Hirdetés
Hirdetés

Orbán nem partner – ismét saját pártcsaládjából támadják a kormányfőt

Wéber Balázs, 2019. január 11., 12:45

A magyar kormányfő számomra nem partner, az EP-választások tétje pedig nem a migráció, hanem az európai egység – így reagált Orbán Viktor tegnapi sajtótájékoztatójára Othmar Karas, az Osztrák Néppárt EP-frakcióvezetője. Német nyelvű lapok szerint a magyar kormányfő tegnap Franciaországot és Németországot támadta, burkoltan pedig saját oligarcháit is figyelmeztette, hogy eszükbe ne jusson Simicska Lajos útjára lépni.

Budapest, 2019. január 10. Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. január 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor a tegnapi sajtótájékoztatón. MTI/Koszticsák Szilárd

Ismét saját pártcsaládjából kapott éles kritikát Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatója után.

Nem partner

Hirdetés

„Aki együttműködik Salvinivel (Matteo Salvini olasz belügyminiszter), Le Pennel (Marine Le Pen, a francia Nemzeti Gyűlés – korábbi Nemzeti Front elnöke) és az EU többi lerombolójával, az számomra nem partner. Az európai parlamenti választás nem a migráció elleni vagy melletti szavazás, hanem az a tétje, hogy együttműködünk vagy megosztjuk Európát. A migráció kihívásait csak együtt győzhetjük le”

- jelentette ki Othmar Karas a Twitteren a tegnap elhangzottakra reagálva. Az Osztrák Néppárt EP-frakcióvezetője már korábban is bírálta az Európai Néppártot, mivel szerinte tavaly nem lépett fel elég keményen a magyar kormányfővel szemben. (A miniszterelnök tegnap ugyanakkor azt mondta, hogy nem áll kapcsolatban Le Pennel - a szerk.)

Élesen támadta Macront és Németországot

Orbán Viktor a tegnapi sajtóeseményen azt sulykolta, hogy az EP-választáson a migrációról döntenek majd a választók, és szinte egységesen ezt az üzenetet emelték ki tudósításaikban a kormányközeli médiumok is.

A rendhagyó, több mint két órás kormányinfóról a nemzetközi sajtó is megemlékezett. A német lapok elsősorban azt hangsúlyozták, hogy a miniszterelnök bírálta a német és a francia politikát: „Orbán támadja Németországot és Franciaországot a migrációs politika miatt” (Tagesspiegel), "Orbán élesen támadja Németországot és Franciaországot" (Spiegel), „Harcolnom kell ellene – Orbán Macront támadja” (Welt).

A Welt kiemeli azt is, hogy Orbán úgy érzi: Németország (elsősorban a német média) nyomás alatt tartja őt a migrációt elutasító politikája miatt. Németország nem tartja tiszteletben az álláspontját, amelyen ő nem hajlandó változtatni, és továbbra is küzdeni fog „a bevándorláspárti erők vezére”, Emmanuel Macron ellen – idézi a magyar kormányfőt a konzervatív német lap.

Üzenet az oligarcháknak?

Az osztrák Die Presse budapesti tudósítója, Boris Kalnoky megjegyzi, hogy Orbán Viktor most először állt a szélesebb médianyilvánosság elé tavaly áprilisi választási győzelme óta. A kormányfő „láthatóan jókedvű volt”, és „még a kritikus kérdésekre” is válaszolt. (Legalábbis mondott rájuk valamit – a szerk.)

A lap felidézte, hogy a környezete meggazdagodását firtató felvetésekre Orbán azt mondta: a magyar kormány nem kommentál üzleti ügyeket, amúgy pedig zéró tolerancia van érvényben a korrupcióval szemben.

„Aki nagyon figyelt, az figyelmeztetést hallott ki a szavakból, amely Orbán oligarcháinak szólt: egyikőtök se higgye azt, hogy beleavatkozhat a politikába”

- írta a Presse. (Tehát ezen értelmezés szerint a miniszterelnök szeretné megelőzni, hogy a Simicska-ügy más szereplőkkel esetleg megismétlődjön – a szerk.)

Merkel bukását szeretné?

A lap végül kitért arra is, hogy Orbán burkoltan kételyeit fejezte ki a német Kereszténydemokrata Unió és a kancellári poszt szétválasztásának tarthatóságával kapcsolatban – a CDU elnöki posztját december óta Annegret Kramp-Karrenbauer tölti be, a kancellár viszont továbbra is Angela Merkel maradt.

„Ez (Orbán véleménye) majdnem úgy hangzik, mintha azt várná vagy egyenesen azt tanácsolná, hogy a CDU új vezetője ne várja meg a következő választásokat, hanem már előtte szorítsa ki a kancellári székből Angela Merkelt.”

Ez persze – tesszük hozzá – logikus feltételezés, hiszen Orbán és Merkel migrációs politikája szemben áll egymással, ezért a magyar kormányfő alighanem valóban örülne – mégha ezt nyilván nem is mondja ki –, ha a 2005 óta hatalmon lévő kancellár már nem töltené ki negyedik ciklusát.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

A G20-ak környezetvédelmi miniszterei Japánban tartott találkozójukon megállapodtak a tengerek műanyaghulladék-szennyezésének kezeléséhez szükséges intézkedések bevezetésének és alkalmazásának globális hatókörű keretrendszerében. Valljuk be, ennek itt volt az ideje.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?