4p
A magyar kormányfő számomra nem partner, az EP-választások tétje pedig nem a migráció, hanem az európai egység – így reagált Orbán Viktor tegnapi sajtótájékoztatójára Othmar Karas, az Osztrák Néppárt EP-frakcióvezetője. Német nyelvű lapok szerint a magyar kormányfő tegnap Franciaországot és Németországot támadta, burkoltan pedig saját oligarcháit is figyelmeztette, hogy eszükbe ne jusson Simicska Lajos útjára lépni.
Orbán Viktor a tegnapi sajtótájékoztatón. MTI/Koszticsák Szilárd

Ismét saját pártcsaládjából kapott éles kritikát Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatója után.

Nem partner

„Aki együttműködik Salvinivel (Matteo Salvini olasz belügyminiszter), Le Pennel (Marine Le Pen, a francia Nemzeti Gyűlés – korábbi Nemzeti Front elnöke) és az EU többi lerombolójával, az számomra nem partner. Az európai parlamenti választás nem a migráció elleni vagy melletti szavazás, hanem az a tétje, hogy együttműködünk vagy megosztjuk Európát. A migráció kihívásait csak együtt győzhetjük le”

- jelentette ki Othmar Karas a Twitteren a tegnap elhangzottakra reagálva. Az Osztrák Néppárt EP-frakcióvezetője már korábban is bírálta az Európai Néppártot, mivel szerinte tavaly nem lépett fel elég keményen a magyar kormányfővel szemben. (A miniszterelnök tegnap ugyanakkor azt mondta, hogy nem áll kapcsolatban Le Pennel - a szerk.)

Élesen támadta Macront és Németországot

Orbán Viktor a tegnapi sajtóeseményen azt sulykolta, hogy az EP-választáson a migrációról döntenek majd a választók, és szinte egységesen ezt az üzenetet emelték ki tudósításaikban a kormányközeli médiumok is.

A rendhagyó, több mint két órás kormányinfóról a nemzetközi sajtó is megemlékezett. A német lapok elsősorban azt hangsúlyozták, hogy a miniszterelnök bírálta a német és a francia politikát: „Orbán támadja Németországot és Franciaországot a migrációs politika miatt” (Tagesspiegel), "Orbán élesen támadja Németországot és Franciaországot" (Spiegel), „Harcolnom kell ellene – Orbán Macront támadja” (Welt).

A Welt kiemeli azt is, hogy Orbán úgy érzi: Németország (elsősorban a német média) nyomás alatt tartja őt a migrációt elutasító politikája miatt. Németország nem tartja tiszteletben az álláspontját, amelyen ő nem hajlandó változtatni, és továbbra is küzdeni fog „a bevándorláspárti erők vezére”, Emmanuel Macron ellen – idézi a magyar kormányfőt a konzervatív német lap.

Üzenet az oligarcháknak?

Az osztrák Die Presse budapesti tudósítója, Boris Kalnoky megjegyzi, hogy Orbán Viktor most először állt a szélesebb médianyilvánosság elé tavaly áprilisi választási győzelme óta. A kormányfő „láthatóan jókedvű volt”, és „még a kritikus kérdésekre” is válaszolt. (Legalábbis mondott rájuk valamit – a szerk.)

A lap felidézte, hogy a környezete meggazdagodását firtató felvetésekre Orbán azt mondta: a magyar kormány nem kommentál üzleti ügyeket, amúgy pedig zéró tolerancia van érvényben a korrupcióval szemben.

„Aki nagyon figyelt, az figyelmeztetést hallott ki a szavakból, amely Orbán oligarcháinak szólt: egyikőtök se higgye azt, hogy beleavatkozhat a politikába”

- írta a Presse. (Tehát ezen értelmezés szerint a miniszterelnök szeretné megelőzni, hogy a Simicska-ügy más szereplőkkel esetleg megismétlődjön – a szerk.)

Merkel bukását szeretné?

A lap végül kitért arra is, hogy Orbán burkoltan kételyeit fejezte ki a német Kereszténydemokrata Unió és a kancellári poszt szétválasztásának tarthatóságával kapcsolatban – a CDU elnöki posztját december óta Annegret Kramp-Karrenbauer tölti be, a kancellár viszont továbbra is Angela Merkel maradt.

„Ez (Orbán véleménye) majdnem úgy hangzik, mintha azt várná vagy egyenesen azt tanácsolná, hogy a CDU új vezetője ne várja meg a következő választásokat, hanem már előtte szorítsa ki a kancellári székből Angela Merkelt.”

Ez persze – tesszük hozzá – logikus feltételezés, hiszen Orbán és Merkel migrációs politikája szemben áll egymással, ezért a magyar kormányfő alighanem valóban örülne – mégha ezt nyilván nem is mondja ki –, ha a 2005 óta hatalmon lévő kancellár már nem töltené ki negyedik ciklusát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG