Hirdetés
Hirdetés

Orbán barátai ma Varsóban konspirálnak – de mit keres Trump ügynöke a kolostorban?

Káncz Csaba, 2019. január 09., 08:32

A mai varsói találkozó rávilágít arra, hogy az EU polgárok fele szerint az unióban a dolgok „rossz irányba haladnak”, ez pedig nyolc százalékpontos emelkedés a fél évvel ezelőtti felméréshez képest. Noha sok minden köti össze Salvinit, Kaczynskit és Orbánt, de súlyos törésvonalak is vannak. De mit csinál Trump ügynöke egy Róma melletti kolostorban?

Matteo Salvini olasz belügyminiszter fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a milánói városházán 2018. augusztus 28-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Matteo Salvini olasz belügyminiszter fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a milánói városházán 2018. augusztus 28-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Olaszország és Lengyelország két legerősebb politikai embere ma talállkozik Varsóban, hogy összehangolják eurószkeptikus álláspontjaikat a májusi EP választások közeledtével. Olasz lapértesülések szerint Salvini meghívja Kaczynski PiS pártját, hogy csatlakozzon új EP csoportjához, amellyel nyitott ajtót dönget, hiszen a lengyelek jelenlegi EP frakciója (ECR) hamarosan összeomlik a brit Konzervatívok távozásával.

Az EP balkanizációjának árnya

A várakozások szerint a tavaszi EP-választásokon az eurószkeptikusok elhozhatják akár a mandátumok egyharmadát is, amivel blokkoló kisebbséget alkotnának és meg is béníthatják az EP munkáját. Ráadásul az EP eddigi történetében minden eurószkeptikus frakció életét a veszekedések, a szétszavazások, illetve kilépek-belépek dominálta. Ezeket a pártokat az EU intézmények utálatán kívül a klímaváltozástól a szolgáltatások szabad áramlásán át a nemzetközi segélypolitikákig gyakorlatilag semmilyen közös szakpolitikai ügy sem köti össze.

Hirdetés

Pedig az eurószkeptikus erők az olaszoknál, osztrákoknál, magyaroknál, szlovákoknál, lengyeleknél, dánoknál és finneknél már hatalmon vannak, illetve támogatják a kormányt. Figyelmeztető jelzés az is az európai integráció vonatkozásában, hogy bár a legújabb Eurobarometer felmérés szerint az EU polgárok 62 százaléka jó dolognak tartja országának EU tagságát, ugyanakkor pontosan a polgárok fele szerint az EU-ban a dolgok „rossz irányba haladnak”, ez pedig nyolc százalékpontos emelkedés a fél évvel ezelőtti felméréshez képest.

De ki lesz az eurószkeptikusok főnöke?

Ki kell emelni térségünk eurószkeptikus erős embereiről, hogy noha sok minden köti össze Salvinit, Kaczinskyt és Orbánt, de súlyos törésvonalak is vannak. Míg Salvini el akarja osztani az országában rekedt menedékkérőket és migránsokat, addig azt a magyar és a lengyel vezető kapásból elutasítja. A magyar és az olasz vezető ugyanakkor Putyin barátjának számít, ez pedig Kaczinsky számára vörös posztónak számít. Ráadásul az ideológiai hátországukat adó katolikus egyházak is nehezen fognak közös hangot találni.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Mi több, Salvini és Orbán között is pillanatok alatt kakaskodás alakulhat ki, hiszen az elmúlt napokban Salvini sokkal meggyőzőbben lépett fel az eurószkeptikusok vezéralakjaként és Macron fő kihívójaként. Erre különösen rávilágít a hét eleji nyilatkozata, amelyben illegitimnek minősítette Macront, lemondásra szólította föl a francia elnököt, egyben kiállt a Sárga Mellényesek tüntetései mellett. Ez utóbbit ugye Orbán ezekben a napokban a hazai tüntetések miatt nem tudja megtenni.

Zárásul ejtsünk pár szót Steve Bannonról, Trump volt stratégiai tanácsadójáról, akit a jelek szerint a Fehér Ház titokban kinevezett az „EU szétveréséért felelős utazó nagykövet”-nek. Esetünkban nem mellékes körülmény, hogy Bannon korábban a haditengerészetnél szolgált és posztgraduális fokozatot is szerzett nemzetbiztonsági tanulmányokból a Georgetown Egyetemen. Az Orbánnal kitünő kapcsolatokat ápoló és Moszkva támogatását is élvező Bannon most kibérelt egy középkori kolostort Róma mellett, ahol ezentúl tréningeket szervez keresztény-konzervatív politikai aktivisták számára. De minden kezdet nehéz: a hétvégén több százan tüntettek a kolostornál, kiemelve, hogy Bannon etno-nacionalista mozgalmának vajmi kevés köze van a kereszténységhez.

Káncz Csaba jegyzete

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát

Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát

Az EU azért vezette be a csúcsjelölti rendszert 2014-ben, hogy demokratikusabbá tegye az Európai Bizottság vezetőjének megválasztási folyamatát. Az volt a cél, hogy az új elnök személye ne csupán hatalmi alkuk eredménye legyen, hanem az uniós polgárok is beleszólhassanak a választásba. Ezt a rendszert rúgná fel most az Európai Tanács egy része.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?