Hirdetés
Hirdetés

Óriásit drágult a tej és a tojás – mi történt?

2017. november 15., 09:30

Jókorát ugrottak a mezőgazdasági termelői árak szeptemberben, ezt mi is érezni fogjuk.

Az év kilencedik hónapjában 5,5 százalékkal növekedtek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a növényi termékek ára 4, az élő állatok és állati termékek ára pedig 7,9 százalékkal nőtt, ezt közölte a KSH a Privátbankár.hu-val. A mezőgazdasági ráfordítási árak 2017 január–szeptemberében 0,7 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban, míg maguk az árak 3,4 százalékot nőttek egy év alatt.

Forrás: KSH / Privátbankár

Hirdetés

Szeptemberben jókora áremelkedést láthattunk több területen is. A gabonafélék ára 6,8, ezen belül a búzáé 13, a kukoricáé 4,0 százalékkal nőtt. A gyümölcsök ára 13 százalékkal emelkedett, ezen belül az almáé 68 százalékkal nőtt, a szőlőé 5,7 százalékkal csökkent. A zöldségfélék ára 0,8, a vöröshagymáé 12 százalékkal magasabb, a paradicsomé 1,3 százalékkal alacsonyabb lett. Az élő állatok termelőiár-szintje 3,4, az állati termékeké 19 százalékkal emelkedett. A tej ára ugyanebben az időszakban 30, a tojásé pedig 1,3 százalékkal nőtt.

Tavaly óta tart a drágulás

A mezőgazdasági termelői árak 3,4 százalékkal növekedtek. Ezen belül a növényi termékek ára 0,9 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékeké 11 százalékkal emelkedett. A zöldségfélék ára ugyanakkor 0,9 százalékkal mérséklődött, de nem mindegyik: a paradicsom összességében 3,6 százalékkal lett drágább. Növekedést az étkezési paradicsom esetében mértek, az ipari paradicsom ára 2,2 százalékkal visszaesett. A burgonya ára 9,4 százalékkal csökkent, a vágósertés ára 17, a tej ára pedig 26 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem félünk, pedig kéne? Nagy pofon lehet a vége, ha elbízzuk magunkat

Nem félünk, pedig kéne? Nagy pofon lehet a vége, ha elbízzuk magunkat

Az előző negyedévhez képest egyes szegmensekben kis mértékben mérséklődtek a különbségek a munkavállalói bizalom terén novemberben, ugyanakkor továbbra is magas, csaknem 70 pontos értéket vett fel az index - derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös novemberi munkaerőpiaci kutatásából. Csakhogy így folyamatosan csökken a dolgozók motivációja is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?