4p
A KSH legfrissebb adatai alapján tovább kell várnunk a demográfiai fordulatra Magyarországon: az év első hét hónapjában ugyan valamivel lassabb tempóban fogyott a magyar lakosság, mint egy éve, de ez csak annak következménye, hogy valamivel kevesebben haltak meg idén január és július között, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Eközben ugyanis a születések száma is tovább mérséklődött.

A halálozások száma 2,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly, a születéseké pedig 1,9 százalékkal. 77 059-en haltak meg, 51 356 gyermek jött világra hét hónap alatt - a természetes fogyás 25 703 fő volt, ez 4,2 százalékkal kevesebb, mint egy éve. A javulás főként annak köszönhető, hogy míg tavaly az év első hónapjaiban szokatlanul magas volt a halálozások száma (a KSH korábbi értékelése szerint a durva influenzajárvány következtében), idén viszont nem volt ilyen kiugró érték januárban.

A júliusi hónap egyébként rontott az összképen: míg a születések száma (8264) gyakorlatilag nem változott a tavaly júliusi adathoz képest, az elhunytak száma 3,6 százalékkal nőtt a hónapban.

Messze van a fennmaradáshoz szükséges termékenység

A teljes termékenységi arányszám becsült értéke 1,46 volt az év eddig eltelt időszakában. Ez a szám azt mutatja meg, hogy ha az adott év termékenységi adatai állandósulnának, akkor egy nő élete folyamán átlagosan hány gyermeknek adna életet - másképp mondva ez tulajdonképpen a szülőképes korú női népességre jutó születések átlaga. Az előző év azonos időszakához képest ez az adat nem változott. Az "egyszerű reprodukcióhoz", tehát a fennmaradáshoz szükséges arányszám 2,1 gyermek lenne - a fejlett országokban legalábbis ezt az értéket tekintik annak.

A teljes termékenységi arány alakulása, narancssárgával a fennmaradáshoz szükséges 2,1-es arányszám. 1901-ben 5,32 volt a mutató értéke, 1910-ben 4,86, 1921-ben 3,80, 1930-31-ben 2,84, 1940-41-ben 2,84. Forrás: KSH / Privátbankár.hu

Egyelőre tehát semmi jele annak, hogy megállna a népességszám 1980-as évek óta tartó hanyatlása:

Kevesebben állnak az anyakönyvvezető elé

Idén hét hónap alatt 28 294 pár kötött házasságot - ez 0,7 százalékkal, 209-cel kevesebb, mint tavaly január és július között. A házasságkötési szezon egyébként elég felemásra sikerült: míg idén júniusban sokkal (7,8 százalékkal) többen házasodtak össze, mint egy éve, júliusban 10 százalékos csökkenést mértek. A KSH szerint ez leginkább annak következménye, hogy idén júliusban eggyel kevesebb hétvége volt, mint tavaly.

Már megint megbukott a Soros-terv - nem pótolják menekültek a fogyatkozó magyarságot

A KSH egyébként frissítette a Magyarországra érkezett menedékkérők és a nemzetközi védelemben részesülők számát tartalmazó adattáblát is. Ebből kiderül: a második negyedévben mindössze 159 menedékkérő érkezett az országba; közülük 30-an menekült státuszt kaptak, 47-en oltalmazott státuszba kerültek, 5 ember pedig csak befogadott státuszt kapott (a kategóriák magyarázata alább).

Idén összesen 453 menedékkérőnk volt, 53 ember menekült, 257 ember oltalmazott státuszt kapott, 17 ember pedig befogadott lett - így újra elmondhatjuk, hogy a kormány által oly sokszor leleplezett Soros-terv végérvényesen megbukott, megint nem sikerült elárasztani az országot migránsokkal. Ennek ellenére azért a legújabb kormányzati "tájékoztató" kampány nem áll le, ahogy a kormány is tovább vívja harcát Brüsszellel a témában.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal összefoglalója szerint a menekültek és oltalmazottak a magyar állampolgárokkal megegyező feltételekkel jogosultak valamennyi jogszabály és helyi rendelet alapján nyújtott szociális támogatásra és ellátásra. Státuszuk a magyar állampolgárokéhoz hasonló jogokat biztosít számukra, illetve kötelezettségekkel terheli őket. A menekültek és az oltalmazottak sem rendelkeznek választójoggal, de a menekültek az önkormányzati választáson és helyi népszavazásokon részt vehetnek. A befogadottak pedig csak ideiglenesen maradhatnak Magyarországon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG