4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Csaknem megduplázódtak a növénybiztosítási kárbejelentések az elmúlt évekhez képest, a legnagyobb kárt továbbra is a jégeső, a tavaszi fagy és az egyre élénkebb viharok okozzák. A biztosítóknak egyre mélyebbre kell nyúlniuk a zsebükben, tavaly több mint egyharmadával emelkedtek a kifizetések - az egyre rosszabb statisztikát azonban jelentősen mérsékelheti a májsutól életbe lépett jégkár-mérséklő rendszer.

A kiszámíthatatlan, egyre extrémebb időjárás egye nagyobb károkat okoz a mezőgazdaságban, tavaly a Groupama Biztosítóhoz közel kétszer annyi növénybiztosítási kárbejelentés érkezett, mint az elmúlt öt évben átlagosan – írja a biztonságpiac.hu. A biztosító elemzése szerint a mezőgazdasági növénytermesztésben többszörösére emelkedtek az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatti károk a jégeső, a tavaszi fagy, a vihar és az aszály kockázatok esetében az elmúlt években.

2012 óta csaknem megduplázódott a bejelentések száma, míg a kártérítésként kifizetett károk összege hozzávetőlegesen megháromszorozódott. 2017-ben a Groupama Biztosítóhoz bejelentett mezőgazdasági károk száma az előző évhez képest mintegy 45 százalékkal volt több, míg a kifizetett károk összege több, mint harminc százalékkal haladta meg a tavalyi évi kifizetéseket – tették hozzá a közleményben.

Az elmúlt évekre jellemző módon a legnagyobb károkat tavaly is a jégeső okozta: tavaly a növénykár bejelentések több, mint nyolcvan százaléka jégverésről szólt, de több mint tíz százalékkal több fagykár igény is volt. A Groupama tavaly több mint  hárommilliárd forintot fizetett ki a gazdáknak, a fagykárokra kifizetett összeg pedig meghaladta a félmilliárd forintot.

Alig lesz búzánk az idén?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint Tolnában a 43 723 hektáron vetett őszi búza 1356 hektáron pusztult ki, míg a 13 064 hektáros őszi káposztarepce-ültetvényből 480, a 9699 hektárnyi őszi árpából pedig 265 hektáron károsodott a vetés a téli hónapokban. Ugyanakkor ami megterem, az jónak ígérkezik: a felmérés szerint az őszi búza minősége a terület 60 százalékán jó, 27 százalékán közepes, a repce és az árpa esetében területük háromnegyedén mondható jó minőségűnek.

Tolna megyében idén a tavalyinál mintegy kétezer hektárral nagyobb területen, 42 371 hektáron terem őszi búza, valamelyest nőtt a most 12 587 hektárnyi repce, ugyanakkor 11 215-ről 9434 hektárra csökkent az őszi árpa vetésterülete. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Hogyan működik a jégkár-elhárítás?

A helyzeten jelentősen javíthat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jégkár-mérséklő rendszerének kiépítését. A jégeső-elhárítás során talajgenerátorok segítségével ezüst-jodid kristályokat pumpálnak nagy koncentrációban a zivatarfelhőkbe. Az ezüst-jodid egy szervetlen vegyület, só. Mivel a vegyület nagyon hasonlít a jégkristályok szerkezetére, a keletkező jég hamar hozzátapad az ezüst-jodid molekulákhoz. Bár így több jégszem keletkezik, méretük jelentősen kisebb lesz, így lassabban esnek lefelé, mint a hagyományos jégeső esetében. A lehulló daraboknak így több idejük marad visszaolvadni a pozitív hőmérsékleti tartományban.

Az ország négy régiójában – keleten és nyugaton kettő-kettő – lesz automata, de emberi felügyelettel kiegészített diszpécserközpont, ahonnan értesítik a kezelőket – akik többnyire gyakorló gazdálkodók – és az automata berendezéseket. Ha várható jégeső, ha nem, a kezelőket napi három üzenetben tájékoztatják az adott időjárási állapotról. Ha jégeső várható, akkor három órával a felhők megérkezése előtt kap riasztást, hogy fél óra múlva össze kell kötnie a légtartályból, a hatóanyag-tartályból és a kéményből álló helyi egységet, illetve utóbbit szigorúan gyufával begyújtania.

A NAK elnöke szerint ezzel évi több tízmilliárd forintos értéket lehet majd megmenteni az agráriumban. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy nincs olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető a jégeső. Az azonban garantálható, hogy az általunk választott legmodernebb és leghatékonyabb, talajgenerátoros jégkár-mérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz – tette hozzá Győrffy Balázs.

Rég volt már ehhez hasonló: extrém hőség után jöttek a tomboló viharok

Szinte úgy érezhetjük, hogy pillanatok alatt elrepült az augusztus, és beköszöntött a munkás szeptember. Pedig a nyár utolsó hónapja sem akárhogy telt el, ahogy az Időkép összefoglalójából is látszik, durva hőhullámok, melegrekordok, és egy jégesős hidegfront is volt augusztusban. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG