Hirdetés
Hirdetés

Óriási károkat okoz a jégeső - rég fizettek ennyit a biztosítók

2018. május 05., 13:54

Csaknem megduplázódtak a növénybiztosítási kárbejelentések az elmúlt évekhez képest, a legnagyobb kárt továbbra is a jégeső, a tavaszi fagy és az egyre élénkebb viharok okozzák. A biztosítóknak egyre mélyebbre kell nyúlniuk a zsebükben, tavaly több mint egyharmadával emelkedtek a kifizetések - az egyre rosszabb statisztikát azonban jelentősen mérsékelheti a májsutól életbe lépett jégkár-mérséklő rendszer.

A kiszámíthatatlan, egyre extrémebb időjárás egye nagyobb károkat okoz a mezőgazdaságban, tavaly a Groupama Biztosítóhoz közel kétszer annyi növénybiztosítási kárbejelentés érkezett, mint az elmúlt öt évben átlagosan – írja a biztonságpiac.hu. A biztosító elemzése szerint a mezőgazdasági növénytermesztésben többszörösére emelkedtek az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatti károk a jégeső, a tavaszi fagy, a vihar és az aszály kockázatok esetében az elmúlt években.

2012 óta csaknem megduplázódott a bejelentések száma, míg a kártérítésként kifizetett károk összege hozzávetőlegesen megháromszorozódott. 2017-ben a Groupama Biztosítóhoz bejelentett mezőgazdasági károk száma az előző évhez képest mintegy 45 százalékkal volt több, míg a kifizetett károk összege több, mint harminc százalékkal haladta meg a tavalyi évi kifizetéseket – tették hozzá a közleményben.

Hirdetés

Az elmúlt évekre jellemző módon a legnagyobb károkat tavaly is a jégeső okozta: tavaly a növénykár bejelentések több, mint nyolcvan százaléka jégverésről szólt, de több mint tíz százalékkal több fagykár igény is volt. A Groupama tavaly több mint  hárommilliárd forintot fizetett ki a gazdáknak, a fagykárokra kifizetett összeg pedig meghaladta a félmilliárd forintot.

Alig lesz búzánk az idén?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint Tolnában a 43 723 hektáron vetett őszi búza 1356 hektáron pusztult ki, míg a 13 064 hektáros őszi káposztarepce-ültetvényből 480, a 9699 hektárnyi őszi árpából pedig 265 hektáron károsodott a vetés a téli hónapokban. Ugyanakkor ami megterem, az jónak ígérkezik: a felmérés szerint az őszi búza minősége a terület 60 százalékán jó, 27 százalékán közepes, a repce és az árpa esetében területük háromnegyedén mondható jó minőségűnek.

Tolna megyében idén a tavalyinál mintegy kétezer hektárral nagyobb területen, 42 371 hektáron terem őszi búza, valamelyest nőtt a most 12 587 hektárnyi repce, ugyanakkor 11 215-ről 9434 hektárra csökkent az őszi árpa vetésterülete. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Hogyan működik a jégkár-elhárítás?

A helyzeten jelentősen javíthat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jégkár-mérséklő rendszerének kiépítését. A jégeső-elhárítás során talajgenerátorok segítségével ezüst-jodid kristályokat pumpálnak nagy koncentrációban a zivatarfelhőkbe. Az ezüst-jodid egy szervetlen vegyület, só. Mivel a vegyület nagyon hasonlít a jégkristályok szerkezetére, a keletkező jég hamar hozzátapad az ezüst-jodid molekulákhoz. Bár így több jégszem keletkezik, méretük jelentősen kisebb lesz, így lassabban esnek lefelé, mint a hagyományos jégeső esetében. A lehulló daraboknak így több idejük marad visszaolvadni a pozitív hőmérsékleti tartományban.

Az ország négy régiójában – keleten és nyugaton kettő-kettő – lesz automata, de emberi felügyelettel kiegészített diszpécserközpont, ahonnan értesítik a kezelőket – akik többnyire gyakorló gazdálkodók – és az automata berendezéseket. Ha várható jégeső, ha nem, a kezelőket napi három üzenetben tájékoztatják az adott időjárási állapotról. Ha jégeső várható, akkor három órával a felhők megérkezése előtt kap riasztást, hogy fél óra múlva össze kell kötnie a légtartályból, a hatóanyag-tartályból és a kéményből álló helyi egységet, illetve utóbbit szigorúan gyufával begyújtania.

A NAK elnöke szerint ezzel évi több tízmilliárd forintos értéket lehet majd megmenteni az agráriumban. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy nincs olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető a jégeső. Az azonban garantálható, hogy az általunk választott legmodernebb és leghatékonyabb, talajgenerátoros jégkár-mérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz – tette hozzá Győrffy Balázs.

Rég volt már ehhez hasonló: extrém hőség után jöttek a tomboló viharok

Szinte úgy érezhetjük, hogy pillanatok alatt elrepült az augusztus, és beköszöntött a munkás szeptember. Pedig a nyár utolsó hónapja sem akárhogy telt el, ahogy az Időkép összefoglalójából is látszik, durva hőhullámok, melegrekordok, és egy jégesős hidegfront is volt augusztusban. További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Egy amerikai tömeggyilkosság anatómiája

Egy amerikai tömeggyilkosság anatómiája

Az amerikai gyógyszeripar kilóra vette meg a politikai osztályt, nem számít évi több tízezer ember halála sem. A túladagolásos halálesetek száma 2006 és 2016 között 400 százalékkal nőtt abban az Ohióban és Pennsylvaniában, amely két szövetségi államnak kulcsszerepe volt Trump két évvel ezelőtti győzelmében Hillary Clinton felett.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?