monetáris politikát.

Hirdetés

El tud képzelni egy kamatemelést

Arra a kérdésre válaszolva, hogy még mindig lát-e esélyt egy idei kamatemelésre, miközben a piacok már csak 2020-ra várják ezt a lépést, Nowotny kijelentette, hogy az EKB előrejelzése változatlan, és nagyon is el tud képzelni egy ilyen döntést.

Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy döntés még nem született, a tanácstagok a friss adatok alapján alakítják ki álláspontjukat és hoznak döntést.

Szokásos, negyedévenként kiadott prognózisában a kormányzótanács 0,1 százalékponttal csökkentette euróövezeti növekedési előrejelzését a fékező kockázatok erősödésére hivatkozva. Így a tavalyi évre 2,0 százalék helyett 1,9 százalékot, az idei évre pedig a korábban jósolt 1,8 százalék helyett 1,7 százalékot vár.

Az EKB kormányzótanácsa legközelebb január 24-én ül össze. Nagy politikai változtatásokra senki nem számít, de a befektetők úgy gondolják, hogy az euróövezeti jegybank módosítja politikai üzenetét, elismerve a gazdasági növekedés gyengülését.

A kormányzótanács legutolsó, decemberi ülésén lezárta az EKB masszív eszközvásárlási programját, és változatlanul hagyta az irányadó kamatot. A testület a tanácskozás után kiadott közleményében megerősítette, hogy az irányadó kamatok legalább 2019 nyaráig változatlanok maradnak, de addig mindenképpen, amíg szükséges annak biztosításához, hogy az inflációt tartósan a célszám körül tartsák.


1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?