Hirdetés
Hirdetés

Óriási károkat okoz a jégeső - rég fizettek ennyit a biztosítók

2018. május 05., 13:54

Csaknem megduplázódtak a növénybiztosítási kárbejelentések az elmúlt évekhez képest, a legnagyobb kárt továbbra is a jégeső, a tavaszi fagy és az egyre élénkebb viharok okozzák. A biztosítóknak egyre mélyebbre kell nyúlniuk a zsebükben, tavaly több mint egyharmadával emelkedtek a kifizetések - az egyre rosszabb statisztikát azonban jelentősen mérsékelheti a májsutól életbe lépett jégkár-mérséklő rendszer.

A kiszámíthatatlan, egyre extrémebb időjárás egye nagyobb károkat okoz a mezőgazdaságban, tavaly a Groupama Biztosítóhoz közel kétszer annyi növénybiztosítási kárbejelentés érkezett, mint az elmúlt öt évben átlagosan – írja a biztonságpiac.hu. A biztosító elemzése szerint a mezőgazdasági növénytermesztésben többszörösére emelkedtek az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatti károk a jégeső, a tavaszi fagy, a vihar és az aszály kockázatok esetében az elmúlt években.

2012 óta csaknem megduplázódott a bejelentések száma, míg a kártérítésként kifizetett károk összege hozzávetőlegesen megháromszorozódott. 2017-ben a Groupama Biztosítóhoz bejelentett mezőgazdasági károk száma az előző évhez képest mintegy 45 százalékkal volt több, míg a kifizetett károk összege több, mint harminc százalékkal haladta meg a tavalyi évi kifizetéseket – tették hozzá a közleményben.

Hirdetés

Az elmúlt évekre jellemző módon a legnagyobb károkat tavaly is a jégeső okozta: tavaly a növénykár bejelentések több, mint nyolcvan százaléka jégverésről szólt, de több mint tíz százalékkal több fagykár igény is volt. A Groupama tavaly több mint  hárommilliárd forintot fizetett ki a gazdáknak, a fagykárokra kifizetett összeg pedig meghaladta a félmilliárd forintot.

Alig lesz búzánk az idén?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint Tolnában a 43 723 hektáron vetett őszi búza 1356 hektáron pusztult ki, míg a 13 064 hektáros őszi káposztarepce-ültetvényből 480, a 9699 hektárnyi őszi árpából pedig 265 hektáron károsodott a vetés a téli hónapokban. Ugyanakkor ami megterem, az jónak ígérkezik: a felmérés szerint az őszi búza minősége a terület 60 százalékán jó, 27 százalékán közepes, a repce és az árpa esetében területük háromnegyedén mondható jó minőségűnek.

Tolna megyében idén a tavalyinál mintegy kétezer hektárral nagyobb területen, 42 371 hektáron terem őszi búza, valamelyest nőtt a most 12 587 hektárnyi repce, ugyanakkor 11 215-ről 9434 hektárra csökkent az őszi árpa vetésterülete. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Hogyan működik a jégkár-elhárítás?

A helyzeten jelentősen javíthat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jégkár-mérséklő rendszerének kiépítését. A jégeső-elhárítás során talajgenerátorok segítségével ezüst-jodid kristályokat pumpálnak nagy koncentrációban a zivatarfelhőkbe. Az ezüst-jodid egy szervetlen vegyület, só. Mivel a vegyület nagyon hasonlít a jégkristályok szerkezetére, a keletkező jég hamar hozzátapad az ezüst-jodid molekulákhoz. Bár így több jégszem keletkezik, méretük jelentősen kisebb lesz, így lassabban esnek lefelé, mint a hagyományos jégeső esetében. A lehulló daraboknak így több idejük marad visszaolvadni a pozitív hőmérsékleti tartományban.

Az ország négy régiójában – keleten és nyugaton kettő-kettő – lesz automata, de emberi felügyelettel kiegészített diszpécserközpont, ahonnan értesítik a kezelőket – akik többnyire gyakorló gazdálkodók – és az automata berendezéseket. Ha várható jégeső, ha nem, a kezelőket napi három üzenetben tájékoztatják az adott időjárási állapotról. Ha jégeső várható, akkor három órával a felhők megérkezése előtt kap riasztást, hogy fél óra múlva össze kell kötnie a légtartályból, a hatóanyag-tartályból és a kéményből álló helyi egységet, illetve utóbbit szigorúan gyufával begyújtania.

A NAK elnöke szerint ezzel évi több tízmilliárd forintos értéket lehet majd megmenteni az agráriumban. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy nincs olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető a jégeső. Az azonban garantálható, hogy az általunk választott legmodernebb és leghatékonyabb, talajgenerátoros jégkár-mérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz – tette hozzá Győrffy Balázs.

Rég volt már ehhez hasonló: extrém hőség után jöttek a tomboló viharok

Szinte úgy érezhetjük, hogy pillanatok alatt elrepült az augusztus, és beköszöntött a munkás szeptember. Pedig a nyár utolsó hónapja sem akárhogy telt el, ahogy az Időkép összefoglalójából is látszik, durva hőhullámok, melegrekordok, és egy jégesős hidegfront is volt augusztusban. További részletek >>>

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Tavaly nagyon rossz éve volt a tőkepiacoknak, túladottnak számítanak, de a Hold Alapkezelő pesszimista. Lehet, hogy most egy-két hónapig lesz egy medvepiaci felpattanás, de a következő évtizedben alacsony maradhat a részvénypiacokon elérhető hozam. A magyar eszközök árazása kivételesen a nyugat-európaival egyezik meg, ezért fokozatosan csökkentették azok arányát.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?