4p
Lassan visszatér nyári szabadságáról az Európai Központi Bank kormányzótanácsa, és minden eddiginél nagyobb nyomás fog nehezedni rá, hogy döntést hozzon a fedezetlen kötvényvásárlás, azaz pénznyomtatás leállításáról. Ha nem esik jól egyben, lehet fokozatosan csökkentve, erre az angol taper szó, amit mi persze csak tapírnak mondunk.

A dolgok mostani állása szerint év végig tart a havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási program, melyet korábban 80 milliárdról csökkentettek le, de akkor gondosan kerülték a tapír szó említését. Most a következő két ülésen, a szeptemberin és az októberin kell döntést hozniuk, a továbbiakról. Három lehetőség van: az egyik a program befejezése december 31-én minden teketória nélkül, a másik a változatlan folytatása, végül a harmadik a tapír, amikor mondjuk fél év alatt havi 10 milliárdos csökkentésekkel szüntetik meg a programot.

Minden együtt áll

Normál körülmények között ez a döntés nem okozna gondot, de az idők során annyira hozzászokott az EKB a változatlansághoz, hogy eddig képtelenek voltak elszánni magukat a döntésre annak ellenére, hogy az eurózóna gazdaságának összessége már rég nem indokolja a pénzesőt. A munkaerőpiac szakadatlanul javul, a legnagyobb országban, a németeknél gyakorlatilag megszűnt a munkanélküliség, és a magas munkanélküliségű, főleg déli tagállamokban is gyorsan csökken.

Az EKB inflációs célja 1,9 százalék, amit az adat már el is ért, de a leginkább figyelt maginfláció is 1,2 százalékon áll, vagyis a korábbi deflációs félelmeket le lehet zárni, pláne, hogy amint sokszor említettük, a defláció akkor veszélyes, ha magas vagy növekvő munkanélküliséggel párosul, miközben most épp az ellenkezőt látjuk. Az extrém méretű pénzeső amúgy is egy válságkezelési eszköz, ami olyankor indokolt, mint a 2008-as válság volt, vagy még inkább az 1929-32-es, klasszikus deflációs spirál idején.

Nekik is nehezen ment

Az első lépést egyébként az amerikai FED is nehezen tette meg, nem annyira a saját kötvényvásárlási programjának tapír módszerrel való kivezetésekor, hanem az első és második kamatemeléskor. Mindent kitaláltak, hogy miért lehetne mégis deflációnak nézni az inflációt vagy munkanélküliségnek a teljes foglalkoztatottságot, mire utólag aztán Trump elnök meg is vádolta a Fedet, hogy politikai megrendelésre dolgozik. Mindenesetre Trump megválasztásakor abbamaradt a bizonytalankodás, zajlik az ésszerű kamatemelés, sőt, nemsoká indul a kiszórt pénz fokozatos bevonása, vagyis az amerikai monetáris politika már normalizálódik.

A dollár már beárazta

Most Mario Draghi jegybankelnökön is egyre nagyobb a nyomás, hogy végre lépjen az amerikai útra, a devizapiacok már bőven el is kezdték beárazni a folyamatot, nevezetesen azt, hogy az euró és a dollár közötti hozamkülönbség hosszabb távon ki fog egyenlítődni, miután csak idő kérdése, hogy az EKB monetáris politikája is normalizálódjon. Az euró ennek következtében a dollárhoz képest a paritás közeli szintekről 1,20-ig szaladt fel, ami persze a dollár-forint árfolyamban is megmutatkozott, hisz 300-ról 253 forintig ereszkedett a zöldhasú.

Dollár/forint

És a forint?

A forintnak az euróhoz képesti árfolyamára vélhetően nem lesz lényeges hatással, az EKB pénznyomtatásának megszűntetése, de ha ehhez kamatemelés is társul, vagy egyszerűen csak megemelkednek az eurós kötvények hozamai, akkor ez kedvezőtlen lehet a forint számára. Igaz, hogy az EKB kamatemelésének megkezdésekor vélhetően az MNB is változtat monetáris politikáján, hisz az utóbbi években az volt a tendencia, hogy igazodunk az EKB-hoz, és ez érthető is, hisz a magyar gazdaság ezer szálon kötődik az eurózóna gazdaságához.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG