1p
Történetében harmadszor rendezhet olimpiát London, ezt egyetlen más rendező város sem mondhatja el magáról. 2005-ben, mikor kihirdették a pályázat győztesét, nagy volt az eufória a brit fővárosban. A 2008-ban kitört válság és a recesszió ellenére London a történelem második legdrágább olimpiájának megrendezésére készül - javarészt közpénzből. A szervezők állítása szerint nem luxusról, hanem üzletről van szó: busás haszonra számítanak.

A gazdasági recesszió idején megrendezett olimpiát sok brit szükségtelen luxusnak tartja. A június 27-én kezdődő Játékokra London eddig 11,8 milliárd eurót költött, ezzel a 2012-es olimpia minden idők második legdrágábbja lesz a 2008-as pekingi Játékok után.

Hugh Robertson sportért és olimpiáért felelős miniszter nem győzi hangsúlyozni, hogy a büdzsét még 2005-ben állította össze a szervezőbizottság, miután a brit főváros megnyerte a rendezés jogát, akkor pedig igencsak messze volt még a gazdasági világválság. A krízis és a recesszió, valamint a magas államadósság sem írta át azonban az eredeti elképzeléseket, nem mondhatnánk, hogy a britek spóroltak a rendezésen. Egy olimpia ugyanakkor nemcsak presztízskérdés, hanem befektetés is - épp Londonban ne tudnák ezt?



A világ legnagyobb sporteseményének rendezési költségeit főként brit polgárok adófontjaiból állják, ez egészül ki közel 2 milliárd fontnyi magántőkével, ami a jegyértékesítésből (a belépők nagy részét már sikerült értékesíteni) és a szponzori pénzekből jön össze. Ezt a pénzt az utolsó penny-ig a rendezési költségekre fordítják.

A Downing Streeten igyekeztek kihangsúlyozni az elmúlt években, hogy a milliárdos kiadás, amivel a rendezés jár, London előnyére válik, hiszen tovább fejlesztették a közösségi közlekedést (a pályázók közül ebben London kapta a legrosszabb értékelést 2005-ben), új sportlétesítmények épültek, melyekre az olimpia után is szükség lesz, és temérdek biztonsági fejlesztést is végrehajtottak Kelet-Londonban, az Olimpiai Falunak helyet adó Stratford például teljesen megújult az elmúlt 7 évben.

13 milliárdos hasznot remélnek

David Cameron brit miniszterelnök szerint bár nehéz időket élünk, az Olimpia megrendezése mégsem luxus.  "Éppen azért, mert a mostani egy nehéz időszak a számunkra, minden tőlünk telhetőt megtettünk azért, hogy a Játékok megrendezésével ösztönözzük a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést. Bízok benne, hogy a Játékok közel 13 milliárd fontos hasznot hoznak majd a brit gazdaságnak az elkövetkező négy évben" - nyilatkozta a miniszterelnök még július elején.

Szkeptikusak az elemzők

A kereskedelem és a beruházások előmozdításán dolgozó kormányzati szerv, az UKTI igazgatója, Alan Collins szerint az olimpia vonzza a külföldi befektetőket, a turistákat és a Játékok kapcsán a brit cégek rengeteg megrendeléshez jutnak. Az Olimpiai Falu építési munkálatainak 98%-át például brit cégek végezték, ők most arra számítanak, hogy akad majd megrendelésük a 2016-os Játékok kapcsán is Rio de Janeiróban.

Az elemzők azonban nem ilyen optimisták, leginkább szkeptikusak az olimpia gazdasági előnyeit hangoztató kormányzati nyilatkozatok kapcsán. Samuel Tombs, a Capital Economics elemzője szerint a kormány azt hangoztatja, hogy a Játékok ideje alatt a brit főváros lesz majd a világ pénzügyi központja, és a világ első számú turisztikai célpontja. A várakozások kapcsán elmondta, az eddigi olimpiák azt mutatják, hogy hosszú távon alig vagy nagyon kevés haszna van a sportesemény megszervezésének - legalábbis pénzügyi szempontból.

"Eddig sem azért jöttek, hogy a tengerparton hűsöljenek"

A másik nagy rizikó faktor a londoni rendezés kapcsán az időjárás. A ködös Albion esős időjárása könnyen elijesztheti a potenciális turistákat. Sandie Dawe, a brit Turisztikai Hivatal elnöke a fanyalgókat azzal szerelte le, hogy a "turisták nem azért érkeznek az Egyesült Királyságba, hogy kifeküdjenek a tengerpartra". Londonban arra számítanak, hogy a Játékok nemzetközi hírneve és a kiemelt figyelem miatt 2015-ig 4,6 millió új turista érkezik a szigetországba, elsősorban Ázsiából.

Kevin Daily, a Goldman Sachs elemzője szerint 1992-ben Barcelona az olimpia után lett igazi világváros, mely a turisták kedvelt célpontja lett, ugyanez elmondható Pekingről is, a kínai főváros megítélésének nagyon jót tett a 2008-as olimpia. "London azonban már amúgy is kiemelt szereppel bírt a városi turizmusban, rengetegen érkeztek ide eddig is. Így a turistákat megcélzó fejlesztések hatása marginális lesz, a jövőben nem lesz akkora a ideérkezők számának növekedése, mint amire a szervezők számítanak" - így Daily. Az elemző szerint ráadásul sok turistát épp az olimpia ijeszt el egy londoni kiruccanástól, sokan tartanak ugyanis a hatalmas tömegektől, és hogy nem lehet majd közlekedni a városba a rengeteg vendég miatt.

Valószínűleg a City is kiürül majd a Játékok ideje alatt, a londoniak nagy része ugyanis az olimpiára időzítette a szabadságát, vagy egyszerűen otthonról fog dolgozni, hogy megkímélje magát a turista-áradattól. Milliók lepik majd el az amúgy is évente 1 milliárd embert megmozgató londoni metrót, a reptereket és a szurkolói zónákat.

Egyelőre sikertelenül keresnek bérlőt a központi stadionba

Minden olimpia nagy kérdése, hogy a sportlétesítmények mennyire lesznek kihasználtak a két hetes sportdömping után. A Juan Antonio Samaranch egykori NOB-elnök által a valaha volt legjobb olimpiának nevezett sydney-i Játékok után a központi stadiont például lebontották, mert nem volt kihasználva, de az athéni olimpiai stadionban sem rendeznek sok eseményt. Londonban folyamatosan a fenntartható fejlődést hangoztatják a szervezés és a beruházások kapcsán. A városban 2006-ban adták át a 390 millió fontból épült 70 ezer fő befogadására alkalmas Emirates Stadiumot, 2007-ben pedig újra megnyílt a 780 millió fontból újraépítette legendás Wembley, melynek 90 ezer fő a befogadóképessége. Utóbbi közpénzből épült. A városvezetés szerint az olimpiára épített 80 ezres központi stadion így kihasznált lesz majd a Játékok után is. Az optimizmus egyelőre nem igazolt, a városvezetés továbbra is bérlőt keres, aki elfoglalhatná a létesítményt, a londoni első osztályú focikluboknak van saját stadionja, a hat csapat közül a Tottanhem Horspur tartja csak szűkösnek a jelenlegi otthonát, de a tervek szerint inkább átépítik a White Hart Lane-t az "albérlet" helyet. Hasonló gond lehet a sajtóközponttal, melynek sorsa a Játékok után szintén kérdéses.

A közel 800 millió fontból felhúzott Olimpia Falut a rendezvény után lakóparkká alakítják, az itteni lakások után legalább van érdeklődés.

Öt karika húzza ki a gazdaságot  recesszióból?

Bár a hosszú távú hatások tekintetébe nincs egyetértés az Olimpia hasznáról, rövid távon a legtöbb elemző szerint a kéthetes küzdelemsorozat hatása nagyon is pozitív lehet, a harmadik negyedévben kihúzhatja a brit gazdaságot a recesszióból. A legpesszimistább prognózisok szerint is, legalább 0,1%-os GDP-növekedést okoz majd a harmadik negyedévben a sportesemény, a Bank of England (BoE) szerint 0,5%-os növekedést köszönhet majd a brit gazdaság a Játékoknak.

Az egyik főszponzor, a Visa szerint 800 millió fontot költhetnek el az ideérkezők, a jegyárbevétel pedig elérheti a 400 milliót.

Bármennyire is megosztottak most az elemzők, az eddigi adatok az optimistákat igazolják. A Játékokat megelőzően a brit munkanélküliség 65 ezer főre csökkent ugyanis. A magas munkanélküliséggel küzdő országok pedig ezt most irigykedve figyelik - és ez ösztönzést jelenthet a nagy világesemények megrendezésére másoknak is. 



LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
Makro / Külgazdaság A legnagyobb külföldi dobás ez lenne Debrecenben
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 15:01
Miért nem jó, ha csak összeszerelő várost csinál a kormány Debrecenből? Mit lép ez ellen a helyi nagymúltú egyetem? Mire panaszkodnak ma leginkább az ott megtelepedett külföldi nagyvállalatok és mennyi új lakás és szociális létesítmény kellene az egyre növekvő lakosságnak? Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság Így változnak az üzemanyagárak szerdán, feltéve, ha addig nem vezetik be újra az árstopot
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:17
A gázolaj nagykereskedelmi ára szerdán jelentősen csökken, a benziné nem változik. A kormány a héten dönthet a fogyasztói árak megfékezésének kérdésében.
Makro / Külgazdaság Rámennek a kriptóra Matolcsy Györgyék is
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:45
A kriptopiaci szereplők, így a kriptoeszköz-szolgáltatók szabályozott keretek között történő engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan a jegybank felméri, hogy hány itthoni szereplő kíván elindulni a piacon. Magyarországon immár nagyjából 200 ezer ügyfél rendelkezik vagy kereskedik kriptoeszközzel. A hazai engedélyezés és felügyelés biztonságosabbá teheti ezt a tevékenységet is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG